Deputatul Olosz Gergely, fost presedinte ANRE, trimis in judecata petnru trafic de influenta
Deputatul UDMR Olosz Gergely, fost presedinte ANRE in perioada 2007-2008, a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, alaturi de patru reprezentanti ai unor firme, pe care i-ar fi ajutat sa obtina contracte oneroase
Acesta ar fi cerut in schimb peste 500.000 de euro si 400.000 de lei.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata a lui Olosz Gergely, fost presedinte al ANRE in perioada 2007 - 2008, in prezent deputat, pentru trafic de influenta, in forma continuata, se arata intr-un comunicat de presa de joi al DNA.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
In acelasi dosar vor fi judecati Ion Bircina si Costin Iliescu, reprezentanti ai mai multor societati comerciale, pe care procurorii anticoruptie ii acuza de asociere in vederea savarsirii infractiunii de cumparare de influenta si cumparare de influenta, in forma continuata.
De asemenea, procurorii i-au trimis in judecata pe Catalin Stan, administrator de drept la SC Power Plus SRL, pentru asociere in vederea savarsirii infractiunii de cumparare de influenta, cumparare de influenta, in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, savarsita in scopul ascunderii comiterii infractiunii de cumparare de influenta, in forma continuata si evaziune fiscala, precum si pe Ovidiu Ionel Badea, administrator al SC Budirom Serv SRL, pentru asociere in vederea savarsirii infractiunii de cumparare de influenta.
Dosarul a fost trimis petnru judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca in perioada mai 2010 - februarie 2011, Ion Bircina, Costin Iliescu, Catalin Stan si Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpara influenta lui Olosz Gergely, in vederea obtinerii de contracte oneroase pentru firmele a caror activitate o coordonau prin asociere.
In acest context, in perioada mai 2010 - 29 septembrie 2010, deputatul Olosz Gergely, fost presedinte al ANRE, a pretins, pentru sine si pentru altul, de la cei trei suma de 516.000 de euro, disimulata intr-un contract de consultanta intre SC Power Plus SRL, firma controlata de grupul Bircina, si o alta societate comerciala tip off shore.
"Din suma pretinsa, Power Plus SRL a transferat in conturile acestui off shore suma totala de 384.000 euro pe baza unor dispozitii de plata intocmite in fals de inculpatul Stan Catalin", au notat procurorii in documentul citat.
De asemenea, procurorii il acuza pe Olosz Gergely ca in perioada septembrie - noiembrie 2010 a pretins de la aceleasi persoane si a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei.
In schimbul banilor, Olosz Gergely si-a exercitat influenta, respectiv a lasat sa se creada ca are influenta pe langa o persoana cu functie de conducere din cadrul CEZ Romania SA, sustin procurorii DNA.
"Traficul de influenta s-a materializat in forma determinarii de catre Olosz Gergely a functionarilor de la CEZ Romania si CEZ Distributie SA sa incheie cu firmele controlate de asocierea Bircina urmatoarele contracte: sa execute intocmai si la timp platile din contractul de vanzare-cumparare de energie electrica dintre SC Power Plus SRL si SC CEZ Vanzare SA; contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ Distributie SA si SC Budirom Serv SRL (firma din grupul Bircina); contractul de cesiune de creanta dintre SC CEZ Distributie SA si SC Budirom Serv SRL, avand ca obiect cesionarea creantei de 30 milioane lei, creanta certa, lichida si exigibila, pe care cedentul o avea impotriva CN CFR SA, derivand din contractele de furnizare de energie electrica pe care cedentul le-a incheiat cu CFR; in plus, urmare a aceleiasi influente, s-a hotarat ca, in a doua etapa, sa se cesioneze si creanta in valoare de 36.204.674 lei catre aceeasi firma (creanta cu acelasi regim ca cel din prima etapa)", au precizat procurorii.
De asemenea, in perioada noiembrie 2010-februarie 2011, Olosz Gergely si-a folosit influenta, "astfel cum a fost cumparata de grupul Bircina", pe langa o persoana cu functie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru a o determina sa faca anumite acte prin care sa favorizeze interesele comerciale ale grupului Bircina legate de investitii din fonduri europene pe directia Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.
"Ca urmare, in aceeasi perioada, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bircina contactarea unor consultanti pe fonduri europene", au mai scris procurorii anticoruptie in rechizitoriul trimis instantei.
La randul sau, in perioada 2010 - 2011, Catalin Stan, in calitate de administrator de drept la SC Power Plus SRL, a inregistrat in contabilitatea acestei firme, cu titlu de cheltuieli deductibile, sumele transferate in baza contractului de consultanta, consecinta fiind prejudicierea bugetului de stat cu suma de 350.144,96 lei, reprezentand impozit pe profit.
In vederea confiscarii si recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand lui Olosz Gergely, Ion Bircina, Costin Iliescu si Catalin Stan, precum si a partii responsabile civilmente SC Power Plus SRL.