Basescu: Cer Guvernului o ordonanta de urgenta.Maidanezii care nu vor fi adoptati sa fie eutanasiati

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a dezbatut intr-o declaratie de presa la Cotroceni, in direct pe PROTV NEWS problema cainilor maidanezi, tensiunile din Siria si posibilitatea organizarii unui referendum in cazul exploatarilor de la Rosia Montana.

Sinteza declaratiilor lui Traian Basescu:

Despre pozitia Romaniei fata de criza din Siria: "Pregatim repatrierea a 19 romani"

- "In ceea ce priveste pozitia statului roman, a Romaniei, legata de Siria. Se mentine aceeasi exprimata cu ocazia intalnirii cu ambasadorii romani. In aceasta faza Romania trebuie sa aiba o atitudine prudenta, iar in momentul in care aliatii decid sa ia masuri sa dea un semnal Damascului ca este de netolerat utilizarea gazelor toxice de lupta, Romania se va solidariza aliatilor sai. Ma veti intreba de ce prudenta. Astazi au fost 20 de operatiuni de asistenta consulara. Acum este pregatita repatrierea a 19 cetateni romani. Avem o problema a repatrierii cetatenilor romani din familii mixte si a copiilor. Avem nevoie sa-i putem ajuta atata timp cat in mod rezonabil ii putem ajuta."

Despre posibilitatea unui referendum in cazul Rosia Montana: " Nu voi declansa acum un referendum"

Citește și
Victor Ponta
Ponta: Ideea lui Basescu a unui referendum privind Rosia Montana este foarte buna
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

- "In ceea ce priveste scrisoare primita de la domnul presedinte Zgonea privind referendumul pentru exploatarea de Rosia Montana. Eu am invocat asa ceva ca o eventualitate. Apreciez si precizez in scrisoare ca o dezbatere in parlament e de natura sa clarifice foarte multe din semnele de intrebare pe care romanii le au pe acest proiect si consider ca dezbaterea este cel mai bun lucru pentru o optiune corecta a parlamentului. Nu voi lua o masura care sa faca inutila dezbaterea in parlament. Ca atare, nu declansez acum un proces de referendum national. In eventualitatea in care as declansa un referendum pe tema Rosia Montana. Daca societatea ar fi fragmentata dupa dezbaterile din parlament pe tema Rosia Montana, in momentul in care as primi legea la promulgare, iar asta ar provoca falii in societate, nu as promulga-o inaintea unui referendum."

Despre eutanasierea cainilor maidanezi neadoptati: "Fac apel la Guvern pentru emiterea unei ordonante de urgenta"

- "Am fost primarul capitalei si cunosc bine problema cainilor. Cand au blocat procesul eutanasierii cainilor, parlamentul a facut-o politicianist. Atunci, rata era de 12.000 de bucuresteni muscati intr-un an. Anul trecut au fost 16.000 de bucuresteni muscati. Zilele acestea am inregistrat un copil ucis de caini. Din acest motiv, fac apel la Guvern, pentru ca administratiile locale sunt cu mainile legate de legislatia in vigoare. Fac apel la guvern sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa stabileasca un termen scurt sau rezonabil in care iubitorii de caini sa ia cainii maidanezi acasa, sa ii tina in tarcul lor. Iar cei care nu sunt adoptati sa fie imediat eutanasiati. Povestea cu castrarea cainilor are doua valente. Una - prelungeste timpul in care cainii fara stapan dispar de pe strazi si maidane, deci nu este o solutie relativa. Poate dura 10 - 18 ani, nu stiu cat traiesc cainii. Varsta lor medie este 8-10-12 ani, la cainii fara stapan. Asta este o solutie pe termen lung, care din 2004, de cand avem noua legislatie, s-a dovedit ca nu da rezultate. Rezultatul actualei legislatii care vizeaza castrarea si ingrijirea cainilor si teoria lasarii lor tot pe strada, in ideea ca acolo se simt bine, uitand ca si oamenii si copiii trebuie sa se simta bine si in siguranta pe strazi, este un esec. Nu trebuie sa asteptam sa mai moara un copil, inca un om, ca sa luam o masura. Guvernul trebuie sa emita o ordonanta de urgenta in care pe tot teritoriul trebuie sa se dea un termen limita pentru adoptie, iar cei care raman, imi pare rau, trebuie sa fie eutanasiati"

TRAIAN BASESCU: "CAINII NU SUNT MAI PRESUS DE OAMENI"

"Nu putem pune cainii mai presus de oameni. Nu putem pune cainii mai presus de un copil nevinovat care se duce sa se joace cu el ca asa a vazut in desene ca un caine este prietenul omului."

"Sunt revoltat de demagogia iubitorului de caini. Acum va duc intr-un microbuz la mine acasa. Am 5 caini, 3 sunt de pe strada. Atat am putut eu sa strang. Sunt curati, castrati si traiesc langa un om. Traiesc ingrijiti. Pentru demagogii care spun ca iubesc caini. Tine-l langa om pentru ca altfel devine o salbaticiune. Si vom avea inca un copil, o femeie, un batran."

"Cazul de ieri al copilului nu ne mai lasa sa stam la mana demagogilor."

"Castrarea cainelui nu ii scoate dintii. Cainele ramane si musca, iar un caine castrat in salbaticie e mai agresiv decat necastrat. O spune un om care de mic a trait cu un caine in curte."

Despre privatizarea CFR Marfa

Intrebat cum comenteaza faptul ca i-a cerut lui Victor Ponta sa-si asume privatizarea CFR Marfa, contractul a fost semnat la nivel de secretar de stat, Traian Basescu: "Ponta e tare. E la fel ca aia cu "sunt de acord ca prim-ministru, dar in parlament nu sunt deputat". La Palatul Victoria avem un "doi in unu" sau din doi abia faci unul"

Despre retragerea decoratiei lui Tokes

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca sunt sapte cavaleri ai Ordinului National "Steaua Romaniei" care au solicitat retragerea distinctiei acordate lui Laszlo Tokes, el mentionand ca decizia apartine Consiliului de Onoare al Ordinului, care se va constitui pe 19 septembrie.

"In momentul de fata sunt sapte cavaleri ai Ordinului "Steaua Romaniei" care au cerut ridicarea inaltei decoratii acordate domnului Tokes", a spus Basescu.

El a mai spus ca pentru 19 septembrie Cancelaria Ordinelor a convocat cavalerii Ordinului "Steaua Romaniei" pentru constituirea Consiliului de Onoare.

Presedintele a mai spus ca odata cu stabilirea Consiliului de Onoare, care trebuie format din 7 membri, acesta va fi sesizat cu cererea de ridicare a Ordinului National acordat domnului Laszlo Tokes.

"Daca acest Consiliu de Onoare solicita presedintelui ridicarea Ordinului National, se emite decretul de retragere, daca membrii Consiliului considera ca nu este cazul (...) nu se poate retrage Ordinul", a spus Basescu.

Adunarea Generala a Ordinului National "Steaua Romaniei" va avea loc in 19 septembrie, convocarea fiind pentru alegerea Consiliului de onoare al ordinului.

"Cancelaria Ordinelor din cadrul Administratiei Prezidentiale invita membrii Ordinului National «Steaua Romaniei» la Adunarea Generala pentru alegerea Consiliului de Onoare al ordinului", se arata intr-un anunt al Cancelariei Ordinelor din cadrul Administratiei prezidentiale.

Reuniunea va avea loc in 19 septembrie, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni.

Saptamana trecuta, europarlamentarul PSD Corina Cretu, membra a Ordinului National "Steaua Romaniei", a solicitat public retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" acordat lui Laszlo Tokes in decembrie 2009, ea invocand "fapte dezonorante si contrare Articolului 1 din Constitutia Romaniei".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Traian Basescu: Victor Ponta nu are caracter, este mincinios si corupt, procedeaza ca Adrian Nastase
Traian Basescu: Victor Ponta nu are caracter, este mincinios si corupt, procedeaza ca Adrian Nastase

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca Victor Ponta a fost o speranta pentru el, dar apoi si-a dat seama ca "nu are caracter, este mincinios si e corupt".

Ponta: Ideea lui Basescu a unui referendum privind Rosia Montana este foarte buna
Ponta: Ideea lui Basescu a unui referendum privind Rosia Montana este foarte buna

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta USL, ca ideea exprimata de seful statului, Traian Basescu, de a declansa un referendum privind proiectul Rosia Montana, este una foarte buna.

Basescu:
Basescu: "Nu exclud un referendum. Ponta, cati bani ai luat sa semnezi pentru Rosia Montana?"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este in continuare un sustinator al mineritului si ca promovarea prin lege a exploatarii de la Rosia Montana este o dovada de "lasitate" a Guvernului.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.