Consiliul UE: Asteptam noi rezultate de indeplinire de catre Romania a celor 11 recomandari ale CE
Consiliul Afaceri Generale al UE, reunit luni la Bruxelles, saluta angajamentul Guvernului de la Bucuresti si eforturile facute pentru indeplinirea recomandarilor CE din raportul MCV din iulie privind respectarea statului de drept.
"In privinta recentelor evenimente din Romania, Consiliul reaminteste valorile fundamentale pe care UE este fondata si saluta angajamentul Guvernului Romaniei de a actiona rapid pentru a asigura respectarea statului de drept si independenta justitiei in linie cu recomandarile Comisiei Europene, la fel ca si pasii facuti deja in aceasta privinta", se arata in concluziile reuniunii CAG de luni, in care a fost analizat raportul privind MCV prezentat pe 18 iulie de catre Comisie.
De asemenea, Consiliul UE saluta si decizia Comisiei Europene de a continua monitorizarea stransa a situatiei din Romania si arata ca asteapta si "alte rezultate concrete" inainte de raportul Comisiei Europene programat inainte de sfarsitul acestui an.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Raportul MCV din 18 iulie a cuprins 11 recomandari ale Comisiei Europene pe care Guvernul Romaniei trebuia sa le puna cat mai rapid in practica pentru reconsolidarea statului de drept si a independentei justitiei.
In urma cu o saptamana, cu ocazia vizitei la Bruxelles, premierul Victor Ponta declara ca au fost indeplinite 10 puncte si jumatate din cele solicitate de presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, potrivit unui comunicat difuzat dupa intalnirea cu premierul Victor Ponta, ca pentru atingerea de catre Romania a obiectivelor MCV este deosebit de important ca numirea procurorului general si a sefului DNA sa fie derulata "corect si transparent".
"Presedintele Barroso a subliniat importanta continuarii eforturilor pentru atingerea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Va fi deosebit de important ca nominalizarile cheie pentru functiile de procuror general si procuror-sef al DNA sa fie derulate intr-un mod corect si transparent", se arata in comunicatul Comisiei Europene.
De asemenea, Barroso i-a spus lui Ponta ca "Guvernul atat inainte, cat si dupa alegeri, ar trebui sa evite sa instaleze ministri impotriva carora exista decizii clare privind integritatea". Totodata, comunicatul subliniaza faptul ca lui Ponta i-au fost transmise de catre Barroso aceleasi ingrijorari care au fost exprimate si saptamana trecuta in intalnirea cu presedintele Traian Basescu privind "necesitatea ca Romania sa indeparteze toate dubiile privind angajamentul sau in privinta respectarii statului de drept, independentei justitiei si deciziilor constitutionale".
Presedintele Comisiei Europene a aratat ca "toate fortele politice din Romania, atat de la guvernare, cat si din opozitie, trebuie sa actioneze cu responsabilitate si rezerva si sa se concentreze foarte ferm asupra necesitatii urgente de a reface stabilitatea politica si institutionala".
"Aceasta va fi importanta in special in privinta campaniei pentru alegerile parlamentare din aceasta toamna", se arata in comunicatul Comisiei Europene. Barroso a insistat si pe importanta promovarii de catre Romania a valorilor europene, a valorilor justitiei si libertatilor si a tuturor principiilor unei adevarate societati pluraliste.
In comunicatul CE se mai arata ca va fi adoptat pana la sfarsitul acestui an un nou raport in cadrul MCV, prin care sa se stabileasca daca toate ingrijorarile care au fost exprimate au fost rezolvate, iar echilibrele democratice au fost reinstaurate.