Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu si-au preluat mandatul la Curtea Constitutionala
Noii judecatori ai Curtii Constitutionale a Romaniei, Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu, isi vor prelua mandatul, luni, dupa ce vor depune juramantul de investitura la Palatul Cotroceni.
Noii judecatori sunt numiti pentru un mandat de noua ani.
Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu ii vor inlocui pe judecatorii Acsinte Gaspar, Ion Predescu si Aspazia Cojocaru, carora le-a expirat mandatul pe 8 iunie.
Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:
- Ati trecut prin momente dificile alaturi de ceilalti 6 colegi. Astazi, noi judecatori isi intra in mandat, un mandat de 9 luni. Ei se alatura eforturului care in Romania de multe ori nu s-a aratat usor. N-as vrea sa fac o evocare a actitivatii Curtii, pentru ca nu pleaca toata Curtea, ci doar 3 judecatori.
- In mainile Curtii Constitutionale va fi noua Constitutie a Romaniei.
- Astazi se elaboreaza o noua Constitutie. O Constitutie care incepe sa nu mai semene cu Legea legilor, pentru ca intra in detalii, iese din principiile generale ale unei Constitutii.
- Revizuirea Constitutiei in baza referendumului era singura justificare a acestei revizuiri.
- As spune ca revizuirea actuala reprezinta un risc de blocare a statului.
- Constitutia nu da solutii nici pentru familie, nici pentru referendum, nici pentru alte detalii in care deja s-a intrat.
- Exprim acest punct de vedere pentru ca am si o alta ingrijorare, daca un referendum poate fi conjsiderat un simplu sondaj. Cred ca sondajele sunt pentru casele de sondaj, iar referendumurile repzeinta vointa suverana a poporului. Profit ca sunt aici toti judecatorii CC, cu certitudine voi reactiona decent, in spriritul Constitutiei.
- In alta oridine de idei, voi fi ca si pana acum un partener al CC.
- Regionalizarea, de asemenea, nu pare sa duca la o simplificare a statului, ci dimpotriva, la birocratie.
-
In 25 martie, Daniel Morar a fost numit de presedintele Traian Basescu in functia de judecator la Curtea Constitutionala, pentru un mandat de noua ani, incepand din 9 iunie.
Daniel Morar va avea rezervat postul de procuror pe care l-a ocupat la Parchetul Curtii de Apel Cluj pana la preluarea functiei de judecator la Curtea Constitutionala, propunerea fiind transmisa de CSM presedintelui Traian Basescu odata cu avizul pentru eliberarea din functie. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act in 4 iunie de cererea procurorului Daniel Morar de eliberare din functie, incepand din 9 iunie, cand preia functia de judecator la Curtea Constitutionala.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a trimis presedintelui Traian Basescu, dupa sedinta Plenului din 4 iunie, propunerea de eliberare din functie a lui Daniel Morar cu rezervarea postului de procuror pe care l-a ocupat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj.
Presedintele a semnat in 5 iunie decretul de eliberare din functie a lui Daniel Morar.
In Monitorul Oficial din data de 28 martie au fost publicate Hotararea Senatului de numirea Monei Maria Pivniceru si Hotararea Camerei Deputatilor de numire a lui Valer Dorneanu in functia de judecator la CC.
Luna aceasta va expira si mandatul de presedinte CC a lui Augustin Zegrean. Judecatorul a fost desemnat, pe 17 iunie 2010, in functia de conducere a institutiei, functie pe care o poate ocupa vreme de trei ani. Insa, potrivit Legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, mandatul presedintelui poate fi reinnoit.
Printr-un decret din 18 aprilie 2007, presedintele Traian Basescu l-a numit judecator al Curtii Constitutionale pe Augustin Zegrean, care si-a intrat in functie in 13 iulie 2007, mandatul sau expirand in 2016.
Potrivit articolul 5 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, CC se compune din noua judecatori numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit, trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei. De asemenea, acelasi articol prevede ca CC se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din 3 in 3 ani.
In articolul 61 din Legea 47/1992 se precizeaza ca judecatorii CC trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior, iar functia de judecator este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: curtea constitutionala, traian basescu, judecatori, Daniel Morar, Valer Dorneanu, Mona Pivniceru,
Dată publicare:
10-06-2013 14:38