Cum au trecut membrii noului Guvern de audierile din Parlament: ministrul care si-a prezentat programul pe 4 ani in 3 minute
Ministrii din Guvernul Grindeanu au trecut miercuri foarte usor de comisiile de specialitate ale Parlamentului. Cel pentru Dialog Social a avut nevoie de putin peste 3 minute ca sa-si prezinte programul pe 4 ani.
Pe de alta parte, ministrul Energiei si-a explicat CV-ul plin de greseli sustinand ca l-a completat secretara. Iar ministrul Transporturilor a declarat ca "nu promite niciun kilometru de autostrada".
Ziua a inceput cu audieri in spatele usilor inchise. Ministrul Apararii si cel al Internelor au reusit sa-si spuna doar numele in fata camerelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Audierea ministrului Energiei a fost publica. Asa ca jurnalistii au putut depista greselile din prezentare.
Toma Petcu, ministrul Energiei: "Baza la ora actuala a producerii de energie termica, dar in mod special a productiei de energie electrica, este carbunele."
Asta, desi consumul de carbune nu este cel mai important in productia de energie. Mai multe companii de extractie se inchid, iar Romania si-a asumat sa reduca mult consumul de carbune poluant. Toma Petcu a avut de explicat si CV-ul plin de greseli, publicat pe site-ul camerei deputatilor, in care sustinea ca nu ar putea conduce un compartiment economic dintr-o companie.
Toma Petcu, ministrul Energiei: "Nici nu mi l-au dat sa-l verific in prealabil si l-au postat sub forma bruta si l-au distribuit colegii din Giurgiu. Este o greseala comuna. El a fost completat de secretara mea, acum 10 ani de zile."
De la Ministerul Transporturilor jurnalistii au vrut sa afle daca Romania va repeta performanta din 2016, cand am inaugurat 0 kilometri de autostrada.
Razvan Cuc, ministrul Transporturilor: "Nu promit niciun kilometru de autostrada, veti vedea conform programului de guvernare."
Ministrul Turismului a venit insa cu promisiuni. Si anume ca va promova in randul turistilor straini manastirile si bisericile noastre.
Mircea Dobre, ministrul Turismului: "Se poate face un proiect foarte important si interesant pentru a observa si promova in exterior toata aceasta activitate a turismului ecumenic."
In cadrul audierilor, ministrul Sanatatii a fost intrebat de parlamentari daca a luat spaga. Florian Bodog: "Nu iau spaga ca medic, nu iau deloc."
Jurnalistii l-au intrebat daca stie cate spitale pentru arsi avem in Romania. Florian Bodog: "Nu pot sa va spun, nu am de unde sa stiu, insa voi face o inventariere a acestui lucru."
Marius Dunca, fost presedinte al ANPC, primul functionar demis dupa tragedia din Colectiv de catre premierul de atunci, Victor Ponta, a fost audiat pentru functia de ministru al sporturilor. Noul ministrul al sporturilor a recunoscut ca inainte de incendiu comisarii sai au vizitat clubul pentru a verifica diferentele de pret la o bautura alcoolica.
Marius Dunca, ministrul Sporturilor: "Nu am fost chemat in niciun proces, nu fac parte din niciun proces referitor la cazul Colectiv. Competenta Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor este una limitata."
Una peste alta, parlamentarii au stabilit si un record de audiere a unui ministru: 3 minute.
Sevil Shhaideh, premierul refuzat de presedintele Iohannis, a fost avizat de comisie pentru functia de vice premier si ministru al Dezvoltarii. La Cercetare a venit Serban Valeca, care este si sensei cu centura neagra in karate.
Lia Olguta Vasilescu, noul ministru al Muncii, a fost primita ca o personalitate politica in comisia de audieri, desi este cercetata penal in libertate. Bineinteles, a trecut fara emotii acest test. Din noul cabinet vor face parte si alte fete cunoscute, precum veteranul Teodor Melescanu, care revine la Externele de unde a plecat cu scandal dupa organizarea dezastruoasa a alegerilor prezidentiale din 2014. Ana Birchall a ajuns ministru delegat la Afaceri Europene, iar Florin Iordache, la Justitie. Iordache considera legea amnistiei "de bun augur".
Lia Olguta Vasilescu nici nu si-a inceput prezentarea, ca presedintele comisiei, PSD-istul Adrian Solomon s-a si antepronuntat: "S-a prevazut in program audierea doamnei ministru, de acum putem sa ii spunem... Avem in fata noastra un candidat cu o notorietate ce nu mai trebuie decriptata. Doamna Lia Olguta Vasilescu, in mai multe randuri senator, deputat, primar, un om, prin urmare, cu o experienta legislativa si administrativa deosebite."
De altfel, cariera politica a doamnei ministru a inceput inca din adolescenta. La doar 17 ani, Lia Olguta era membru fondator al Partidului "Romania Mare", iar la 26 de ani ajungea deputat.
In martie 2016, a fost retinuta de DNA pentru pentru luare de mită si spalare de bani. Instanta a respins, insa, cererea de arestare preventiva a procurorilor, iar in prezent este cercetata in libertate. Si va conduce Ministerul Muncii.
Intrebare: In contextul in care Ministerul Muncii are in vedere si protectia copilului, care este numarul de telefon pe care trebuie sa il apeleze copiii care sunt abuzati?
Lia Olguta Vasilescu: Ih... Era ceva cu 6, dar nu mai stiu sa va spun.
La 75 de ani, Teodor Melescanu va fi, din nou, ministru la Externe. In acest minister a lucrat ca diplomat inca de la 25 de ani, in perioada comunista.
A fost sef al SIE si candidat la presedintia Romaniei. Iar ultima data a ocupat postul de ministru de Externe doar 8 zile, in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2014, in guvernul Ponta.
Si-a dat demisia dupa ce mii de romani nu au putut sa isi exercite dreptul la vot in diaspora. Acum, a trecut de avizul comisiei de specialitate.
La agricultura se intoarce fostul ministru din cabinetul Nastase, Petre Daea. Acelasi personaj este initiatorul legii care acorda pensii speciale parlamentarilor si cel care a solicitat asigurarea cazarii lor din bani publici. Chiar daca a mentionat in declaratia de avere ca detine nu unul, ci doua apartamente in Bucuresti.
Astazi, prezentarea sa a fost dificil de descifrat... Petre Daea: "Pentru ca desi eram la partide diferite in anumite situatii si mai tot timpul atunci cand ratiunea interesului pentru domeniul respectiv isi impunea in dialogul politic si votul era in asemena interesului pe care l-a manifestat."
Nici cand a venit vorba despre planul de guvernare, lucrurile nu au fost tocmai clare.
Petre Daea: "Agricultura tarii romanesti n-are nevoie de formalism, agricultura tarii romanesti trebuie sa se desfasoara intr-un ritm pe care il cunoasteti, iar natura ne juguleaza orice intarziere si ne taxeaza pe masura ce noi aceste intarzieri le mentinem sau le acceleram."
La Cultura se intoarce Ionut Vulpescu, ministru si in guvernul Ponta. Este unul dintre tinerii PSD-isti care il considera un mentor pe Ion Iliescu. De altfel, a fost consilierul fostului presedinte al Romaniei, in mandatul 2000-2004.
Ministerul sau are si o noua titulatura: din Ministerul Culturii si al Patrimoniului devine Ministerul Culturii si Identitatii Nationale. Acesta a sustinut in fata comisiei ca identitatea nationala are legatura cu centenarul Marii Uniri.
Ionut Vulpescu: "Ea are legatura cu programul pe care noi il pregatim pentru centenar. V-as spune numai cateva dintre ele: restaurarea caselor memoriale ale artizanilor Marii Uniri, inaugurarea unor monumente dedicate acestor personalitati. Un accent deosebit va fi acordat revistelor care au contribuit la pregatirea acestui act istoric, unele mai apar, altele nu. De la Dacia Literara, la Semanatorul si de la Tribuna la Unirea."
La Finante ministru va fi Viorel Stefan. A fost cat pe ce sa intre in mai multe guverne, dar l-a prins doar pe acesta. Membru PSD din '93, are trei mandate de senator si doua de deputat. Inainte de Revolutie, a lucrat in cadrul Navrom, iar in 1991 a avansat in functia de director general. In prezent, detine actiuni la firmele in care Navrom s-a divizat in urma privatizarii.
Unul dintre cei mai bogati ministri este, insa, Ana Birchall. Fosta consiliera a lui Mircea Geoana si a lui Victor Ponta are, alaturi de sotul sau, cinci locuinte, doua dintre ele in SUA si investitii financiare in strainatate in valoare de 23 de milioane de euro. Ea va coordona Ministerul pentru Afaceri Europene.
Iar Justitia va fi condusa de Florin Iordache, fost presedinte al Camerei Deputatilor si deputat din anul 2000. Parlamentarul a fost audiat ca martor la ICCJ in unul dintre dosarele lui Mihail Vlasov. Ca ministru, va face demersuri pentru modificarea codului penal si va sustine legea aministiei.