Dăncilă: ”Luni voi face publice analizele MAE și MAI despre votul din diaspora”. Ce spune despre o remaniere

Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă
Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă încearcă să rezolve problema interimatului de la Justiţie, Fonduri Europene şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. 

Mandatele miniştrilor interimari se încheie săptămâna aceasta, iar noile propuneri nu au fost încă acceptate de preşedintele Iohannis. În plus, acesta a cerut demiterea miniştrilor de interne şi externe, în urma scandalului votului din diaspora. PSD şi ALDE trebuie să găsească rapid o variantă care să fie acceptată şi de şeful statului.

UPDATE 16:50 Premierul Viorica Dăncilă a prezentat care este situația Guvernului și ce a discutat cu ALDE.

Viorica Dăncilă: ”Am stabilit faptul că nu trebuie să suprapunem un referendum peste niciun fel de alegeri, pentru că am încălca recomandările Comisiei de la Veneţia.

Citește și
Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă
Motivul pentru care PSD amână remanierea. Ce au discutat Iohannis şi Dăncilă
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Dacă pentru un vot avem 2 minute, pentru un vot cum a fost cu referendumul durata a fost de 6 minute, deci şi acesta a fost un motiv de aglomerare.

Al doilea punct pe ordinea de zi este cel referitor la referendum, la transpunerea obiectivelor din referendum în Constituţia României. Vorbim despre un refrendum pentru reviziunea Constituţiei, în acest sens, în Parlamentul României, comisiile de specialitate vor face demersurile, astfel încât în cel mai scurt timp să avem un refrendum pentru transpunerea în Constituţie a celor două obiective.

Un alt punct discutat în cadrul coaliţiei de guvernare este pactul pentru parcursul european al României. Ne aşteptăm ca acest acord să reliefeze discuţiile avute cu partidele. Când vorbim de un acord, trebuie un consens pe toate punctele. Este un proiect, dacă vorbim cu Europa trebuie să procedăm european. Vom veni cu amendamentele, astfel încât să întărim parcursul european al României. Aici trebuie să vorbim de o Europă cu două viteze, despre dublul standard.

Premierul a vorbit și despre propunerile pentru posturile de miniștri și vicepremier.

Viorica Dăncilă: ”Nu am discutat (n.r. azi) cu domnul preşedinte, am să sun. Am avut o discuție ieri, am motivat de ce am avut propunerile, am vorbit despre fiecare candidat, aştept ca să vină cu un răspuns la cele 3 portofolii în care avem interimat, şi cel de vicepreşedinte pe parteneriate strategice.

În acelaşi timp, în cadrul forurilor statutare vom lua o decizie pentru nominalizarea de vicepremier pe probleme economice.

Legat de anunțul lui Klaus Iohannis că îl va respinge pe Titus Corlățean, Viorica Dăncilă a spus că se așteaptă ”răspunsul oficial”.

Dăncilă a vorbit în final și despre remanierea cerută de Iohannis, care îl vrea dat afară din Guvern pe Teodor Meleșcanu, după umilirea românilor din diaspora la vot.

Viorica Dăncilă: ”ALDE va decide dacă decide această remaniere, voi discuta cu domnul Tăriceanu. Şi dacă facem o remaniere, vom discuta în partid şi apoi în coaliţia de guvernare.

Legat de votul din diaspora, luni voi face publice analizele MAE şi MAI, trebuie să vedem care sunt soluţiile şi vom discuta şi despre miniştrii. Dar îl vom face tot în cadrul coaliţiei.

Premierul a vorbit și despre discuția de miercuri cu președintele.

Viorica Dăncilă: ”Da, am discutat despre fiecare propunere, am spus de ce am făcut aceste propuneri. Faptul că îmi doresc ca în Guvern să avem oameni cu experienţă care, în domeniul în care vor activa, să facă performanţă.

Am discutat despre preşedinţia rotativă a consiliului UE, domnul preşedinte şi-a arătat aprecierea pentru modul în care a fost gestionată şi a spus că în scurt timp va veni cu o decizie finală.

UPDATE 14:00 În jurul orei 15:00, Coaliţia urmează să se întrunească pentru a lua o decizie privind noii miniştri.

Dăncilă a participat miercuri cu o delegaţie a PSD la consultările de la Palatul Cotroceni iniţiate de preşedintele Klaus Iohannis, prilej cu care a avut o discuţie tete-a-tete cu şeful statului despre nominalizările făcute pentru ministerele Justiţiei, Fondurilor Europene şi la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Potrivit surselor citate, preşedintele i-a transmis că va da un răspuns în această privinţă în scurt timp.

Sursele menţionate au precizat că, în cazul în care Iohannis nu dă un răspuns în următoarele ore, premierul îl va contacta telefonic joi după-amiază.

În 29 mai, premierul Viorica Dăncilă a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a noilor miniştri de la Justiţie - Ana Birchall, Fonduri Europene - Roxana Mânzatu şi de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni - Natalia Intotero, dar şi pentru funcţia de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice - Titus Corlăţean.

În 30 mai, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va accepta propunerea de numire a lui Titus Corlăţean ca membru al Guvernului.

Dat fiind că preşedintele a semnat decretele de numire a miniştrilor interimari pe 24 aprilie şi acestea expiră în 45 de zile, decizia trebuie luată joi sau vineri. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Paul Stănescu anunță o remaniere
Paul Stănescu anunță o remaniere "mai amplă" a Guvernului Dăncilă. Ce miniștri vor pleca

Preşedintele executiv interimar al PSD, Paul Stănescu, a declarat miercuri seara că premierul Viorica Dăncilă ar putea face o remaniere "mai amplă" a guvernului după moţiunea de cenzură.

Motivul pentru care PSD amână remanierea. Ce au discutat Iohannis şi Dăncilă
Motivul pentru care PSD amână remanierea. Ce au discutat Iohannis şi Dăncilă

Votul românilor din diaspora stârneşte un nou scandal între preşedintele Klaus Iohannis şi PSD.

Dăncilă i-a transmis lui Iohannis propunerile de numire a noilor membri ai Guvernului
Dăncilă i-a transmis lui Iohannis propunerile de numire a noilor membri ai Guvernului

Premierul Viorica Dăncilă a transmis, miercuri, președintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a noilor miniștri.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.