Doi foşti premieri PSD critică bugetul pe 2019 adoptat de guvernul Dăncilă: "Un fake"

buget, crestere, economie
iStock

Victor Ponta şi Mihai Tudose, în prezent în partidul Pro România, critică proiectul de buget pe 2019.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, afirmă că bugetul de stat pe 2019 este un "fake", nu este unul realist şi serios, iar modul în care se încearcă trecerea sa prin Parlament demonstrează că nu se doreşte "o dezbatere şi o analiză reală".

"Aşa cum a fost prezentat acest buget, zilele trecute, este un fake, nu e un buget realist, serios, iar modul în care se încearcă trecerea sa prin Parlament, în 24 de ore să depunem amendamente, e foarte clar că în Parlament nu se va dori şi nu vom fi lăsaţi să facem o dezbatere şi o analiză reală. Primul apel este (...) către Guvern, de a lua proiectul înapoi şi de a încerca să-l îmbunătăţească pe ici - pe colo, prin părţile esenţiale, în aşa fel încât să fie un buget cât de cât realist. Altfel, rectificările care urmează - nu se poate face rectificare până în luna iulie - vor fi practic bugete total diferite decât ce se adoptă cu forţa şi cu heirup-ul în zilele următoare", a precizat Ponta, duminică, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, proiecţia de 5,5% creştere economică, pe care s-a construit bugetul este una "umflată".

"Absolut toţi analiştii - Comisia Europeană, Fondul Monetar, Banca Mondială - toţi cei care cu asta se ocupă, au evaluat creşterea economiei româneşti într-un mod optimist undeva între 3,5%-3,8%. Există şi predicţii mai puţin optimiste. Nu există nicăieri, în nicio variantă, în niciun fel, proiecţia pe care s-a construit bugetul de 5,5%, o proiecţie făcută probabil de domnul Darius Vâlcov. Ce se întâmplă cu aceste proiecţii: se umflă creşterea economică ca să poţi să umfli deficitul, să poţi să umfli cheltuielile", a susţinut Ponta.

Citește și
prognoze crestere economica
Anunțul analiștilor după adoptarea bugetului pe 2019. Surprizele apărute peste noapte
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

În context, fostul premier Mihai Tudose a spus că nu se poate amenda în niciun fel acest buget, pentru că este numai unul "de consum, fără să pună bazele unei dezvoltări sustenabile cu absolut nimic".

"Avem certitudinea că 10% sunt cheltuieli cu personalul statului dintr-un PIB umflat. Ele, pe PIB real, vor fi mult mai mari. Asta înseamnă şi o cheltuială inutilă şi o birocratizare excesivă, în condiţiile în care noi am promis în campanie electorală că facem o reformă a statului. S-a făcut reforma acum, în sensul descentralizării unor cheltuieli, adică s-au alocat pe autorităţile locale cheltuieli de 10 lei cu finanţare de 5 lei. Clamează actualul Guvern că a mărit bugetele locale, dar la fiecare leu cu care s-a mărit bugetul suplimentar au venit doi lei cheltuială suplimentară. Există o listă întreagă cu scrisori către Moş Crăciun, sunt false, pentru că bugetul va intra în vigoare în martie, dacă nu reuşim cu toate forţele politice responsabile să împiedice acest buget şi acest Guvern să continue. În fapt, este numai un buget de consum, fără să pună bazele unei dezvoltări sustenabile cu absolut nimic. Ce să amendăm? Trebuie dat jos Guvernul sau să facă un buget realist", a declarat Tudose.

În opinia sa, nu este posibil ca 30% din veniturile bugetare să vină din ceea ce colectează ANAF.

"Nu se poate aşa ceva. Reglajul va fi din tăierea cheltuielilor, nerespectarea angajamentelor externe, nerespectarea programelor de investiţii, falsificarea cifrelor în continuare probabil. Nu poţi să te împrumuţi la nesfârşit. Dacă lucrurile continuă, tot săpăm o groapă mare ca să astupăm una mai mică, vom obţine o groapă imensă în care vom găsi pe marginea ei România, stând să cadă în ea", a subliniat fostul premier.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Guvernul Dăncilă, acuzat că
Guvernul Dăncilă, acuzat că "măsluieşte" cifrele Bugetului pe 2019

USR şi PNL cer o anchetă parlamentară privind rectificarea bugetară pozitivă făcută de guvernul Dăncilă în noiembrie 2018, în timp ce senatorul Adrian Wiener acuză Guvernul că a "măsluit cifrele".

Anunțul analiștilor după adoptarea bugetului pe 2019. Surprizele apărute peste noapte
Anunțul analiștilor după adoptarea bugetului pe 2019. Surprizele apărute peste noapte

La câteva ore de la adoptarea bugetului pe 2019, ministerul de Finanțe a publicat, aproape de miezul nopții, și forma finală a proiectului diferită însă de ce anunțase inițial Eugen Teodorovici.

Când se va vota bugetul pe 2019 în parlament. Planul coaliţiei PSD-ALDE
Când se va vota bugetul pe 2019 în parlament. Planul coaliţiei PSD-ALDE

Birourile permanente ale Parlamentului se vor reuni, sâmbătă, pentru a stabili calendarul dezbaterii proiectului bugetului de stat.

Bugetul, adoptat cu viteza de 8 pagini pe minut. Teodorovici:
Bugetul, adoptat cu viteza de 8 pagini pe minut. Teodorovici: "Stau la birou foarte mult"

Guvernul a aprobat în sfârşit, Bugetul pe anul acesta. Actul împarte banii ţării cu dărnicie, fiind construit pe o creștere de 5,5% a economiei, în ciuda prognozelor internaționale, care sunt mult mai prudente.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.