Depasirea vitezei cu 20 km/h si nepurtarea centurii = avertisment scris
Vitezomanii jubileaza. Senatorii au adoptat, miercuri, o initiativa prin care o serie de contraventii la regimul de circulatie, precum depasirea cu maximum 20 km/h a vitezei maxime admise, se vor sanctiona doar cu avertisment scris.
Initiativa propusa de senatorul PDL Florian Staicu modifica Legea privind circulatia pe drumurile publice, prin refacerea sistemului de amenzi contraventionale.
Adica imblanzeste sanctiunile prin inlocuirea lor cu avertismente.
Propunerea stabileste ca depasirea cu cel mult 20 km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum, folosirea telefoanelor fara dispozitiv "maini libere", nesemnalizarea schimbarii directiei de mers, nepurtarea centurii de siguranta, nerespectarea obligatiei de a aplica semnul distinctiv pentru conducatorii incepatori vor fi sanctionate cu avertisment scris.
Aceste contraventii pot fi sanctionate cu doua-trei puncte amenda numai dupa ce anterior a fost acordat avertisment scris, avertisment care urmeaza sa fie anulat dupa sase luni.
Conducerea unui autovehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la eliberarea constatarii, nepurtarea castii de catre conducatorii de motociclete, nerespectarea culorii galbene a semaforului, conducerea cu placute de inmatriculare deteriorate sau murdare ar urma sa fie sanctionate cu amenda clasa a II-a, respectiv doua-trei puncte amenda.
Punctele de penalizare aferente punctelor-amenda ar urma sa fie acordate astfel: 2 puncte pentru folosirea incorecta a luminilor de drum, pentru depasirea cu 20 km/h a vitezei legale, folosirea telefoanelor, circulatia pe un sector in care accesul este interzis, oprirea neregulamentara.
Cu trei puncte de penalizare vor fi sanctionate oprirea nejustificata pe banda de urgenta, depasirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise, nepastrarea distantei corespunzatoare, nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii, stationarea neregulamentara.
Propunerea senatorului PDL majoreaza marja punctelor amenda, de la 21 la 100, pentru sanctiunile de clasa a VI-a din actuala legislatie.
Proiectul adoptat miercuri de Senat va fi transmis Camerei Deputatilor, care este decizionala.