Adrian Severin: Nu demisionez din PE. Ma retrag din grupul socialistilor

×
Codul embed a fost copiat

Eurodeputatul PSD Adrian Severin a declarat, pentru Mediafax, ca a convenit cu Martin Schulz sa se retraga din grupul socialistilor europeni, dar a adaugat ca nu isi va da demisia din Parlamentul European.

Adrian Severin a spus ca intelege problema pe care grupul socialist o are "legat de votul si de electoratul sau".

El a precizat ca din acest motiv i-a transmis lui Martin Schulz, liderul socialistilor din PE, ca se retrage din acest grup pana la finalizarea tuturor investigatiilor care il vizeaza, scrie Mediafax.

"Inteleg problema pe care grupul socialist o are legat de electoratul sau, de voturi, de nevoia de a nu explica prea multe lucruri inainte ca asemenea situatii sa fie clarificate catre electorat. Si din cauza aceasta i-am spus domnului Schultz ca sunt gata sa ma retrag din grupul socialist pana la epuizarea tuturor investigatiilor care sper sa inceapa si pe care nu le vad ca fiind in apararea mea si in apararea acestei institutii, ci in contestarea tipului de manevre precum acelea la care s-a dedat Sunday Times. Aceasta este decizia mea, aceasta este ceea ce am discutat cu domnul Schultz", a spus Severin.

Cazul eurodeputatului Adrian Severin, acuzat ca "si-a vandut serviciile" in Parlamentul European, a intrat si in atentia DNA, care s-a autosesizat. De asemenea, europarlamentarul a anuntat astazi ca se autosuspenda din functiile din BPN al PSD.

Citește și
Gigi Becali
Becali, suparat pe colegul maghiar: De oftica a vrut sa-mi faca rau
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Adrian Severin a facut acest anunt dupa ce a participat la sedinta BPN al PSD, in care s-a discutat despre acuzatiile care ii sunt aduse de publicatia "The Sunday Times".

De asemenea Directia Nationala Anticoruptie a precizat, prin purtatorul sau de cuvant, ca va cerceta cazul Severin.

"DNA a luat la cunostinta despre articolele din presa romana si cea internationala care relateaza aspecte referitoare la savarsirea unor eventuale fapte de coruptie de catre Adrian Severin, astfel ca institutia urmeaza a se sesiza si a face verificari", a declarat purtatorul de cuvant al acestei institutii, Livia Saplacan, citata de Mediafax.

Pe de alta parte, Parlamentul European a anuntat duminica deschiderea unei anchete pentru a cerceta aceste acuzatii de coruptie. Unul dintre europarlamentarii vizati, conservatorul austriac Ernst Strasser, a demisionat. Ceilalti doi eurodeputati, care sunt vizati pentru ca s-au declarat dispusi "sa isi vanda serviciile", sunt Adrian Severin (fost vicepremier) si un fost ministru sloven de Externe, Zoran Thaler. Amandoi sunt membri ai grupului socialist-democrat al PE.

Liderul grupului socialistilor din PE Martin Schulz a solicitat astazi o intalnire la Bruxelles cu europarlamentarii Adrian Severin si Zoran Thaler. Schulz a spus despre acuzatiile din The Sunday Times, ca sunt "extrem de grave", precizand ca, daca acestea se vor adeveri, va lua masuri adecvate.

Martin Schulz i-a cerut demisia lui Adrian Severin

 

Pana una alta, Adrian Severin va da, chiar in aceasta seara, explicatii la Bruxelles, in fata liderului liderului socialistilor europeni, Martin Schultz, care i-a cerut demisia. Practic, Adrian Severin nu are alta alternativa, in caz contrar, oficialii europeni spunand ca va fi demarata procedura de excludere a sa din crupul socialist.

"Domnul Schulz ii va da posibilitatea sa vorbeasca despre acuzatii. Nu vor fi alte optiuni decat ca domnul Severin sa demisioneze, la fel ca si ceilalti doi europarlamentari", a declarat pentru Stirile ProTv Armin Machmer, purtator de cuvant al liderului PES.

Astazi si vice-liderul socialistilor europeni, Hannes Swoboda i-a recomandat lui Severin sa-si prezinte demisia din functie.

Cum se apara europarlamentarul PSD Adrian Severin

In replica, Adrian Severin a declarat astazi ca scandalul urmareste indepartarea sa din Parlamentul Europeam, deoarece este un om incomod. El a mai spus ca este marcat personal de acest episod si ca nu considera ca a incalcat regulile Parlamentului European, actionand cu "buna credinta".

"Nu am primit niciodata sau nu am luat bani din ..banul public, cu exceptia indemnizatiilor de parlamentar." - a declarat Adrian Severin.

De asemenea, el a declarat ca nu are de gand sa demisioneze din Parlamentul European, deoarece acuzatiile lansate la adresa sa sunt false. Adrian Severin sustine ca i-a trimis o scrisoare presedintelui PE in care l-a informat in legatura cu situatia creata si a spus ca este interesat si doritor ca PE sa faca o ancheta.

Intrebat daca a aflat informatia potrivit careia ar fi fost convocat de urgenta la Bruxelles, Severin a spus ca nu are aceste informatii. "Eu oricum plecam dupa-amiaza la Bruxelles, unde am sa ma intalnesc cu colegii mei", a spus el.

De unde a pornit scandalul

Europarlamentarul PSD Adrian Severin este implicat intr-un scandal care a fost declansat de publicatia britanica "The Sunday Times". Conform acestui ziar, trei deputati europeni si fosti ministri - un roman, un sloven si un austriac - s-au declarat dispusi sa isi "vanda serviciile" pentru sume de pana la 100.000 de euro. Printre acestia se afla si Adrian Severin, care ar fi cerut suma de 12.000 de euro.

Inregistrarea video a "negocierilor" dintre Severin si jurnalistii sub acoperire a fost postata pe blogul asistentului europarlamentarului PDL Monica Macovei. Iata transcriptul acestei inregistrari, potrivit Mediafax:

"(Reporterii sub acoperire se intalnesc cu Adrian Severin in biroul acestuia de la Strasbourg. Il intreaba daca poate introduce amendamente in numele clientilor lor)
Reporter : Deci puteti introduce acest amendament pentru noi?
Adrian Severin: Da, da, ok. Sa vedem ce putem face. As putea formula un amendament… As putea ruga un coleg sa introduca un amendament.
Reporter : Da.

(Reporterii s-au intors in martie. Adrian Severin le spune cum a aranjat cu amendamentul in numele clientului)

Rep. : Deci spuneti, ce ati facut pana acum ? Ati introdus amendamentul?
Adrian Severin: Deci, a fost un amendament introdus de cineva de la PPE si, ca o chestiune de principiu, cred ca acest lucru trebuie facut in viitor cat mai mult, pentru ca e mult mai bine daca lucram prin oameni…
Reporter : si cine a introdus amendamentul?
Adrian Severin : Cine? Este vorba despre Bodu, Sebastian Bodu, este roman, un alt roman
Reporter : Da, il stiu dupa nume
Adrian Severin : Da, dar stiti, ca sa va raspund daca a fost usor sau nu…in primul rand a trebuit sa mergem pe la diferite grupuri ca sa vedem unde gasim pe cineva…in al doilea rand, a fost important sa …ei bine, am incercat la mai multi si nu au acceptat.in cele din urma cu el a trebuit sa explic care e ideea. in cele din urma a inteles si a imbratisat ideea, gandind ca practic este un lucru corect… si nu facand acest lucru doar pentru ca I-am cerut eu.
Reporter: A inteles ca faceati asta in numele unui client?
A.S.: Nu.
Reporter :Ok.
A.S.Nu I-am spus nimic.

(Reporterii l-au intrebat pe Severin cu cat ii va taxa pentru a fi aranjat introducerea amendamentului)

Reporter : Clientii ne platesc la zi. Dumneavoastra aveti jumatate din zile. E greu.
A.S. : Da, da. Cred – pentru ca nu am calculat exact - cred ca ar fi vorba despre doua sau trei zile. Credeti ca este bine asa?
Reporter. Da, e in regula. Deci ar fi, sa spunem, 12.000. Euro.
A.S: Da".

La randul lui, europarlamentarul Sebastian Bodu a spus ca nu se simte vinovat cu nimic . El a sustinut pe blogul personal ca a fost mentionat in articolul din Sunday Times doar pentru ca era raportor al PPE pentru modificarea Directivei europene cu privire la fondurile de garantare a depozitelor.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Adrian Severin ar fi acceptat
Adrian Severin ar fi acceptat "sa-si vanda serviciile" pentru 12.000 euro

Trei deputati europeni si fosti ministri - un roman, un sloven si un austriac - s-au declarat dispusi sa isi "vanda serviciile" pentru sume de pana la 100.000 de euro unor jurnalisti de la cotidianul britanic The Sunday Times.

Becali, suparat pe colegul maghiar: De oftica a vrut sa-mi faca rau
Becali, suparat pe colegul maghiar: De oftica a vrut sa-mi faca rau

"Mi-au dat mie biroul lui". Doar asa isi explica Gigi Becali reactia unui coleg maghiar care l-a acuzat ca i-ar fi dat unui asistent cartela sa de europarlamentar. Drept urmare, Becali e gata sa lupte pana in panzele albe cu cel care l-a jignit. 

Scandal in PE cu Becali in rolul principal. Cum i-a socat pe colegii sai
Scandal in PE cu Becali in rolul principal. Cum i-a socat pe colegii sai

Acuzatii grave la adresa europarlamentarului Gigi Becali. Un coleg din Ungaria sustine ca romanul si-a trimis joi un consilier la sedinta de plen a Parlamentului European ca sa voteze in locul lui.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.