Deputatul PSD Cătălin Rădulescu ”mitraliază” Justiția. Vrea ca parlamentarii să nu mai poată fi pedepsiți pentru corupție

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 28 Decembrie 2017 18:15
Categorie: Politic

De sărbători, parlamentarii PSD continuă să "mitralieze" Codul Penal.

Deputatul Cătălin Rădulescu, susţinut de alţi 40 de deputaţi social-democraţi, a scris un amendament prin care ar dori aleșii - senatori, deputaţi, primari sau consilieri - să aibă imunitate penală. Cu alte cuvinte, toţi aceştia NU vor mai fi funcționari publici în sensul legii penale, iar faptele lor de corupţie NU vor mai putea fi pedepsite.

Ba mai mult, dosarele unor aleși celebri ar putea fi închise. O astfel de măsură ar poziţiona România alături de Rusia, Turcia şi Ungaria, susţine politologul Cristian Pârvulescu.

Sorin Oprescu, Marian Vanghelie, Elena Udrea, Gheorghe Ştefan "Pinalti" - trimis chiar joi în judecată într-un nou dosar în care este acuzat de DNA de trafic de influenţa - sau chiar Liviu Dragnea ar putea fi beneficiarii modificării propuse de Cătălin Rădulescu de la PSD, zis şi deputatul "MITRALIERĂ".

Acesta ar vrea să îi scoată din rândul funcţionarilor publici în sensul legii penale pe toţi aleşii: preşedintele României, deputaţi, senatori, primari şi viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

Proiect de lege semnat de 40 de PSD-iști: imunitate totală pentru demnitari în faţa legii penale

Reprezentanţii procurorilor susţin că lupta anti-coruptie la nivel înalt ar putea deveni o poveste, prin această modificare radicală a Codului Penal.

Bogdan Gabor, preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România: "Demnitarii publici nu vor mai răspunde pentru anumite infracţiuni de corupţie sau pentru infracţiunile care presupun calitatea de funcţionar. Ca să fiu mai clar, nu vom mai putea ancheta aleşi locali, aleşi judeţeni, senatori şi deputaţi pentru că aceştia nu mai sunt subiecţi activi ai infracţiunii de corupţie."

De altfel, şi politologul Cristian Pârvulescu trage un semnal de alarmă cu privire la derapajele din ultima vreme.

Cristian Pârvulescu, politolog: "Este imposibil ca într-un stat democratic să funcţioneze o astfel de prevedere care protejează şi creează inegalităţi. Protejează aleşii şi creează inegalităţi între aleşi şi cetăţeni. Nu face decât să dea încă o lovitură statului de drept, după şirul de lovituri care s-au dat până acum. Se înscrie în ceea ce se numeşte democraţie iliberala: o linie pe care Turcia, Rusia, Ungaria se plasează şi pe care actuala majoritate pare să împingă şi România."

Pe de altă parte, propuneri pe bandă rulantă de modificare legilor din domeniul justiţiei par o sfidare la adresa partenerilor internaţionali, care au atras atenţia României în repetate rânduri cu privire la acest asalt.

Cristian Pârvulescu, politolog: "Deci este o modificare care urmăreşte să asigure impunitate, altfel spus să protejeze de orice formă de anchetă aleşii partidelor politice, la toate nivelurile. Excede Constituţia pentru că nu vorbeşte doar de preşedinte, senatori şi deputaţi, ci şi de aleşii locali."

Toate aceste modificări ale Codului penal ar putea avea loc la finalul lunii ianuarie. Atunci, liderii coaliţiei PSD - ALDE vor să îi cheme pe parlamentari din vacanţă într-o sesiune extraordinară.

Cătălin Rădulescu renunță la proiectul privind folosirea abuzivă a funcției în scop sexual: „Nu o asum. A fost o scăpare”

Cătălin Rădulescu renunță la proiectul privind folosirea abuzivă a funcției în scop sexual: „Nu o asum. A fost o scăpare”

Liviu Dragnea, președintele PSD, susține un discurs la congresul Partidului Social Democrat

Iohannis: Voi invita Guvernul și BNR la Cotroceni. S-a mers cam departe cu unele afirmații

Cazul ambasadei din Israel. Iohannis: Am avut o discuție destul de lungă cu Dăncilă

Parlamentarii le fac noi ”cadouri” deținuților. USR: ”Încurajați infractorii”

Dăncilă se întâlnește la Palatul Victoria cu premierii din Bulgaria, Grecia și Serbia

Dragnea și Tăriceanu participă, la Tallinn, la Conferinţa Preşedinţilor Parlamentelor statelor membre UE

Strategia ”România 2040” ar urma să fie realizată de o comisie condusă de Dragnea. PNL: Trădează un mod de gândire bolnav

fetita gimnasta simfonia lalelelor

Organizaţia Femeilor Liberale: PSD-ALDE să înceteze a mai umili copiii pentru buna lor dispoziţie

Alina Gorghiu, despre mutarea ambasadei din Israel: O nouă pată pe imaginea ţării în lume

Platforma România 100: Coaliţia PSD-ALDE se pregăteşte să transforme România într-un paradis penal

De ce nu s-a putut angaja Dacian Cioloș ca inginer și din ce bani a recunoscut că trăiește

Turcan: ”PNL crede doctrinar în definiția căsătoriei”. Reacție cu privire la mitingul anunțat de PSD

Băsescu: ”Un neisprăvit din Teleorman a făcut praf şi pulbere 60 de ani de diplomaţie consistentă”