Ministrul Tătaru, la moțiunea simplă împotriva sa: ”Am o onoare, voi avea în continuare”

Deputații dezbat moţiunea simplă pe Sănătate. PSD cere demisia lui Nelu Tătaru: ”Se ocupă de tunuri”
Inquam/ George Calin

Moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, intitulată ”Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre”, a fost dezbătută marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, urmând să fie votată miercuri.

Deputaţii PSD, semnatarii moţiunii simple, solicită demisia ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, motivând că ”se ocupă de tunuri, vânzări de mască fără bon, numiri controversate în Consiliile de Administraţie de la Unifarm sau Antibiotice Iaşi”.

Tătaru, despre demisie: Aş fi vrut să mi-o ceară când se căuta cineva pentru carnea de tun

 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi, la Parlament, la dezbaterea moţiunii simple "Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre", că "nu ar fi drept" faţă de populaţie şi de corpul medical să plece în aceste moment.

Mai mult, el a spus că ar fi dorit ca cineva să îi ceară demisia în perioada martie-aprilie, când "se căuta cineva pentru carnea de tun să meargă prin focare".

Citește și
PSD depune sesizare de conflict constituţional cu privire la prelungirea stării de alertă. ”Poate noi mai mințim”
PSD depune sesizare de conflict constituţional cu privire la prelungirea stării de alertă. ”Poate noi mai mințim”
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"La punctul trei se vorbeşte de demisie de onoare. Mă bucură să găsiţi la mine onoare. Cât despre demisie, aş fi vrut să mi-o ceară cineva în martie-aprilie, când se căuta cineva pentru carnea de tun să meargă prin focare şi în această ţară. Am o onoare, voi avea în continuare. Nu ar fi drept faţă de populaţia acestei ţări şi faţă de corpul medical să plec în aceste momente", a spus ministrul Sănătăţii, potrivit Agerpres.

El a afirmat că acuzele din moţiunea simplă sunt "dureroase", în contextul în care de 30 de ani este în "slujba pacientului".

"Personal, acest acuze sunt dureroase, în contextul în care de la vârsta de 14 ani, începând cu liceul sanitar, mai mult de 30 de ani mi-am desfăşurat-o în slujba pacientului. Am fost acuzat de numiri. Numirile s-au făcut conform legii. Nu poţi să ştii acea persoană în folclorul local ce are în spatele lui. (...) Nu mi-am pus rude în Consiliul de administraţie la UNIFARM sau Antibiotice şi ştiţi foarte bine acest lucru şi am explicat în toate cazurile când a fost nevoie", a mai arătat Tătaru.

Ministrul a spus că nu a interzis şi nu va interzice nicio testare care se face după un protocol, după o procedură, într-un cadru organizat, securizat medical.

"Nu am interzis şi nu voi interzice nicio testare care se face după un protocol, după o procedură, într-un cadru organizat, securizat medical, nu există autorizaţie din partea DSP pentru testarea în câmp", a mai arătat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a spus că politicul "a intrat prea repede în joc", iar "medicalul încă nu şi-a revenit". "Un sistem sanitar de 30 de ani dezgolit în această perioadă nu are nevoie încă o dată să fie tăvălit", a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

"Nu am crezut şi nu cred că în continuare poate exista atâta indolenţă, atâta mişcare neprofesionistă să spun, în condiţiile în care ne-am trezit în urmă cu trei-patru săptămâni şi prezentăm o altă realitate. Mai mult decât atât, un corp medical care este controlat în aceste moment de Curtea de Conturi ca ore suplimentare, la gărzi, un Avocat al Poporului care spune că suntem centre de detenţie, iar personalul medical torţionar. (...) Nu este mult de când erau eroi în halate albe, acum sunt eroii care au furat ore suplimentare. Din aceşti eroi avem 3.168 de confirmaţi pozitiv cu COVID şi 11 decese", a mai susţinut ministrul.

PSD: În guvernarea Orban - PNL, Sănătatea nu este prioritate

 

Deputatul PSD Florin Buicu a declarat marţi că în guvernarea Orban - PNL Sănătatea nu reprezintă o prioritate.

"Mesajul pe care Parlamentul îl va da este, de fapt, mesajul pe care îl dau românii, este mesajul şi semnalele de alarmă pe care le trag asociaţiile de pacienţi, mesajul pe care Parlamentul îl va da este mesajul acestei moţiuni: în guvernarea Orban - PNL sănătatea nu este prioritate, aşa cum spune şi domnul Cîţu, în guvernarea Orban - PNL sănătatea românilor a ajuns firmă de pompe funebre, dacă tot spitalele pot fi conduse de oameni care conduc firme de pompe funebre", a spus Buicu, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbateri.

El a adăugat că votul Parlamentului pe moţiunea simplă este împotriva ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, nu împotriva doctorului Nelu Tătaru.

"PSD nu votează împotriva doctorilor şi nu votează împotriva personalului medical, aşa cum încearcă PNL în ultima perioadă să inducă acest mesaj subliminal. Au încercat să spună că pentru toate relele din ultima perioadă PSD este de vină. Au încercat să spună că doctorul Arafat, doctorul Cercel, doctorul Rafila, doctorul Imbri, doctorul Pistol sunt de vină. Au încercat să spună că doctorii sunt de vină şi acest lucru trebuie să înceteze. Decizia privind instaurarea stării de urgenţă, a stării de alertă, decizia privind relaxările sunt decizii politice. Nu doctorii au propus relaxarea păcănelelor, decizia a aparţinut premierului Orban. În paralel, relaxarea şi accesul în biserici cu respectarea distanţării sociale sau în spitale pentru tratamentul bolilor cronice nu le-aţi relaxat sau le-aţi relaxat doar când opinia publică, românii, PSD, v-au cerut-o", a menţionat acesta.

UDMR: Asistăm la o moţiune simplă de tot; nu o votăm

 

UDMR nu va vota moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, deputatul Levente Vass.

"Asistăm la o moţiune simplă de tot, care se limitează la enumerarea succintă a problemelor, neajunsurilor constatate în cursul stării de urgenţă, a stării de alertă şi, din păcate, omite să intre mai în profunzime privind perioada care a precedat această stare de urgenţă. Trebuie să fim consecvenţi şi să recunoaştem împreună că pandemia nu a făcut altceva decât ne-a arătat lipsurile din sistemul sanitar românesc de dinaintea acestei perioade, subfinanţarea semnificativă raportat la Produsul Intern Brut şi raportat mai ales la media finanţărilor din Uniunea Europeană. De asemenea, a adus la iveală incapacitatea unor instituţii de sănătate publică de a se ridica la nivelul aşteptărilor, dar şi importanţa cunoştinţelor medicale în conducerea unui spital, a unei Direcţii de sănătate publică", a afirmat deputatul UDMR, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Tătaru.

El a susţinut că discuţiile trebuie purtate de acum încolo despre reformarea sistemului medical de dinaintea pandemiei.

"Ar trebui să discutăm despre restartare. Nu se poate să ai numai două rânduri în legislaţia despre telemedicină. Ar fi timpul să ne gândim împreună cum modificăm acest aspect", a menţionat deputatul.

Acesta a mai precizat că UDMR nu o să voteze moţiunea.

"Domnule ministru, grupul nostru parlamentar nu o să voteze această moţiune simplă, aveţi acest sprijin din partea noastră să ne puteţi dovedi că sunteţi interesat de creşterea finanţării ambulatoriilor de specialitate, cabinetelor de medicină de familie şi cabinetelor de stomatologie, că sunteţi interesat de creşterea numărului de ambulatorii publice integrate atât de necesare", a mai spus deputatul UDMR.

De ce a cerut PSD demisia lui Tătaru

 

Sănătatea românilor este sau ar trebuie să fie pe primul loc în lista de priorităţi a oricărui Guvern, a oricărui administrator pus să gestioneze un sistem de care depinde viaţa şi bunăstarea noastră, a tuturor. Din păcate, actualul Guvern a însemnat o listă interminabilă de eşecuri, minciuni şi inactivitate în domenii cheie. ”Sănătatea nu este prioritate”, ne spune ministrul PNL de la Finanţe. Tot din păcate, deşi nu ne aşteptam să fie altfel, s-a confirmat că un domeniu atât de tehnic precum sănătatea şi atât de important reprezintă unul din marile eşecuri ale Guvernului PNL cu costuri grave şi de neimaginat, cu repercusiuni asupra tuturor cetăţenilor României. După ce fostul ministru al Sănătăţii a vrut să ”privatizeze” sănătatea, actualul ministru PNL al Sănătăţii se ocupă de ”tunuri”, ”vânzări de mască fără bon”, numiri controversate ale unor oameni în Consiliile de Administraţie de la Unifarm sau Antibiotice Iaşi, care să se ocupe doar de alte ”tunuri”, gen livrarea de etichete pentru medicamente sau măşti la suprapreţ”, se arată în textul moţiunii simple.

PSD spune că PNL minte în privința investițiilor

 

Social-democraţii acuză Guvernul PNL şi pe ministrul Sănătăţii că ”mint că pacienţii cu afecţiuni cronice au acces la servicii medicale”.

”Guvernul PNL şi Ministerul Sănătăţii mint că investiţiile în sănătate au loc şi se desfăşoară. Mint când spun că sunt preocupaţi doar de lupta împotriva infecţiei cu COVID-l9. În plină pandemie, preocuparea Ministerului Sănătăţii şi Casei de Asigurări de Sănătate a fost să modifice statutul CNAS pentru a schimba oameni. Nu oamenii PSD. Aţi schimbat într-o noapte 90% din preşedinţii caselor judeţene de asigurări de sănătate. În plină pandemie, cei mai buni manageri de spitale numiţi de PNL sunt administratori de firme de pompe funebre, chelneri care au ”şcoala vieţii”, numai buni de a asigura ”tunurile” PNL. Aţi vorbit de investiţii în sănătate, dar, de când sunteţi ministru, toate investiţiile în modernizare şi reabilitare, în noi tehnologii medicale, sunt blocate. Tot blocat este şi programul de dotare cu echipamente de radioterapie în sistemul public pentru pacienţii cu cancer. Şapte buncăre sunt finalizate de spitalele autorităţilor locale şi aşteaptă echipamentele de la Ministerul Sănătăţii, care nu mai vin. Oare este şi asta o formă de ”privatizare” a sănătăţii românilor?”, se menţionează în moţiunea simplă.

Semnatarii moţiunii mai spun că ministrul Sănătăţii a oferit ”doar vorbe, nu şi fapte” şi că este timpul să pună punct acestei situaţii şi să îşi dea demisia de onoare.

Precizăm că o moțiune simplă nu poate duce la demiterea unui ministru, indiferent de numărul de voturi obținut.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Rise Project: Iubita lui Dragnea a investit peste 350.000 de euro în proprietăţi imobiliare
Rise Project: Iubita lui Dragnea a investit peste 350.000 de euro în proprietăţi imobiliare

Irina Tănase, iubita fostului președinte al PSD Liviu Dragnea, a investit anul trecut peste 350.000 de euro în proprietăți imobiliare din București și împrejurimi.

PSD depune sesizare de conflict constituţional cu privire la prelungirea stării de alertă. ”Poate noi mai mințim”
PSD depune sesizare de conflict constituţional cu privire la prelungirea stării de alertă. ”Poate noi mai mințim”

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că luni va fi depusă sesizarea de conflict constituţional între Parlament şi Guvern cu privire la prelungirea stării de alertă.

Ce spune PSD despre o posibilă schimbare a Avocatului Poporului
Ce spune PSD despre o posibilă schimbare a Avocatului Poporului

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, afirmă că nu există niciun motiv întemeiat ca Renate Weber să fie demisă din funcţia de Avocat al Poporului.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.