Dăncilă anunță modificarea OUG 114: "Obiectivul este să scădem costul creditelor românilor"


Ultimul update: Vineri 29 Martie 2019 09:19
Data publicarii: Vineri 29 Martie 2019 08:07
Categorie: Stiri Politice

Guvernul va modifica în ședința de vineri OUG 114. Anunțul a fost făcut de premierul Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Declarațiile premierului Viorica Dăncilă:

"Obiectivul Guvernului este să scadă costul creditelor românilor și să încurajeze economisirea. În consens cu părţile implicate, modificăm trei acte normative: Este vorba despre OUG 114, OUG50/2010 și OUG 52/2016", a anunțat premierul. 

"ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Se aplică doar creditelor contractate de populație. În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la 0 a taxei în funcție de creditele acordate sectorului nefinanaciar și ajustarea dobânzilor la credite și depozite.

Taxa va fi calculată de fiecare instituție bancară cu regularizarea. Termenul de regularizare a acesteia este 25 august.

Legat de Pilonul II de pensii, se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerințele de capital pentru administratorii fondurilor de pensii. După 1 iunie 2019 cotele de capital obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019.

În domeniul energiei am adus clarificări. Se menține plafonarea prețurilor pentru consumatorii casnici, concomitent cu renunțarea pentru consumatorii industriali.

Cetăţenii vor putea accesa programul RABLA pentru electrocasnice cu stimulente financiare de până la 40.000 de lei. Vom lansa în premieră, în 2019, noul program de instalare al aparatelor fotovoltaice. Programul va beneficia de un buget de peste 600 de mlioane de lei" , a declarat premierul României.

De asemenea, Guvernul va adopta, în şedinţa de vineri, o ordonanţă de urgenţă cu privire la transportul rutier, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, precizând că acest act normativ cuprinde toate modificările necesare stabilite după procesul de consultare cu factorii implicaţi, scrie Agerpres.

"Un act normativ pe care îl vom adopta astăzi a fost definitivat după consultările avute de reprezentanţii Guvernului cu patronatele din sectorul transportului rutier. (...) Ordonanţa de urgenţă pe care o adoptăm astăzi include modificările necesare stabilite după un proces de consultare publică la care factorii implicaţi au avut un cuvânt important", a spus premierul, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Dăncilă a afirmat că Guvernul este "preocupat să asigure toate condiţiile necesare, legale şi de control al respectării legalităţii, pentru creşterea siguranţei pasagerilor şi pentru un transport de calitate".

"În egală măsură, avem responsabilităţi legate de combaterea pirateriei în acest sector, care se poate face doar printr-o legislaţie clară", a precizat premierul.

Totodată Guvernul aprobă, vineri, studiul de fundamentare pentru proiectul strategic de investiţii în parteneriat public-privat 'Autostrada Târgu-Neamţ - Iaşi', a cărui valoare estimată este de 1,2 miliarde de euro şi presupune realizarea a 68 de kilometri, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

"Alocăm fonduri de la bugetul de stat, luăm măsuri pentru atragerea fondurilor europene şi pentru dezvoltarea de proiecte în parteneriat public-privat, astfel încât să realizăm obiectivele de infrastructură aşteptate de mulţi ani de către români. Aprobăm astăzi studiul de fundamentare al proiectului strategic de investiţii în parteneriat public-privat 'Autostrada Târgu-Neamţ - Iaşi', de asemenea vital pentru regiunea Moldovei. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 1,2 miliarde euro, iar perioada de proiectare şi realizare a autostrăzii este preconizată să dureze 48 de luni. Proiectul are în vedere realizarea a 68 de kilometri de autostradă, iar efectele economice de atragere a investiţiilor în această regiune, dar şi sociale sunt evidente, mai ales că autostrada se racordează la drumul de mare viteză Bucureşti - Suceava, aflat în pregătire la Ministerul Transporturilor", a spus Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern.

Ea a precizat că la începutul lunii aprilie proiectul va fi "oferit" investitorilor care doresc să-şi asume proiectarea şi construcţia acestei autostrăzi.

"Voi monitoriza cu prioritate ca şi la acest obiectiv toate procedurile să se realizeze cu rapiditate", a arătat premierul.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că ar fi ilegitimă o ordonanță pe coduri, atâta timp cât a anunțat convocarea referendumului.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că Guvernul va adopta actul normativ, precizând că Viorica Dăncilă urmează să decidă dacă va elimina plafonarea prețului gazelor pentru consumatorii industriali.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

Cum justifică CNAIR banii pentru
Turcan: ”Viorica Dăncilă are un tupeu fără margini! Ne facem de râs pe toată planeta”
Dăncilă despre anularea vizitei regelui Iordaniei:
VIDEO PROTVPLUS.RO