Ponta, intrebat daca renunta la doctorat, dupa votul privind modificarile la Legea Educatiei: Daca nu imi mai da voie legea?
Premierul Victor Ponta a precizat ca a votat in Camera Legea de adoptare a OUG 94/2014 din care s-a eliminat prevederea privind renuntarea unilaterala la titlul de doctor.
Victor Ponta a venit miercuri la Camera Deputatilor pentru a participa la sedinta de vot final. Dupa sedinta, el a fost intrebat de jurnalisti cum a votat in cazul Legii de adoptare a OUG 94/2014.
"Eu am votat in sensul in care, in intelepciunea sa, Parlamentul in unanimitate, si in comisie si in Parlament, a votat. Deci e foarte bine", a raspuns Ponta.
Intrebat, ulterior, daca renunta la titlul de doctor, Ponta a raspuns: "Pai, daca nu imi mai da voie legea?". Jurnalistii au insistat si l-au intrebat, in continuare, pe premier, daca isi mai doreste sa renunte la acest titlu. "Pai, daca imi da voie legea", a raspuns Ponta.
El a dat vina pe "propagandisti" in ceea ce priveste situatia renuntarii la titlul sau de doctor.
"Aceiasi propagandisti, dupa ce m-au certat timp de doi ani si jumatate ca nu renunt la teza de doctorat, dupa aceea m-au certat doua luni si jumatate ca de ce renunt. Asa incat Parlamentul a decis mai intelept decat propagandistii", a spus Ponta.
Intrebat daca i-a fost teama ca ar putea pierde si calitatea de membru al Baroului daca renunta la titlul de doctor, Ponta a raspuns: "Sunt niste speculatii pe care le faceti dumneavoastra. Eu ma supun Parlamentului".
Vicepresedintele PNL Raluca Turcan a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca Victor Ponta va putea renunta la titlul de doctor, chiar daca deputatii au eliminat din Ordonanta 94/2014 textul care dadea dreptul unei persoane sa renunte la titlul de doctor, deoarece Ponta a facut deja cerere.
"Desi Ordonanta 94/2014 a fost corectata in Parlament prin eliminarea articolelor care dadeau dreptul unei persoane sa renunte unilateral la titlul de doctor, Victor Ponta va putea sa beneficieze de efectele ordonantei si sa renunte la titlul de doctor deoarece a facut deja solicitarea. Obiectivul PSD a fost atins", a precizat Turcan.
Ordonanta de Urgenta care permitea renuntarea la doctorat a trecut de Camera Deputatilor, dar nu in forma dorita de initiatorii sai.
Camera Deputatilor a decis, miercuri, sa elimine din textul Ordonantei nr 94/2014 de modificare a Legii Educatiei prevederea care dadea dreptul unei persoane sa renunte unilateral la titlul de doctor. Aceasta prevedere, in cazul in care intra in vigoare, i-ar fi permis si premierului Victor Ponta sa renunte la titlul academic. Camera Deputatilor este prima sesizata, Senatul este insa for decizional.
Deputatii au adoptat, cu 311 voturi pentru, 2 impotriva si 11 abtineri, ordonanta, acceptand insa propunerea Comisiei de invatamant de a elimina punctul 12 din articolul I potrivit caruia titularul unui titlu stiintific putea solicita Ministerului Educatiei reuntarea la titlul in cauza, ministerul neavand altceva de facut decat sa ia act de renuntare printr-un ordin de revocare.
Citeste si: Sfatul premierul Ponta pentru tinerii studiosi: Nu intrati in politica, ramaneti cu doctoratul
Ordonanta, in forma ei initiala, a starnit controverse. Universitatea din Bucuresti a anuntat ca "va face uz de toate parghiile oferite de lege pentru ca art. I pct. 12 al OUG 94/2014, referitor la posibilitatea renuntarii la titlurile stiintifice, sa nu isi produca efectele".
Guvernul a modificat in sedinta din 29 decembrie 2014, printr-o ordonanta de urgenta, Legea educatiei nationale, stabilind printre altele si cadrul legal care reglementeaza regimul titlurilor stiintifice. Astfel, la pct. 12, se prevede faptul ca art. 168 se modifica prin introducerea a doua alineate, alin. (71) si (72). Conform alin. (71), titularul unui titlu stiintific poate solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice renuntarea la titlul in cauza. In acest caz Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice ia act de renuntare printr-un ordin de revocare emis in acest scop. Potrivit, alin. (72), actul administrativ constatator al titlului stiintific se anuleaza de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renuntare la titlu, precum si cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului stiintific se aproba prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice.
PNL ceruse, in urma cu cateva saptamani, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.94/2014, privind retragerea titlului de doctor, afirmand ca Ordonanta a fost initiata de "interesele private ale premierului Victor Ponta". Dupa pierderea alegerilor prezidentiale, premierul Victor Ponta a anuntat ca doreste sa renunte la titlul de doctor, insa acest lucru nu a fost posibil deoarece nu existau prevederi legale care sa reglementeze aceasta situatie.
Sursa: Mediafax
Etichete: educație, lege, deputati, doctorat, titlu, ponta,
Dată publicare:
25-02-2015 19:16