40.984 de persoane din judetul Iasi NU ar fi trebuit sa apara pe listele electorale la referendum
Peste 40.000 de persoane din judetul Iasi nu ar fi trebuit incluse in listele electorale la referendumul din 29 iulie, potrivit datelor trimise de Prefectura Iasi catre Ministerul Administratiei si Internelor.
Potrivit criteriilor stabilite in memorandumul transmis de MAI catre Prefecturile din tara, in judetul Iasi, un numar de 40.984 de persoane nu ar fi trebuit sa se regaseasca pe listele electorale la referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei, din 29 iulie, transmite corespondentul MEDIFAX.
Sursa citata mentioneaza ca cele mai multe, 28.800, reprezinta persoane ale caror acte de identitate au expirat si nu au mai fost reinnoite.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Pe listele electorale permanente au fost identificate 164 de persoane decedate, 20 care si-au pierdut dreptul de vot prin decizii judecatoresti, iar 5.500 de persoane se incadreaza la punctul «persoane care se identifica la un domiciliu intr-un numar ce nu se coreleaza cu suprafata locuibila si numarul de camere ale imobilului». De asemenea, 28.800 de persoane sunt fara act de identitate actualizat, iar 6.500 cu resedinta sau domiciliul in strainatate", a declarat, duminica, presei, Felix Guzga, purtatorul de cuvant al Prefecturii judetului Iasi.
Datele centralizate la nivelul Prefecturii iesene au fost transmise Ministerului Administratiei si Internelor.
Ministrul delegat al Administratiei, Radu Stroe, a declarat, duminica, referitor la actualizarea listelor electorale, ca s-au primit toate datele din teritoriu si ca acestea sunt de natura sa rastoarne situatia de la Curtea Constitutionala (CC) in legatura cu referendumul din 29 iulie.
Toto duminica, ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a afirmat datele sunt in curs de centralizare si ca nu isi permite sa faca aprecieri privind decizia pe care ar urma sa o ia Curtea Constitutionala in legatura cu referendumul.
Curtea Constitutionala a admis, in 14 august, solicitarea formulata de presedintele suspendat, Traian Basescu, de preschimbare a termenului sedintei CC la care va fi decisa validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august, motivand instabilitarea politica si impactul asupra economiei.
Anterior, CC daduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul sa trimita listele electorale permanente.