Deputatul PSD Cătălin Rădulescu ”mitraliază” Justiția. Vrea ca parlamentarii să nu mai poată fi pedepsiți pentru corupție
De sărbători, parlamentarii PSD continuă să "mitralieze" Codul Penal.
Deputatul Cătălin Rădulescu, susţinut de alţi 40 de deputaţi social-democraţi, a scris un amendament prin care ar dori aleșii - senatori, deputaţi, primari sau consilieri - să aibă imunitate penală. Cu alte cuvinte, toţi aceştia NU vor mai fi funcționari publici în sensul legii penale, iar faptele lor de corupţie NU vor mai putea fi pedepsite.
Ba mai mult, dosarele unor aleși celebri ar putea fi închise. O astfel de măsură ar poziţiona România alături de Rusia, Turcia şi Ungaria, susţine politologul Cristian Pârvulescu.
Sorin Oprescu, Marian Vanghelie, Elena Udrea, Gheorghe Ştefan "Pinalti" - trimis chiar joi în judecată într-un nou dosar în care este acuzat de DNA de trafic de influenţa - sau chiar Liviu Dragnea ar putea fi beneficiarii modificării propuse de Cătălin Rădulescu de la PSD, zis şi deputatul "MITRALIERĂ".
Acesta ar vrea să îi scoată din rândul funcţionarilor publici în sensul legii penale pe toţi aleşii: preşedintele României, deputaţi, senatori, primari şi viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.
Reprezentanţii procurorilor susţin că lupta anti-coruptie la nivel înalt ar putea deveni o poveste, prin această modificare radicală a Codului Penal.
Bogdan Gabor, preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România: "Demnitarii publici nu vor mai răspunde pentru anumite infracţiuni de corupţie sau pentru infracţiunile care presupun calitatea de funcţionar. Ca să fiu mai clar, nu vom mai putea ancheta aleşi locali, aleşi judeţeni, senatori şi deputaţi pentru că aceştia nu mai sunt subiecţi activi ai infracţiunii de corupţie."
De altfel, şi politologul Cristian Pârvulescu trage un semnal de alarmă cu privire la derapajele din ultima vreme.
Cristian Pârvulescu, politolog: "Este imposibil ca într-un stat democratic să funcţioneze o astfel de prevedere care protejează şi creează inegalităţi. Protejează aleşii şi creează inegalităţi între aleşi şi cetăţeni. Nu face decât să dea încă o lovitură statului de drept, după şirul de lovituri care s-au dat până acum. Se înscrie în ceea ce se numeşte democraţie iliberala: o linie pe care Turcia, Rusia, Ungaria se plasează şi pe care actuala majoritate pare să împingă şi România."
Pe de altă parte, propuneri pe bandă rulantă de modificare legilor din domeniul justiţiei par o sfidare la adresa partenerilor internaţionali, care au atras atenţia României în repetate rânduri cu privire la acest asalt.
Cristian Pârvulescu, politolog: "Deci este o modificare care urmăreşte să asigure impunitate, altfel spus să protejeze de orice formă de anchetă aleşii partidelor politice, la toate nivelurile. Excede Constituţia pentru că nu vorbeşte doar de preşedinte, senatori şi deputaţi, ci şi de aleşii locali."
Toate aceste modificări ale Codului penal ar putea avea loc la finalul lunii ianuarie. Atunci, liderii coaliţiei PSD - ALDE vor să îi cheme pe parlamentari din vacanţă într-o sesiune extraordinară.