Dăncilă, de Ziua Africii: "Ar trebui să existe un parteneriat între egali”
România trebuie să se concentreze pe o colaborare mai intensă cu ţările de pe continentul african, a declarat premierul Viorica Dăncilă, luni, într-un mesaj cu ocazia Zilei Africii.
Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, a citit mesajul şefei Executivului în cadrul unei recepţii oferite membrilor corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.
"După 1989, în timpul tranziţiei ţării noastre către democraţie, priorităţile politicii externe a României erau reprezentate de intrarea în UE şi NATO. Acum, după îndeplinirea acestor obiective importante, este momentul să ne uităm în prezent şi în viitor şi să revenim la Africa şi ca Africa să se întoarcă spre România", a afirmat premierul, în mesajul citit în limba engleză, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Şefa Guvernului a amintit de recentele vizite în regiune ale ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi de prezenţa unor înalţi oficiali la Bucureşti.
"Ministrul nostru de Externe, domnul Meleşcanu, a subliniat nevoia intensificării relaţiilor noastre cu Africa. În acest sens, doar în anul 2018, pot menţiona câţiva paşi importanţi: ministrul Afacerilor Externe din Ghana şi ministrul de Externe al Libiei au vizitat Bucureştiul, în timp ce dl Meleşcanu (...) a făcut vizite oficiale în Tunisia, Algeria, Libia şi Maroc. Poate merită amintit că în 2017 ministrul Afacerilor Externe egiptean a fost primit în România, asemenea şi ministrul de stat pentru Afaceri Externe al Republicii Federale Nigeria", a punctat Dăncilă.
Ea a menţionat şi colaborarea României cu ţările de pe continentul african în domenii specifice.
"Cu timpul, spiritul bunei cooperări a fost uitat şi am continuat să ne exprimăm interesul în ceea ce priveşte cooperarea sectorială - pe pilonul educaţiei, în contextul în care 50.000 de studenţi de pe continentul african studiază în România", a evidenţiat premierul.
Dăncilă a spus că, atunci "când vorbim de cooperare, nu trebuie să evaluăm doar sectorul educaţional, atâta timp cât există mai multe domenii de interes reciproc".
"Ar trebui să existe un parteneriat între egali, un proces reciproc, în contextul în care suntem conştienţi de faptul că Africa a trecut printr-o serie de transformări şi are domenii în care înregistrează performanţe", a afirmat ea.
Totodată, premierul a arătat că 51 de soldaţi români sunt prezenţi în ţări de pe continentul african în cadrul misiunilor ONU.
"Consideraţi că România este un avocat al Africii în interiorul Uniunii Europene, dat fiind şi că vom deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al lui 2019, moment ce ar trebui să contribuie şi la întărirea relaţiilor noastre bilaterale", a fost mesajul premierului Dăncilă.
La rândul său, ambasadoarea Tunisiei la Bucureşti, Boutheina Labidi, decan al Corpului Diplomatic African, a vorbit despre viitorul din regiune.
"Să investim în tineret, să dăm puterea tinerilor, femeilor, cetăţenilor - aceasta este singura manieră de a merge înainte, să ne pregătim pentru viitor. Vom întâlni şi piedici, dar consolidarea parteneriatului cu ţări europene (...) este scopul nostru", a spus ea.
Diplomatul a remarcat interesul autorităţilor române pentru cooperare.
"Observăm cu bucurie interesul reînnoit şi eforturile pe care Guvernul român le face pentru a energiza relaţiile româno-africane", a punctat ea.
Şi rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a vorbit, la eveniment, despre deschiderea instituţiei pe care o reprezintă.
"Ce îi învăţăm pe studenţii noştri tineri este cum să preţuiască şi să cultive valorile umanismului, faptul că suntem diferiţi, dar, în acelaşi timp, împărţim aceeaşi umanitate", a punctat el.