Legea pensiilor speciale pentru alesii locali, declarata neconstitutionala de CCR, a fost adoptata de Parlament
Senatul a adoptat, marti, propunerea legislativa privind pensiile speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene.
Proiectul a intrunit 101 voturi 'pentru', 6 abtineri si un vot 'impotriva', relateaza Agerpres. Potrivit celor adoptate, alesii locali vor primi pensii speciale dupa un mandat intreg. Nu vor beneficia de aceasta pensie cei care au fost condamnati definitiv cu executare in exercitarea functiei de ales local, primar, viceprimar, presedinte de consiliu judetean si vicepresedinte de CJ. Nu se pot cumula pensia de ales local si cea de parlamentar. Aceasta lege va intra in vigoare din ianuarie 2017, iar banii pentru pensiile alesilor locali vor fi acordati de la bugetele locale.
Senatorul PNL Octavian Motoc a sustinut, la dezbateri, ca initiativa legislativa are "o tenta populista". "E clar ca primarii din Romania lucreaza pentru comunitatile pe care le reprezinta si pentru munca lor nu sunt inca platiti la nivelul muncii lor. Salariul lor este mic in comparatie cu munca pe care o presteaza. Orice Guvern ar trebui sa aiba ca prioritate cresterea salariilor primarilor, insa, pentru fi consecventi, noi militam ca pensiile speciale sa nu existe. Pensiile trebuie sa se bazeze pe o contributivitate. In aceste conditii, grupul parlamentar liberal se opune acordarii de pensii speciale oricaror categorii sociale", a aratat Motoc.
La randul sau, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a spus ca proiectul incalca decizia Curtii Constitutionale si pentru acest lucru raspunde majoritatea, adica grupul PSD.
Comisia pentru constitutionalitate a analizat in doua randuri si a pus in acord fiecare motivatie de neconstitutionalitate, ajungandu-se la un text constitutional, a sustinut senatorul PSD Ovidiu Dontu. Senatul este for decizional.