Dăncilă: Sunt 14 state europene care nu au pus în practică tot ce scrie în raportul GRECO
Premierul Viorica Dăncilă a comentat joi, concluziile raportului GRECO şi solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis ca Guvernul să iniţiese un proiect de lege care să conţină măsurile necesare pentru reaşezarea legislaţiei.
Dăncilă a declarat că "aceste lucruri trebuie lămurite de magistraţi" şi a afirmat că "justiţia trebuie înfăptuită de cei din sistemul judiciar şi nu de preşedintele României, premierul României sau alte forţe politice".
"Aici am văzut o dublă măsură, că tot vorbeam de dublu standard, inclusiv din partea domnului preşedinte Iohannis. Pe de o parte, un referendum care precizează că nu avem voie să dăm ordonanţe de urgenţă, nu avem voie să intervenim în justiţie, ceea ce este corect, pe de altă parte, ne cere să intervenim în justiţie. Deci, eu nu cred că justiţia se face după modul în care avantajează sau dezavantajează o persoană, indiferent de ce funcţie ocupă în statul român. În al doilea rând, Raportul GRECO este raportat la luna martie. Deci, înainte de referendum. Am văzut că domnul preşedinte face referiri la referendumul din 26 mai. Mai mult decât atât, am văzut că este o dezbatere foarte mare între judecători şi procurori, între magistraţi. Eu cred că aceste lucruri trebuie lămurite de magistraţi şi ar trebui luat exemplul Olandei, care a trimis o scrisoare la GRECO şi a spus că atunci când va exista un consens între magistraţi va veni cu precizările legate de GRECO", a declarat Viorica Dăncilă, joi, la DC News, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Premierul a adăugat că sunt 14 state europene, printre care Franţa, Germania, Olanda, care "nu au pus în practică tot ce scrie Raportul GRECO, motivând foarte bine acele puncte".
"Eu cred că aşa trebuie să procedăm şi noi, dacă, într-adevăr, vrem şi nu avem o dublă măsură, cum ne convine, referitoare la justiţie, trebuie să existe un consens în justiţie şi pe urmă să luăm o măsură. Dar am văzut că părerile sunt împărţite şi cred că justiţia trebuie înfăptuită de cei din sistemul judiciar şi nu de preşedintele României, premierul României sau alte forţe politice", a mai afirmat Dăncilă.
România a făcut foarte puţine progrese în adoptarea de măsuri pentru a preveni corupţia în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor şi pentru a răspunde la îngrijorările legate de controversata reformă a sistemului judiciar, atrage atenţia organismul anticorupţie al Consiliului Europei, GRECO, în două rapoarte făcute publice marţi.