Cum a ajuns arestul la domiciliu din noul Cod Penal un VIS AMERICAN imposibil de aplicat in Romania
Ce am vazut pana acum doar in filmele americane, "arestul la domiciliu" ar trebui sa devina realitate si la noi odata cu intrarea in vigoare, la 1 februarie, a noului cod de procedura penala.
Doar ca teoria nu se potriveste cu practica. Desi se discuta de ani de zile despre aceasta masura preventiva, autoritatile nu sunt pregatite nici acum sa o aplice.
Arestul la domiciliu vine ca o alternativa la controlul judiciar sau arestul preventiv si poate fi dispus de un judecator, mai putin celor care au comis infractiuni asupra membrilor familiei sau au mai fost inchisi si au evadat.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Practic, arestatul la domiciliu nu are voie sa iasa din casa fara acordul autoritatilor. Asta daca nu i s-a permis in prealabil sa mearga la serviciu ori la scoala. De asemenea, exceptie mai fac situatiile de forta majora, care pot fi dovedite, cum ar fi o criza medicala.
Cum pot fi insa controlati arestatii la domiciliu? Ei bine, aici apare problema. Teoretic, prin intermediul unor dispozitive electronice de monitorizare, cum ar fi bratarile.
Doar ca, desi mai este mai putin de o luna pana la intrarea in vigoare a legii, toata lumea ridica din umeri privind acest capitol. Nu se stie cine va cumpara dispozitivele, cine ii va urmari pe arestati si cati bani trebuie investiti in asta. Toate aceste norme, care cel mai probabil vor fi aprobate printr-o ordonanta de urgenta, sunt inca in lucru la Ministerul Justitiei.
Asta desi prima discutie despre arestul la domiciliu a aparut inca din 2011, atunci cand ar fi trebuit sa intre in vigoare noile coduri. Dupa doi ani, nivelul pregatirilor pare acelasi.
"Trebuie sa lucram cu Ministerul Justitiei, sa ne organizam...", spune Radu Stroe.
Potrivit legii, durata maxima a arestului la domiciliu este de 180 de zile. De asemenea, politistii pot intra oricand in casa, fara autorizatie din partea nimanui, pentru a verifica detinutul.
Arestul la domiciliu este o varianta care ar aduce economii serioase bugetului cheltuit cu detinutii.