Iohannis cere desfiinţarea SIIJ, după raportul GRECO. PSD: "Nu mai intervenim în justiţie"


Ultimul update: Miercuri 10 Iulie 2019 19:38
Data publicarii: Miercuri 10 Iulie 2019 18:32
Categorie: Stiri Politice

 Preşedintele Klaus Iohannis cere guvernului să desfiinţeze secţia specială de investigare a magistraţilor. Şeful statului s-a alăturat astfel criticilor din raportul ''GRECO", întocmit de experţi internaţionali anticorupţie.

Şeful statului a cerut executivului să vină cu un proiect prin care să se elimine principalele controverse din legile justiţiei - secţia pentru investigarea infracțiunilor, pensionarea anticipată a magistraţilor şi procedura privind numirile în funcțiile înalte din parchete.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Această Secție este o anomalie, nu trebuie să existe. În consecință, Guvernul să vină urgent cu o inițiativă legislativă care corectează această anomalie și alte probleme din domeniu. Sigur, dezbaterea va avea loc în Parlament și decizia este a Parlamentului și nu a Guvernului, dar inițiativa trebuie elaborată în Guvern"

Solicitările preşedintelui se înscriu pe linia obiecţiilor dure formulate de experţii internaţionali în combaterea corupţiei. Raportul întocmit de Greco a consemnat că România nu a făcut progrese privind lupta împotriva corupţiei şi independenta justiţiei, iar preşedintele a pus totul pe seama Executivului. Social-democraţii i-au răspuns prompt ca nu au de gând să schimbe nimic reclamând ca şi în rândul magistraţilor părerile ar fi împărţite.

„Poziția PSD este cât se poate de clară: nu va mai pune în discuție nicio modificare a legilor justiției și nu se va mai implica în astfel de controverse până când nu se va ajunge la un consens general în rândul asociațiilor reprezentative ale magistraților din România.”

PSD i-a mai transmis preşedintelui că liderii partidului vor organizararea rapidă a referendumului constituţional în acord cu votul din 26 mai. Iohannis a cerut ca votul constituţional să fie simultan cu alegerile prezidenţiale, dar social-democraţii invocă o recomandare a comisiei de la Veneţia cum că nu trebuie organizate mai multe tipuri de alegeri în acelaşi timp.

PSD-ALDE şi PNL-USR au depus la parlament doua propuneri de modificare a constituţiei care vor primi săptămâna viitoare avizul Curţii Constituţionale. După ce propunerile de revizuire se vor discuta într-o comisie specială, noul text al legii fundamentale trebuie votat de Parlament. Executivul are la dispoziţie 30 de zile ca să organizeze scrutinul.

Reacţia PSD, după ce preşedintele a cerut referendum pentru revizuirea Constituţiei
Klaus Iohannis: „Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu de la GRECO”
Ce riscă România din cauza raportului GRECO. Avem doar un an să aplicăm recomandările
VIDEO PROTVPLUS.RO