DOCUMENT. Guvernul a sesizat CCR cu privire la depunerea moţiunii în sesiunea extraordinară

Orban
Gandul

Guvernul arată, în punctul de vedere transmis CCR, că depunerea moţiunii de cenzură în sesiune extraordinară încalcă principiul stabilităţii guvernamentale.

”Depunerea moţiunii de cenzură în perioada cuprinsă între sesiuni încalcă principiul pozitiv al stabilităţii guvernamentale avut în vedere de Constituantă. (...) Guvernul are nevoie de stabilitate în ce priveşte funcţionarea sa, respectiv de previzibilitate sub aspectul măsurilor sancţionatorii pe care Parlamentul le poate adopta împotriva Guvernului, moţiunea de cenzură aşa cum este aceasta reglementată de art.113 din Constituţie, fiind una dintre acestea. Pe de altă parte, Guvernul are un rol politic care se transpune nu numai în sfera exclusiv executivă, ci şi în relaţie cu celelalte autorităţi publice, din care hotărâtoare este acţiunea sa în relaţia cu puterea legiuitoare, prin conlucrarea cu Parlamentul, cu respectarea principiului loialităţii instituţionale atât de către o putere, cât şi de cealaltă.”, arată Guvernul, în punctul de vedere transmis CCR pentru susţinerea sesizării referitoare la neconstituţionalitatea moţiunii de cenzură, potrivit News.ro

Guvernul afirmă că, ”având în vedere că numărul de sesiuni extraordinare nu este limitat, prin depunerea unei moţiuni de cenzură în afara perioadei în care Parlamentul este întrunit în sesiune extraordinară, se poate ocoli cu uşurinţă interdicţia imperativă din Constituţia României, ca aceiaşi semnatari să nu poată susţine mai mult de o moţiune de cenzură respinsă în aceeaşi sesiune parlamentară”.

” Or, dacă semnatarii nu pot susţine de două ori o moţiune de cenzură respinsă într-o sesiune care durează până la 6 luni, nu ar trebui admis ca aceştia să poată depune oricâte moţiuni de cenzură pe perioada cuprinsă între sesiunile parlamentare ordinare, prin convocarea de sesiuni extraordinare multiple şi succesive. O astfel de conduită ar reprezenta o fraudare a obiectivului urmărit de legiuitorul constituant, acela de a asigura stabilitatea Guvernului”, mai arată Guvernul.

În plus, Executivul afirmă că procedura moţiunii de cenzură a fost întreruptă, fragmentată, în 3 sesiuni extraordinare

Citește și
Ludovic Orban
Orban, după eșecul moțiunii de cenzură: ”Dacă unul urlă că e blat ... Ce blat?”
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

”În concluzie, pentru restabilirea ordinii juridice, deturnată prin faptele Parlamentului care, abuzând de instrumentele constituţionale şi de o interpretare neîntemeiată a dreptului pozitiv, se impune a se constata existenţa conflictului juridic de natură constituţională şi readucerea autorităţii legiuitoare în matca constituţională în raporturile sale cu Guvernul”, arată Executivul.

Potrivit documentului transmis de Guvernu, ”prin conduita sa, Parlamentul României a generat un conflict juridic de natură constituţională cu privire la modalitatea aleasă de a exercita controlul politic asupra Guvernului şi anume iniţierea unei moţiuni de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului cee ce este contrar dispoziţiilor art.113 şi art.66 alin.(1) din Constituţia României”.

”Prezenta cerere de soluţionare a unui conflict juridic de natură constituţională vizează o situaţie litigioasă, conflictuală, întrucât priveşte un diferend între Guvernul României şi Parlament în legătură cu calendarul moţiunii de cenzură şi procedura parcursă. Situaţia litigioasă are natură juridică, întrucât se referă la întinderea şi valorizarea competenţei Parlamentului României în materie de moţiune de cenzură, inclusiv de a respecta termenele constituţionale prevăzute de art. 113. Conflictul are natură constituţională, întrucât întreaga situaţie litigioasă se circumscrie dispoziţiilor constituţionale care reglementează procedura demiterii Guvernului, în ansamblul dispoziţiilor constituţionale care configurează rolul Parlamentului României şi al Guvernului (inclusiv principiile de funcţionare a acestora), precum şi raporturile juridice dintre cele două autorităţi publice constituţionale”, se mai arată în document.

Executivul a sesizat CCR cu privire la depunerea moţiunii de cenzură de către PSD în sesiunea parlamentară extraordinară.

Moţunea ar fi trebuit dezbătută luni, însă nu s-a întrunit cvorumul pentru şedinţă.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că moţiunea este ”consumată”, însă trebuie aşteptat punctul de vedere al CCR.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Cum explică PSD eșecul moțiunii: „Ludovic Orban cumpără parlamentari la bucată”
Cum explică PSD eșecul moțiunii: „Ludovic Orban cumpără parlamentari la bucată”

Guvernul Orban rămâne la putere, chiar dacă PSD a încercat să-l răstoarne luni prin moțiune de cenzură. Social-democrații s-au trezit în situația absurdă de a nu strânge în sală suficienți parlamentari pentru ca moțiunea să poată fi votată.

Orban, după eșecul moțiunii de cenzură: ”Dacă unul urlă că e blat ... Ce blat?”
Orban, după eșecul moțiunii de cenzură: ”Dacă unul urlă că e blat ... Ce blat?”

Premierul Ludovic Orban a respins orice acuzație de ”blat” între PSD și PNL pe marginea moțiunii de cenzură, care nu a mai fost votată luni, din cauza lipsei cvorumului în Parlament.

Atac dur al lui Iohannis la adresa PSD în ziua moțiunii:
Atac dur al lui Iohannis la adresa PSD în ziua moțiunii: "PSD e fundamental corupt de dorința de putere"

Președintele Klaus Iohannis susține, într-un comunicat dat publicității luni, că PSD vrea să arunce țara în haos pentru a pune mâna pe putere cu orice preț, în cea mai dificilă perioadă pentru România.

Moțiunea de cenzură nu s-a mai votat. Câțiva parlamentari PSD s-au îmbolnăvit înainte de vot
Moțiunea de cenzură nu s-a mai votat. Câțiva parlamentari PSD s-au îmbolnăvit înainte de vot

Şedinţa Parlamentului în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Orban nu a mai avut loc, din cauza lipsei cvorumului.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.