Doi foşti premieri PSD critică bugetul pe 2019 adoptat de guvernul Dăncilă: "Un fake"
Victor Ponta şi Mihai Tudose, în prezent în partidul Pro România, critică proiectul de buget pe 2019.
Preşedintele Pro România, Victor Ponta, afirmă că bugetul de stat pe 2019 este un "fake", nu este unul realist şi serios, iar modul în care se încearcă trecerea sa prin Parlament demonstrează că nu se doreşte "o dezbatere şi o analiză reală".
"Aşa cum a fost prezentat acest buget, zilele trecute, este un fake, nu e un buget realist, serios, iar modul în care se încearcă trecerea sa prin Parlament, în 24 de ore să depunem amendamente, e foarte clar că în Parlament nu se va dori şi nu vom fi lăsaţi să facem o dezbatere şi o analiză reală. Primul apel este (...) către Guvern, de a lua proiectul înapoi şi de a încerca să-l îmbunătăţească pe ici - pe colo, prin părţile esenţiale, în aşa fel încât să fie un buget cât de cât realist. Altfel, rectificările care urmează - nu se poate face rectificare până în luna iulie - vor fi practic bugete total diferite decât ce se adoptă cu forţa şi cu heirup-ul în zilele următoare", a precizat Ponta, duminică, într-o conferinţă de presă.
În opinia sa, proiecţia de 5,5% creştere economică, pe care s-a construit bugetul este una "umflată".
"Absolut toţi analiştii - Comisia Europeană, Fondul Monetar, Banca Mondială - toţi cei care cu asta se ocupă, au evaluat creşterea economiei româneşti într-un mod optimist undeva între 3,5%-3,8%. Există şi predicţii mai puţin optimiste. Nu există nicăieri, în nicio variantă, în niciun fel, proiecţia pe care s-a construit bugetul de 5,5%, o proiecţie făcută probabil de domnul Darius Vâlcov. Ce se întâmplă cu aceste proiecţii: se umflă creşterea economică ca să poţi să umfli deficitul, să poţi să umfli cheltuielile", a susţinut Ponta.
În context, fostul premier Mihai Tudose a spus că nu se poate amenda în niciun fel acest buget, pentru că este numai unul "de consum, fără să pună bazele unei dezvoltări sustenabile cu absolut nimic".
"Avem certitudinea că 10% sunt cheltuieli cu personalul statului dintr-un PIB umflat. Ele, pe PIB real, vor fi mult mai mari. Asta înseamnă şi o cheltuială inutilă şi o birocratizare excesivă, în condiţiile în care noi am promis în campanie electorală că facem o reformă a statului. S-a făcut reforma acum, în sensul descentralizării unor cheltuieli, adică s-au alocat pe autorităţile locale cheltuieli de 10 lei cu finanţare de 5 lei. Clamează actualul Guvern că a mărit bugetele locale, dar la fiecare leu cu care s-a mărit bugetul suplimentar au venit doi lei cheltuială suplimentară. Există o listă întreagă cu scrisori către Moş Crăciun, sunt false, pentru că bugetul va intra în vigoare în martie, dacă nu reuşim cu toate forţele politice responsabile să împiedice acest buget şi acest Guvern să continue. În fapt, este numai un buget de consum, fără să pună bazele unei dezvoltări sustenabile cu absolut nimic. Ce să amendăm? Trebuie dat jos Guvernul sau să facă un buget realist", a declarat Tudose.
În opinia sa, nu este posibil ca 30% din veniturile bugetare să vină din ceea ce colectează ANAF.
"Nu se poate aşa ceva. Reglajul va fi din tăierea cheltuielilor, nerespectarea angajamentelor externe, nerespectarea programelor de investiţii, falsificarea cifrelor în continuare probabil. Nu poţi să te împrumuţi la nesfârşit. Dacă lucrurile continuă, tot săpăm o groapă mare ca să astupăm una mai mică, vom obţine o groapă imensă în care vom găsi pe marginea ei România, stând să cadă în ea", a subliniat fostul premier.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres
Etichete: fmi, analiza, PSD, buget, fonduri, viorica dancila, analisti, victor ponta, eugen teodorovici, pro romania, mihai tudose,
Dată publicare:
10-02-2019 14:53