Corlatean: Avionul in care se afla Rogozin a trecut in mod fraudulos prin spatiul aerian romanesc
Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, ca avionul in care se afla Dmitri Rogozin a trecut in mod fraudulos spatiul aerian romanesc, intrucat compania aeriana care a efectuat cursa nu a confirmat prezenta vicepremierului rus la bord.
Cursa cu care vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ajuns la Chisinau, era privata, chiar daca avea la bord o delegatie oficiala si "a trecut in mod fraudulos prin spatiul aerian probabil si bulgar si romanesc, cu o perioada scurta de tranzit prin spatiul romanesc, avand planul de zbor aprobat de Eurocontrol", a precizat Titus Corlatean, la un post TV.
Tranzitul a fost "fraudulos, pentru ca la intrebarile puse atat de bulgari cat si de autoritatile competente romanesti, ROMATSA si mai ales Autoritatea Aeronautica, s-au dat raspunsuri evazive, a existat o intrerupere a comunicarii, si chiar o minciuna. Cel putin bulgarilor li s-a spus in mod explicit ca n-ar exista pe lista de pasageri, la noi s-a tras de timp, cu asa-zise intreruperi ale comunicarii. Cert este ca a trecut fraudulos", a mai spus seful diplomatiei.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ministrul de Externe a precizat ca autoritatile romane i-au refuzat lui Rogozin dreptul de tranzit, dupa ce au aflat ca era pe lista de pasageri. "Odata ce am avut confirmarea clara a listei de pasageri si cu faptul ca vicepremierul rus se afla in acel avion, si acest lucru s-a stiut abia cand a ajuns la Chisinau (...) autoritatile romane au refuzat dreptul de tranzit, de survol si asta a generat acea reactie nervoasa a vicepremierului rus", a subliniat Titus Corlatean.
El a mai precizat ca pentru obtinerea tranzitului "s-a folosit un truc", intrucat s-a obtinut acceptul de la Eurocontrol, precizandu-se ca este o cursa privata, desi avea la bord o delegatie oficiala. Rogozin a acuzat Romania ca nu i-a permis avionului sau, la solicitarea Statelor Unite, sa se intoarca la Moscova prin spatiul aerian romanesc, in drum dinspre regiunea separatista moldoveana Transnistria, unde a participat vineri la parada militara organizata de Ziua Victoriei asupra nazistilor.
"La solicitarea Statelor Unite, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite sa trec", afirma vicepremierul rus intr-un mesaj postat sambata pe Twitter, din Transnistria. "Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", adauga Rogozin, subliniind ca sanctiunile nu-l vor determina sa-si anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.
Corlatean, sprijin la Bruxelles in urma amenintarilor "absolut inacceptabile" ale lui Rogozin la adresa Romaniei si Moldovei
"Am facut o prezentare a situatiei inacceptabile aparute in urma vizitei provocatoare a viceprim-ministrului rus Rogozin in Moldova prin Chisinau spre Tiraspol, declaratiile si amenintarile absolut inacceptabile atat la adresa Republicii Moldova, cat si la adresa Romaniei, inclusiv actiunea care nu face decat sa urmareasca generarea de noi tensiuni si destabilizari in R. Moldova, acea actiune de a transfera, de a prelua si de a duce cu sine cutii cu liste cu semnaturi care ar sustine separatismul in Republica Moldova", a precizat, la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), seful diplomatiei.
Corlatean a declarat ca Bucurestiul a solicitat "sprijin si solidaritate" din partea statelor membre UE. "La propunerea mea, la propunerea delegatiei Romaniei, Consiliul a adoptat un text (...) care condamna declaratiile si vizitele unor oficiali angajati in sprijinirea incercarilor ilegale de separatism si care contribuie la cresterea tensiunii atat in Ucraina cat si in alte state din regiune - a se citi R. Moldova - si, de asemenea, Consiliul condamna orice incercare de a ocoli, de a evita, de a insela regimul de sanctiuni stabilit de UE", a spus ministrul de Externe.
Totodata, ministrul Afacerilor Externe a subliniat ca Romania a sustinut, la reuniunea CAE, largirea listei de persoane si entitati sanctionate, intrucat "nu s-a mers in directia dezescaladarii". "Rusia nu a actionat in aceasta directie, ci sunt elemente concrete care au determinat adoptarea unui nou set de sanctiuni", a mai spus Titus Corlatean.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat Romania ca nu i-a permis avionului sau, la solicitarea Statelor Unite, sa se intoarca la Moscova prin spatiul aerian romanesc, in drum dinspre regiunea separatista moldoveana Transnistria, unde a participat vineri la parada militara organizata de Ziua Victoriei asupra nazistilor. "La solicitarea Statelor Unite, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite sa trec", afirma vicepremierul rus intr-un mesaj postat sambata pe Twitter, din Transnistria. "Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", adauga Rogozin, subliniind ca sanctiunile nu-l vor determina sa-si anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.