CTP, despre propunerea lui Sevil Shhaideh pentru postul de premier: "Va pune in aplicare ideile PSD si ce ii spune Dragnea"

21-12-2016 19:49

Cristian Tudor Popescu, despre Sevil Shhaideh: Va ...
Cristian Tudor Popescu, despre numirea lui Dragnea...

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, miercuri, in platoul Stirilor PRO TV, propunerea lui Liviu Dragnea pentru functia de premier, Sevil Shhaideh.

In ceea ce priveste propunerea liderului PSD, aceasta aduce o serie de premiere pentru Romania. Daca va fi acceptata de presedintele Klaus Iohannis, Sevil Shhaideh va deveni prima femeie premier care conduce guvernul de la Bucuresti, dar in acelasi timp si primul premier roman musulman. O persoana in care seful social-democratilor sustine ca are incredere totala si care ar urma sa execute fara abateri programul de guvernare batut in cuie de Liviu Dragnea.

Andreea Esca: Ce spuneti despre propunerea lui Liviu Dragnea?

CTP: Surpriza, pentru ca Liviu Dragnea a anuntat vineri ca el va conduce Guvernul, indiferent din ce pozitie, ca va fi la Palatul Victoria sau doar la sefia PSD. Era limpede ca o sa puna o persoana in care are incredere absoluta si care sa aplice programul de guvernare pe care vineri domnul Dragnea l-a detaliat pana la fibroza de grad 3 a ficatului. A mers pana la astfel de amanunte pentru a da clar senzatia ca el este cel care conduce.

Andreea Esca: Cand spuneti sa aiba incredere inseamna sa fie cineva pe care sa-l poata manipula?

CTP: Nu e nevoie sa-l manipuleze. In mod evident e membra PSD, a lucrat cu Dragnea atatia ani, va pune in aplicare ideile cuprinse in programul de guvernare al PSD si ce ii va spune Dragnea.

Andreea Esca: Credeti ca ii era teama sa puna pe altcineva?

CTP: Evident, stie foarte bine lectia asta domnul Dragnea. Daca il punea pe domnul Ponta de pilda, sansele sa o ia pe cai personale ale intereselor sale erau foarte mari. De asemenea, domnul Dancu, nu e chiar un executant.

Andreea Esca: De unde suntem siguri ca aceasta doamna va fi un executant?

CTP: Nu suntem foarte siguri, vreau sa va spun ca am fost neplacut surprins astazi sa aud lideri poltici vorbind despre doamna Shhaideh in felul acesta. Faptul ca o femeie dintr-o religie minoritara in Romania ajunge prim-ministru este un lucru foarte folositor poporului roman, pentru ca il face mai tolerant avand in fata ochilor asa ceva.

Andreea Esca: Vad ca aveti alt discurs, nu imi mai spuneti despre femeile scoase de la coafor. Fata de doamna Shhaideh sunteti mai tolerant?

CTP: Nu sunt tolerant, sunt logic si stiintific. Nu o cunosc, nu am vazut-o manifestandu-se, o astept sa vorbeasca, sa actioneze. Sunt dezamagit de interventiile doamnei Turcan, femeie de altfel, care spune: "Nu credem ca votantii PSD au votat-o pe fina domnului Dragnea". In primul rand se acopera de ridicol, din start o concureaza pe doamna Gorghiu. De ce o roade grija pe dansa ce anume doreau votantii PSD? Asta e problema PNL-ului acum? Domnul Cristian Ghinea vorbeste despre omul de paie al domnului Dragnea, fiind doamna Shhaideh. De unde stie si de ce se exprima asa fata de o persoana pe care nu o cunoaste? Iar domnul Nicusor Dan s-a apucat sa-i stalceasca numele - doamna Sade. M-a dezamagit domnul Dan cu aceste poante xenofobe ieftine, la adresa unei persoane pe care nu o cunoaste.

Andreea Esca: Va avea presedintele motive sa comenteze referitor la aceasta propunere?

CTP: Domnul Iohannis a exprimat inainte de campanie un singur criteriu: acela al integritatii, pe care aceasta doamna il indeplineste. Nu are domnul Iohannis a spune: "Stiti mie nu mi se pare buna". Asta nu intra in fisa postului.

Andreea Esca: Sa ne asteptam ca si ministrii care vor face parte dintr-un eventual guvern PSD - ALDE sa fie alesi pe criteriul apropierii fata de Liviu Dragnea?

CTP: Nu neaparat, o sa fie pusi si pe criteriul competentei. PSD nu-si poate permite acum un Guvern de marionete care sa fie slugile lui Dragnea. El este destul de versat ca om politic, stie ca si-au asumat niste promisiuni de natura economico-financiara pe care oamenii chiar il asteapta.

Andreea Esca: Ce ziceti despre programul PSD?

CTP: Foarte greu. Nu se poate decat prin intinderea la maximum a deficitului bugetar.

Andreea Esca: Va conta pentru alegatorii PSD ca doamna Sevil Shhaideh nu este crestin-ortodoxa, iar la juramantul depus in calitate de ministru al Dezvoltarii a tinut mana pe Coran?

CTP: Nu, nicio problema, din doua motive. 1 - Toata propaganda xenofoba a PSD, ALDE, PRU, in campanie a fost fost indreptata in mod precis impotriva Occidentului: Bruxelles-ul, Juelien, Klaus Werner, Soros, Clotilde. Astea sunt toate nume din Occident. si 2- Hitler nu era nici inalt, nici blond, nu avea nici ochii albastri si nu era nici macar german. Si asta i-a impiedicat pe germani sa fie fascinati de el? Cand vrei sa auzi ceva, atunci nu mai vezi? Ori in situatia asta s-au aflat votantii PSD, care au vrut sa auda ceea ce le-a livrat PSD si in materie de tarisoara, romanasi si afara cu strainii si in legatura cu banii care se vor da la oameni.

Jurnalistul a comentat si alegerea lui Liviu Dragnea in functia de presedinte al Camerei Deputatilor si a lui Calin Popescu Tariceanu in fruntea Senatului.

Andreea Esca: Asadar, numarul 2 si 3 in stat sunt Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea. Unde suntem si incotro ne ducem? Suna ca partidul unic?

CTP: Da, ne gasim intr-o situatie de partid unic, ceea ce nu inseamna ca opozitia nu trebuie sa-si faca treaba, si presa la fel. Am auzit, "ce sa mai facem acum la 60%, noi ce sa zicem, latram degeaba". Nu e adevarat.


VIDEO PROTVPLUS.RO