De ce a fost Liviu Dragnea condamnat cu suspendare in dosarul Referendumului. Curtea Suprema a publicat motivarea

×
Codul embed a fost copiat

Motivarea in dosarul Referendumului, in care Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, a fost publicata azi de Curtea Suprema. 

Condamnarea liderului PSD, Liviu Dragnea, la doi ani cu suspendare in dosarul "Referendumul" este suficienta pentru a-i atrage atentia si pentru a-l determina sa adopte o conduita corespunzatoare in cadrul campaniilor electorale viitoare, se arata in motivarea deciziei date de Inalta Curte de Casatie si Justitie, relateaza Agerpres.

ICCJ a dat publicitatii miercuri motivarea deciziei din 22 aprilie 2016 prin care Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, de un complet condus de Livia Stanciu, la doi ani de inchisoare cu suspendare, in legatura cu organizarea si desfasurarea referendumului din 29 iulie 2012.

"Cu referire la critica privind modalitatea de executare a pedepsei formulata de Parchet, Completul de 5 judecatori considera ca prima instanta a procedat in mod justificat atunci cand a apreciat ca suspendarea executarii pedepsei este o modalitate potrivita de executare, in raport de gravitatea faptei, dar si de circumstantele ce caracterizeaza apelantul intimat inculpat Dragnea Liviu Nicolae, condamnarea primita reprezentand o sanctiune suficienta pentru a atrage atentia apelantului intimat inculpat si pentru a-l determina sa adopte o conduita corespunzatoare in cadrul campaniilor electorale viitoare, care sa reprezinte expresia unei atitudine corecte, de respect fata de insemnatatea pe care dreptul la vot o are intr-o societate democratica si a optiunii corelative pe care orice cetatean o are privind exercitarea sau nu a acestui drept", se arata in motivare.

Pe de alta parte, Completul de 5 constata ca "activitatea infractionala retinuta de instanta de fond in sarcina inculpatului Dragnea Liviu Nicolae este mult mai redusa decat cea expusa in rechizitoriu si nu are nicio legatura cu infractiunile comise de ceilalti inculpati din cauza de fata (fraudele din sectiile de votare)".

Citește și
catalin chereches
Primarul din Baia Mare, aflat sub control judiciar, despre OUG 13: "Demers prost si aberant facut de PSD"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Magistratii sustin ca Liviu Dragnea si-a folosit autoritatea sau influenta pentru a-i determina pe reprezentantii din sectiile de votare ai PSD sau USL de a intocmi liste cu numele si adresele persoanelor care nu participasera la vot si de a mobiliza reprezentantii locali de partid sa mearga la domiciliile acestor persoane si sa faca presiuni asupra lor pentru a vota, in vederea obtinerii validarii referendumului.

In plus, instanta arata ca "angajarea eforturilor umane si materiale implicate de mobilizarea membrilor si simpatizantilor de partid de la nivel local, pentru a merge la adresele cetatenilor si a exercita, in acest mod, presiuni asupra lor in scopul participarii la vot" nu a fost decisa dupa o consultare cu conducerea PSD sau a USL, la nivel central sau local, ci a fost decisa exclusiv de Liviu Dragnea, care si-a folosit influenta si autoritatea de care se bucura la nivel local pentru a determina punerea in miscare a mecanismului de actiune continut de mesajele tip SMS.

"Instanta de control judiciar constata ca, si de aceasta data, ca si in cazul adresei nr. 687/SG din 13 iulie 2012, mijloacele prin care apelantul a indemnat reprezentantii din teritoriu sa convinga cetatenii sa participe la vot au fost nelegale. Or, exercitarea de catre cetateni a dreptului la vot, prevazut de art. 36 din Constitutia Romaniei, trebuie sa fie libera, neingradita si, totodata, nefortata de elemente exterioare liberului arbitru si vointei acestora", mai spun judecatorii.

Magistratii declara ca actiunile la care indemnau SMS-urile transmise prin sistemul informatic al PSD reprezentau, in contextul comunitatilor mici, rurale, ai caror membri se cunosc intre ei si care resimt puternic imixtiuni constand in vizite la domiciliu ale unor persoane ce fac parte din autoritatile locale sau detin diverse functii ori atributii in administratie sau in partid, "veritabile forme de presiune psihica asupra cetatenilor care nu votasera si care, urmare vizitelor primite, deveneau constienti ca mentinerea deciziei de a nu-si exercita dreptul de vot putea atrage, cel putin la nivel teoretic, judecati si comentarii negative din partea comunitatii, daca nu si alt tip de repercusiuni".

In luna aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani, in dosarul "Referendumul".

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea pe care o reprezenta, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

In paralel, Dragnea este acuzat ca a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/ primarii/ activistii de partid, preciza DNA.

Dragnea: O sa vedem cine a semnat motivarea deciziei de condamnare a mea

”Ce este foarte ciudat e ca, dupa ce am depus contestatia la Tribunal, a aparut brusc si aceasta motivare. Sigur ca contestatia noastra merge mai departe, judecatorii sunt chemati sa vada legalitatea deciziei. Nu vreau sa ma pronunt mai mult, pentru ca doamna avocat trebuie sa vada motivarea Curtii, dar remarc ca, daca nu faceam acea contestatie, nu aparea imediat aceasta motivare. O sa vedem si noi cine a semnat aceasta motivare, daca cei care au semnat aveau dreptul legal sa semneze asta, pentru ca sunt multe prevederi foarte clare în legislatia aferenta”, a declarat Liviu Dragnea, citat de News.ro. La o remarca a unui jurnalist ca, odata motivarea deciziei data, este oficial condamnat, Dragnea a raspuns: ”Sa vedem, contestatia merge mai departe”.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
Reactia fostului ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, despre motiunea de cenzura:
Reactia fostului ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, despre motiunea de cenzura: "Nu ii misca nimic. Nu au nicio limita"

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sanatatii in mandatul lui Dacian Ciolos, a postat un mesaj pe Facebook legat de respingerea motiunii de cenzura depusa de PNL, pentru demiterea Guvernului Grindeanu.

Primarul din Baia Mare, aflat sub control judiciar, despre OUG 13:
Primarul din Baia Mare, aflat sub control judiciar, despre OUG 13: "Demers prost si aberant facut de PSD"

Primarul suspendat al municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, s-a aflat, miercuri, la Parlament, si a declarat ca ii pare rau de faptul ca Liviu Dragnea, premierul Sorin Grindeanu si toti cei din PSD „si-au batut joc” de soarta unor oameni.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.