Cum se explică atacul liderului PNL Sighiartău la adresa PSD: Vin 4 rânduri de alegeri, trebuie să ne împăcăm cu electoratul

×
Codul embed a fost copiat

Unul dintre liderii Partidului Național Liberal, Robert Sighiartău, vicepreședinte al partidului și membru al Biroului Permanent Național, a explicat de ce a lansat recent un atac verbal la adresa colegilor de la guvernare, adică social-democrații.

Invitat marți într-o emisiune televizată, Sighiartău a declarat că, ”până în decembrie, PNL trebuie să îl dea afară pe Ciolacu

Schimbarea de atitudine a unora dintre liderii PNL, cu doar câteva luni înainte de alegerile locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare a fost explicată tot de vicepreședintele PNL, într-o declarație acordată corespondentului Pro TV Iulia Petcu.

Explicația ... este simplă. Unii liberali sunt conștienți că, după alianța de guvernare cu Partidul Social Democrat, au pierdut electoratul ”de dreapta”, așa că vor să ”repare” ”ce s-a stricat” chiar pe ultima sută de metri, înainte de alegerile din 2024.

Motivul oficial, deocamdată, este legat de măsurile fiscale anunțate și asumate de președintele PSD Marcel Ciolacu, care,  în opinia lui Sighiartău, lovesc puternic în mediul privat, adică chiar electoratul PNL.

Citește și
Scandal la Euro 2024. Ce înseamnă gestul pe care l-a făcut eroul turcilor în meciul cu Austria

Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău: Problema mare a acestor acestui pachet este că 85% (...) afectează doar mediul privat. Mediul privat este și electoratul Partidului Național Liberal, dar mai mult decât atât este coloana vertebrală a economiei în contextul acest economic complicat. Să vii cu noi biruri, cu impozite, cu taxe asupra mediului privat, din punctul meu de vedere este o greșeală și din acest punct de vedere am spus că nu este corect nici față de PNL, nici față de electoratul PNL-ului.

Și cred că, în acest moment, Partidul Național Liberal trebuie să se gândească și să repare în fața electoratului ce s-a stricat, și aici mă refer faptul că i-am adus pe PSD-iști la guvernare și faptul că la un moment dat PNL i-a adus, va trebui și să repare asta în fața electoratului și să-i dea afară de la guvernare.”

Iulia Petcu: Dar a fost o înțelegere, ca PNL-ul să guverneze un an și jumătate, și PSD o lună și jumătate?

Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău: ”Dar eu vă spun, dacă nu ne ținem înțelegerile față de electorat, că până la urmă asta este esența democrației, să-ți reprezinți electoratul care te-a votat, cred că trebuie să ținem cont de asta. Dacă nu, Partidul Național Liberal poate deveni, în actuala structură, irelevant. Pentru că Ciolacu asta și vrea, un PNL irelevant prin care sau cu care să câștige alegerile prezidențiale, ceea ce nu sunt de acord nici colegii mei, nici eu.”

Astfel că, acum, după ce au guvernat împreună cu PSD - și încă mai guvernează - unii liberali vor să ”repare ceea ce s-a stricat”, adică încrederea pe care electoratul PNL o avea în PNL ... până ca aceștia să facă alianță cu PSD.

Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău: ”Pe mine, personal, fiind și tânăr, ținând la partidul ăsta, mă interesează viitorul acestui partid, și nu numai, electoratul acestui partid care sau căruia i-a dat votul. Și atunci trebuie să ne uităm înspre ei, pentru că ne așteaptă patru rânduri de alegeri și cea mai bună variantă de fiecare dată este să te împaci cu electoratul și să încerci să repari ceea ce s-a stricat”.

Iulia Petcu: Și actuala conducere de partid este în consens cu ceea ce spuneți dumneavoastră?

Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău: ”Nu știu, urmează să vedem. Eu nu spun că sunt în consens sau nu. Eu vorbesc cu foarte mulți membri din partid, cu primari, cu oameni. Vă dați seama că nu le convine să vadă că primarilor, da, sunt negociați de PSD și sunt intimidați ca să vină la PSD sau purtați de PSD. Vă dați seama că nu le convine ca Marcel Ciolacu în anumite organizații, prin reprezentanții săi să-i atace.

Adică, aici nu vorbim de un partener corect, nici măcar n-avem un protocol cu PSD-ul, de alianță, aici vorbim de o luptă care se dă în continuare într-un partid social-democrat care este la guvernare și PNL care este la guvernare. Și atunci vă dați seama că este absolut normal să-ți pui întrebări. Dacă n-ai un parteneriat corect, e clar că PNL-ul trebuie să aibă o strategie proprie, astfel încât la anul să nu ne trezim ... pentru că dacă stai la mâna PSD, atunci sigur vei muri. Știm foarte bine ce se întâmplă. Psd-ul este un partid care vrea să conducă, să aibă toată puterea și nici decum nu putem sta la mâna PSD.

Deocamdată, aceste poziții publice ale unora dintre liderii PNL nu sunt asumate și de către Partidul Național Liberal, la nivel central.

Oficial, PNL a transmis prin purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, potrivit News.ro, că Robert Sighiartău nu mai reprezintă de mult poziţia oficială a PNL.

Articol recomandat de sport.ro
Olandezii, fără ocolișuri. Cum au numit naționala României după 0-3 în optimile EURO 2024
Olandezii, fără ocolișuri. Cum au numit naționala României după 0-3 în optimile EURO 2024
Citește și...
Ședința coaliției pe tema calendarului alegerilor prezidențiale și parlamentare va avea loc joi. Ce va cere Ciolacu
Ședința coaliției pe tema calendarului alegerilor prezidențiale și parlamentare va avea loc joi. Ce va cere Ciolacu

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, alături de cei doi viceprim-miniştri, Marian Neacşu şi Cătălin Predoiu, va prezenta joi, în coaliţia de guvernare, variantele propuse de partidele politice în urma dialogului privind stabilirea calendarului electoral.  

Alina Gorghiu: Aceste consultări au fost făcute pentru a oferi PSD un motiv public ca să justifice amânarea acestor alegeri
Alina Gorghiu: Aceste consultări au fost făcute pentru a oferi PSD un motiv public ca să justifice amânarea acestor alegeri

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu (PNL), a criticat consultările politice ale premierului Marcel Ciolacu (PSD) cu partidele, pe tema stabilirii calendarului pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare.

 

Anunțul lui Marcel Ciolacu, după consultările privind calendarul electoral. Ce presiuni sunt puse pe liberali
Anunțul lui Marcel Ciolacu, după consultările privind calendarul electoral. Ce presiuni sunt puse pe liberali

Premierul Marcel Ciolacu va prezenta joi, în coaliţia de guvernare, variantele propuse de partidele politice în urma dialogului privind stabilirea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an, a anunţat Executivul.

 

Recomandări
„Generația de suflet” ne-a făcut mândri la EURO 2024. Imagini memorabile care vor rămâne în istorie. GALERIE FOTO
„Generația de suflet” ne-a făcut mândri la EURO 2024. Imagini memorabile care vor rămâne în istorie. GALERIE FOTO

O țară întreagă a fost alături de „Generația de suflet”, care ne-a făcut mândri la EURO 2024.

Rezultatele la Evaluare Națională 2024 au fost afișate. Vezi ce note s-au luat la Capacitate
Rezultatele la Evaluare Națională 2024 au fost afișate. Vezi ce note s-au luat la Capacitate

Astăzi, 3 iulie 2024, este ziua mult așteptată de peste 160.000 de elevi și părinții lor, când se afișează rezultatele Evaluării Naționale 2024.

România, în vizorul Moscovei. Rușii și aliații lor de la Chișinău, discuții despre
România, în vizorul Moscovei. Rușii și aliații lor de la Chișinău, discuții despre "anexarea" Moldovei de către țara noastră

Oficialii ruși și oamenii lor de încredere din Republica Moldova și-au dat întâlnire la Moscova, la o conferință organizată de un institut care este bănuit de legături cu FSB.