Cum explică PSD eșecul moțiunii: „Ludovic Orban cumpără parlamentari la bucată”

31-08-2020 18:40


Guvernul Orban rămâne la putere, chiar dacă PSD a încercat să-l răstoarne luni prin moțiune de cenzură. Social-democrații s-au trezit în situația absurdă de a nu strânge în sală suficienți parlamentari pentru ca moțiunea să poată fi votată.

Din lipsă de cvorum, ea a fost amânată. "Ludovic Orban se agață de putere și cumpără parlamentari la bucată", și-a justificat PSD eșecul. Asta în timp ce susținătorii moțiunii de la alte partide l-au acuzat pe liderul PNL de blat cu Marcel Ciolacu, șeful social democraților.

Pentru PSD, acest anunţ a confirmat eşecul. Liderii formaţiunii nu au reuşit să strângă în sala 233 de parlamentari numărul minim de care aveau nevoie pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură. În urmă cu o săptămână, PSD spunea că are alături 250 de parlamentari.

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: "A fost o strategie de a nu se face cvorum, nu de a se da un vot pe moțiune. Eu v-am spus că, dacă se dă vot pe moțiune, vor fi 250 de voturi. Azi nu s-a dat vot pe moțiune."

Din plenul reunit au absentat cinci parlamentari PSD: fostul ministru de interne, Carmen Dan, deputatul Cătălin Rădulescu, zis şi Mitralieră şi trei aleşi care nu le-au mai răspuns la telefon colegilor. Din această cauză, PSD l-a acuzat pe şeful Guverului că i-ar fi cumpărat cu promisiuni.

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: Am să propun Comitetului Politic Naţional excluderea celor 3.
Reporter: Și dacă sunt bolnavi?
Marcel Ciolacu: Nu e niciunul bolnav.

Ludovic Orban, premierul României: "Vreau să le mulţumesc formaţiunilor politice care au fost alături de noi şi care ne au împărtăşit votul. Dacă veţi vedea numărul de voutri, nici dacă erau toţi parlamentarii prezenţi nu se făcea cvorum."

PNL, USR şi UDMR au anunţat că nu votează moţiunea. În schimb, partidul lui Victor Ponta împreună cu cel al lui Călin Popescu Tăriceanu au susţinut că vor asigura numărul minim de voturi necesare pentru demiterea Guvernului. Înainte de începerea şedinţei, Victor Ponta l-a acuzat pe Marcel Ciolacu că are înţelegeri ascunse cu PNL.

Ludovic Orban: "Dacă unu urlă ca e blat, ce blat, dacă au făcut moţiune, au chemat oamenii la vot, dar nu au reuşit"

Pentru că demersul a fost iniţiat în timpul sesiunii extraordinare iar de mâine aleşii se întorc la muncă în sesiunea ordinară, votul acestei moţiuni de cenzură nu poate fi reprogramat. Liderii psd ar plănui însă, conform unor surse politice că în această toamnă să încerce iarăşi să doboare guvernul printr-o nouă moţiune de cenzură.

Tags: motiune, psd, parlament,

VIDEO PROTVPLUS.RO