Detaliile programului "antisaracie" initiat de Guvern. Cat vor primi 110.000 de prescolari din medii defavorizate
Guvernul a prezentat miercuri detaliile programului sau de lupta impotriva saraciei. Este un sistem care incearca sa urmareasca problemele cetatenilor, de la nastere si pana la sfarsitul vietii.
Deocamdata, oficialii nu stiu cat va costa acest program, iar unele masuri n-au prea multe detalii de aplicare.
Dacian Ciolos: "E vorba de un plan organizat in 47 de masuri, 47 de fise si grupate pe etape din viata, in asa fel incat sa putem oferi un fel de plasa de siguranta celor mai saraci din Romania, indiferent de varsta."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Primele masuri sunt destinate copiilor din medii defavorizate.
Celor 110.000 de prescolari proveniti din astfel de medii li se vor aloca anual cate 60 de lei pentru rechizite si 100 de lei pentru haine.
Pentru un numar triplu, de 300.000 de copii de gradinita, statul va aloca bani pentru analize medicale, periute de dinti, vitamine si fructe - in total 265 de lei pentru fiecare copil, adica aproape 18 milioane de euro anual.
Mult mai scump, adica peste 60 de milioane de euro, va fi programul "Scoala dupa scoala", prin care se incearca impiedicarea abandonului scolar in cazul copiilor intre 11 si 17 ani.
Iar pentru cei 65.000 de copii sau adulti care au abandonat deja scoala, statul va aloca peste 33 de milioane de euro pentru a-i convinge sa se intorca si sa isi termine macar invatamantul obligatoriu.
Autoritatile isi dau seama insa ca sarcina nu va fi usoara...
Vasile Dancu, viceprim-ministru: "Saracii nu sunt ca si ceilalti, chiar daca noi incercam sa-i aducem... sa-i consideram egalii nostrii si, intr-o viziune umanista sa-i spunem, incercam sa ii facem sa se simta egalii nostri, dar ei nu sunt ca si ceilalti."
Premierul spune ca programul poate avea succes doar daca va fi continuat si de urmatoarele guverne.
Dacian Ciolos: "Pe un astfel de domeniu nu e suficient sa actionezi punctual timp de un an de zile sau doi ani, ca sa ai impact e nevoie de continuitate."
Doecamdata, doar pentru 11 dintre cele 47 de masuri au fost stabilite costurile.