Dusa: MAI nu opereaza in liste, doar va trimite CC o evaluare complexa a celor care trebuiau radiati
Ministerul de Interne nu opereaza in listele electorale permanente, ci doar va trimite Curtii Constitutionale o evaluare complexa a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din liste pana la termenul de referinta.
"Noi nu actualizam listele electorale. Listele electorale nu sunt la Guvern si nici la MAI. Listele electorale sunt cele pe care s-a votat si au fost transmise la BEC. Noi nu operam in liste, ca nu avem niciun drept. In liste trebuia sa opereze cei abilitati de lege, nu Ministerul de Interne, nu prefecturile, ci primarii si cei de la oficiile de stare civila care trebuia sa transmita certificatele de deces, de nastere, de casatorie catre evidenta informatizata", a spus Dusa pentru Mediafax.
El a precizat ca ministerul va face doar o evaluare a diferitelor caregorii de persoane care "trebuiau" radiate din liste.
"Noi facem o evaluare a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din listele electorale pana la termenul de referinta. Nu operam noi radieri in listele electorale, ca nu este caderea noastra. Atributia de a radia din liste este a primarilor, asa cum prevede legea, iar ea trebuie sa se desfasoare permanent", a spus Dusa.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Demnitarul a precizat ca ministerul va transmite Curtii situatia diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate, respectiv persoane decedate, cele si-au schimbat domiciliul si cele care si-au pierdut drepturile electorale, CC urmand sa decida daca aceste informatii ii sunt de folos sau nu in luarea deciziei.
"Noi o sa prezentam CC o situatie pe categorii de persoane care trebuie radiate - c-or fi persoane decedate, c-or fi persoane care si-au schimbat domiciliul, ca sunt persoane care si-au pierdut drepturile electorale - si CC va aprecia daca aceste informatii ii sunt de folos sau nu. Nu-i radiem din listele electorale. Noi nu radiem pe nimeni", a subliniat Dusa.
Intrebat daca ministerul va prezenta CC si informatii referitoare la persoanele care aveau buletinele de vot expirate, Dusa a aratat ca CC va primi o evaluare complexa.
"O sa prezentam o situatie complexa, si cu persoanele care au domiciliul in strainatate, si cu persoanele care sunt in evidente, dar situatii statistice, nu numerice. Deci nu opereaza nimeni in listele electorale. Toate lumea zice de radieri din liste, nu radiem pe nimeni din liste. Facem o evaluare cu persoanele care, normal, pana pe 10 iulie, asa cum a solicitat CC, trebuiau radiate", a spus Dusa.
El a precizat ca exista si o situatie a celor cu cartile de identitate expirate, care rezulta din evidenta informatizata, si a subliniat ca ministerul nu propune nici sa fie scosi din cvorum, nici sa fie introdusi in cvorum.
"Asta e o situatie foarte clara si rezulta din evidenta informatizata. E fost prezentata si pana acum, sunt in jur de 500.000. Noi nici nu propunem sa fie introdusi in cvorum, nici nu propunem sa fie scosi. O sa prezentam situatia pe categorii de persoane care vizeaza reactualizarea listelor si CC va aprecia daca aceste informatii ii sunt necesare sau le ia in calcul sau nu le ia", a spus Dusa.
Acesta a mai afirmat ca Ministerul de Interne va definitiva aceasta situatie duminica seara, urmand ca luni sa fie prezentata premierului Ponta, inainte de a fi transmisa catre CC.
Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului sa comunice pana la 21 august listele electorale permanente actualizate pana la 10 iulie.
CC a invocat in solicitare textele legale potrivit carora listele electorale permanente cuprind cetatenii romani cu drept de vot care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv.
Curtea a admis, in 14 august, solicitarea formulata de presedintele suspendat, Traian Basescu, de preschimbare pentru 21 august a termenului sedintei CC la care va fi decisa validarea sau invalidarea referendumului de demitere, motivand instabilitarea politica si impactul asupra economiei.
Anterior, CC daduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul sa trimita listele electorale permanente.
Ministrul delegat al Administratiei, Radu Stroe, a declarat duminica, referitor la actualizarea listelor electorale, ca s-au primit toate datele din teritoriu si ca acestea sunt de natura sa rastoarne situatia de la Curtea Constitutionala (CC) in legatura cu referendumul din 29 iulie.
Potrivit lui Stroe, ultimele date necesare pentru actualizarea listelor au fost primite in cursul noptii de sambata spre duminica si ca urmatoarea etapa este centralizarea acestora.
Intrebat daca rezultatele acestor demersuri sunt natura sa rastoarne situatia de la Curtea Constitutionala, ministrul delegat al Administratiei a raspuns: "Da".