Decizie in premiera: Senatul lasa Guvernul fara puterea de a da ordonante pe durata vacantei parlamentare

Ultima actualizare: 24-06-2016 06:41
sedinta Senat plen

Plenul Senatului a respins, marti, cu 77 voturi ”impotriva”, 8 abtineri si doar 25 de voturi ”pentru”, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara.

Senatul este prima camera sesizata, proiectul urmand sa ajunga la Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Comisia juridica a Senatului a dat, marti, raport de admitere proiectului de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in perioada vacantei parlamentare, respingand toate amendamentele venite de la comisiile avizatoare, astfel ca proiectul a ramas in varanta trimisa de Executiv Parlamentului, in privinta domeniilor in care poate legifera, conform News.ro

Senatorul PNL Puiu Hasotti a declarat, in cadrul dezbaterilor din plen, ca nu s-a intamplat niciodata sa fie respinsa legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante simple in perioada vacantei parlamentare si ca o eventuala respingere ar fi o premiera in sens negativ. ”Aici nu e vorba daca sustinem sau nu Guvernul, este vorba de a da un vot pentru ca Guvernul sa poata guverna in aceste luni si sa emita Ordonante, pe niste domenii foarte clar stabilite”, a spus Puiu Hasotti. El a facut apel la colegii senatori sa dea dovada de normalitate.

Senatoarea ALDE Cristiana Anghel a intervenit in dezbateri, precizand ca a citit ce vrea Guvernul sa reglementeze. ”Pai vrea pe mama, pe tata din groapa, vrea pe verisoara... Sa ma ierte Dumnezeu, vrea cam multe! Daca vroia mai putin, da. Avand in vedere ca domnul Ciolos ne-a gratulat, la cat suntem de nemernici si de hoti, in Parlamentul asta, pai sa vina in vara la noi, sa ne cheme! Suntem aici”, a spus Anghel.

Presedintele Comisiei de cultura, Georgica Severin (PSD) a aratat, la randul lui, ca este o premiera sa avem un Guvern technocrat care a prezentat un program de guvernare de 13 pagini si care la sectiunea cultura avea sase randuri, iar acum doreste sa faca reforme radicale pentru care Parlamentul nu l-a abilitat.

Liberalul Dorin Dobra a acuzat PSD ca vrea sa blocheze peste vara activitatea Guvernului ca sa nu repare ce au stricat social-democratii in cei trei ani in care au guvernat. ”Haideti ca, incet-incet, aflam ce v-ati pus in gand! Eram chiar nespus de curios sa aflu care e motivul pentru care nu veti abilita Guvernul sa emite ordonante peste vara (...) Faceti asta, astazi, dar sa stie toata lumea de ce nu a lucrat Guvernul”, a mai declarat Dobra provocand reactii de dezaprobare a senatorilor PSD din sala de plen.

Senatorul PSD Serban Nicolae a spus si el ca nu am avut pana acum un Guvern care sa guverneze atat de prost. ”Este interesul romanilor ca acest Guvern, pe perioada de vacanta parlamentara, sa se limiteze la acte de administrare”, a spus Nicolae, facand referire la Ordonanta adoptata de Guvern, privind modificarea legislatiei penale. ”Un consilier a spus ca Parlamentul nu si-a facut treaba. Parlamentul nu se razbuna pe Guvern, dar atata incompetenta si lipsa de responsabilitate... Este responsabilitatea Parlamentului sa nu fie complice acestui Guvern”, a spus Serban Nicolae, anuntand ca grupul PSD va vota impotriva proiectului de lege.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO