Joaca de-a cartoful fierbinte cu hotararea in cazul Sova. Comisia juridica a trimis-o inapoi la Senat, de unde a primit-o
Comisia juridica a Senatului a decis sa trimita inapoi, la Biroul Permanent, un proiect de hotarare prin care se constata ca in urma votului din 25 martie in cazul Sova, nu s-au intrunit conditiile pentru incuviintarea arestarii sale preventive.
Un nou meci de ping pong s-a jucat marti la Senat, cu hotararea care consemneaza rezultatul votului pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova. Redactarea hartiei cerute de Curtea Constitutionala a cazut in sarcina Comisiei Juridice. Decizia a fost luata de conducerea Senatului, dupa ce plenul a refuzat sa-si asume prin vot acest act. "Presedintele Senatului nu ia decizii in nume propriu", a justificat Calin Popescu Tariceanu.
De cealalta parte, seful Comisiei Juridice sustine ca aceasta sarcina nu intra in atributiile comisiei. Pana la urma, comisia juridica a trimis Biroului Permanent al Senatului un proiect de hotarare ce consemneaza si interpreteaza rezultatul votului din 25 martie. Mingea este acum din nou la conducerea Senatului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Desfasurarea evenimentelor de marti, livetext:
UPDATE 19:45 Scandal in timpul dezbaterii din Comisia Juridica
Senatorii din Comisia juridica au avut, marti, o dezbatere aprinsa pe tema hotararii pe care trebuiau sa o redacteze in cazul lui Dan sova, senatorii PSD aratand ca, prin decizia sa, Curtea Constitutionala i-a "bagat intr-o fundatura din care nu pot iesi", Opozitia acuzand "abuzul" BP.
Presedintele Comisiei juridice, Catalin Boboc (PNL) a declarat in deschiderea sedintei ca proiectul de hotarare pe care trebuie sa il redacteze senatorii juristi "poate suna in doua feluri: incuviintam sau nu incuviintam arestarea preventiva a lui Dan sova".
La randul lui, senatorul PSD Ioan Chelaru a precizat ca obligatia de a redacta hotararea Senatului este conform deciziei Curtii Constitutionale."Hotararea este cea prin care se precizeaza votul. Presupunand ca redactam o hotarare, trebuie sa reflectam rezultatul votului din momentul respectiv. Noi suntem legati intai de decizia Curtii si apoi de reglementarile in vigoare la data votului in cazul Dan sova, 25 martie 2015", a spus Chelaru.
Senatorul PNL Alin Tise a criticat decizia Biroului Permanent de a trimite la Comisia juridica, pentru redactare, hotararea in cazul sova.
"Astazi, Biroul Permanent, in frunte cu domnul Tariceanu, a facut un abuz. Nu are Comisia juridica, conform regulamentului de functionare, nicio atributie privind redactarea unor hotarari privind un vot care s-a dat deja in plen. Avizul comisie pe cererea DNA a fost favorabil, s-a dus in plen, pentru vot final, nu mai avem competenta mai departe", a explicat Tise.
El a mentionat ca: "asistam la un refuz al presedintelui Senatului de a semna un act, desi in conformitate cu prevederile legale, aceste atributii apartin presedintelui Senatului".
"Daca redactam un proiect, trebuie sa mearga in plen, mai departe? Sau la publicare in Monitorul Oficial? Comisia juridica nu are atributii in a redacta hotarari care ulterior nu ajung in plen", a mai spus acesta.
"Aceasta plasare de responsabilitate venita din partea Biroului Permanent este un abuz din partea membrilor sai. Ce putem face in Comisia juridica? Nu putem face decat o comunicare catre Biroul Permanent, in care sa comunicam faptul ca in urma votului din data de 25 martie, Comisia juridica a avizat favorabil cererea DNA. Aceasta este o opinie personala. Altfel, intram intr-o sfera de competenta care nu ne apartine", a spus Tise, cerand ca propunerea sa sa fie supusa votului comisiei.
Senatorul PSD Ioan Chelaru a intervenit: "Nu putem redacta un proiect de hotarare cu ce hotaram noi. Decizia Curtii Constitutionale e clara, cere redactarea votului din 25 martie. Curtea ne-a bagat intr-o fundatura din care nu putem iesi. Incercam printr-o constructie juridica, sa iesim din aceasta situatie, sa vedem cati dintre noi achieseaza".
El a continuat: "Nu e o urgenta. Nu sta nimeni in arest datorita lipsei acestui act. E bine sa iesim astazi cu un proiect de hotarare, trebuie sa gasim o solutie".
Catalin Boboc a spus, la randul lui, ca aceasta hotarare a comisiei trebuie sa ajunga inapoi la conducerea Senatului. "Trimitem hotararea la Biroul Permanent, sa vedem ce face cu ea", a spus presedintele Comisiei juridice.
Un alt senator PNL, Dinca Marinica a acuzat PSD ca duce dezbaterea intr-o zona politica. "Dupa votul din plenul Senatului, s-a decis ca presedintele Tariceanu sa isi asume hotararea", a afirmat el.
Incercarea presedintelui Comisiei juridice de a supune la vot doua variante, de incuviintare sau de neincuviintare a arestarii preventive in cazul sova, a deschis un schimb dur de replici intre senatorii Puterii si cei ai Opozitiei.
"Este aberant", a spus Ioan Chelaru, adaugand ca, prin decizia Curtii, nu se cere o interpretare a votului din 25 martie. "Ce intelegeti dumnevoastra prin ”Senatul atesta? Atatea voturi pentru, atatea voturi impotriva. Atat", a declarat Chelaru.
Ovidiu Dontu (PSD) a cerut ca propunerea sa, prin care se ia act de votul din data de 25 martie, fie supusa la vot. Pentru ca presedintele Catalin Boboc nu a facut acest lucru, el a cerut colegilor sa ridice mana si sa voteze.
"Nu puteti dumneavoastra sa supuneti la vot, cat timp presedintele Comisiei juridice e in sala", i-au replicat senatorii PNL. "Pai s-a terminat sedinta, gata. S-a votat", a spus Dontu.
Catalin Boboc a aratat si el ca, indiferent de ordinea in care se supun la vot propunerile, fiind o decizie politica rezultatul va fi acelasi.
Ioan Chelaru i-a raspuns: "Oricum o veti ataca la Curtea Constitutionala. Trimiteti-o acolo ( la CC, nr) si gata".
"Niciodata nu ati mai actionat impotriva unei decizii a Curtii Constitutionale", l-a acuzat social-democratul Ovidiu Dontu pe liberalul Catalin Boboc. El a continuat: "Faceti-va numarul!".
UPDATE 18:10 Comisia juridica a Senatului a decis, marti, cu 6 voturi ”pentru” si 5 voturi ”impotriva”, sa trimita inapoi, la Biroul Permanent hotararea.
Dezbaterile in comisia juridica a Senatului au fost aprinse, presedintele comisiei, Catalin Boboc (PNL), incercand sa supuna la vot doua variante de proiect de hotarare, unul prin care se incuviinteaza arestarea preventiva a senatorului PSD Dan Sova si unul in care se respinge incuviintarea arestarii preventive in cazul acestuia.
Cele două propuneri ale presedintelui comisiei au fost respinse prin votul majoritatii, cu sase voturi, Opozitia avand doar cinci voturi in comisie.
In finalul sedintei, s-a supus la vot varianta senatorului PSD Ovidiu Dontu.
Astfel, textul proiectului de hotarare propus de acesta prevede ca ”in urma votului din 25 martie, se constata ca nu au fost intrunite conditiile cerute de articolul 24, alineatul 4, din legea 96/2006 si de articolul 73 din Regulamentul Senatului, pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova”.
Aceasta propunere a senatorului PSD a primit sase voturi ”pentru” si cinci voturi ”impotriva”, fiind adoptata de comisie.
In urma votului, comisia juridica va transmite Biroului Permanent proiectul de hotarare in varianta propusa de social-democrati.
UPDATE 17:10 Zegrean despre hotararea Senatului in cazul Sova: Hotararile Curtii sunt obligatorii
Intrebat, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza situatia legata de hotararea pe care Senatul ar trebui sa o emita in cazul Dan Sova, Zegrean a raspuns ca nu poate sa dea consultanta pe teme de constitutionalitate, aratand ca CC nu are posibilitatea sa oblige pe nimeni sa faca ceea ce scrie in decizia Curtii.
"Nu avem nicio posibilitate sa obligam pe nimeni sa faca ceea ce scrie in decizie. Constitutia spune ca deciziile Curtii sunt obligatorii de la data publicarii. Mai mult decat atat ce vreti sa va spun?. Sunt obligatorii, trebuie sa faca”, a spus Zegrean.
UPDATE 16:30 Conducerea Senatului a decis sa trimita spre redactare comisiei juridice hotararea
Presedintele comisiei juridice, Cătălin Boboc (PNL) a declarat ca, in urma decizie Biroului Permanent, comisia juridica va trebui sa raspunda intr-un fel sau altul asupra solicitarii conducerii acestei Camere.
”Un lucru este foarte clar, comisia juridica poate face propuneri, proiecte de hotarari pe care sa le ducă mai departe catre plen, dar asupra hotararilor Senatului se pronunta doar plenul, el este singurul competent a se pronunta asupra unui astfel de act”, a spus Boboc.
El a anuntat ca va expune punctul sau de vedere, in şedinta comisiei juridice, care se va reuni la ora 17.00, si va depune plenului hotararea comisiei.
”Acea hotarare nu a fost redactata. Ea poate fi redactata de Departamentul legislativ de pe langa Secretariatul general si apoi semnata de presedintele Senatului si publicata in Monitorul Oficial”, a mai spus Catalin Boboc, precizand ca aceasta a fost intotdeauna procedura, si ca nu pot 13 senatori dintr-o comisie sa se pronunte asupra unei hotarari luate de plenul Senatului.
Boboc a mai spus ca va propune un proiect catre plenul Senatului, in care se va constata ca s-au indeplinit conditiile pentru incuviintarea arestarii preventive a senatorului Dan Sova.
UPDATE 16:20 Tariceanu: Comisia juridica redacteaza hotararea votului in cazul sova si o publicam in MO
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti, ca, prin decizia Biroului Permanent, comisia juridica trebuie redacteze o hotarare care sa ateste rezultatul votului din 25 martie, in cazul sova, si apoi sa o trimita la Monitorul Oficial, pentru a capata forta juridica.
Presedintele Senatului a aratat, dupa sedinta Biroului permanent, ca s-a dorit lamurirea unei probleme de natura exclusiv tehnico-juridica, si nicidecum o problema de natura politica.
”Senatul, prin decizia Curtii Constitutionale, este obligat sa redacteze o hotarare care sa ateste rezultatul votului din 25 martie. Sunt diverse opinii de natura juridica care nu sunt neaparat convergente cu ceeaq ce este decizia Curtii. Eu cred ca, dincolo de opiniile politice si juridice, asa cum am constatat astazi, in sedinta comisiei juridice, din partea colegilor liberali, trebuie sa fie lasate deoparte si sa respectam, intocmai, decizia Curtii”, a spus Tariceanu.
El a mentionat ca ”in motivarea CC se spune foarte clar- in fine, aceasta este decizia Curtii si trebuie sa o respectam - ca in data de 25 martie s-a luat o decizie, ceea ce urmeaza in momentul de fata este doar sa se redacteze acea hotarare, ca o completare tehnico-juridica, astfel incat documentul, prin publicarea in Monitorul Oficial, sa capete forta juridica”.
”Astazi in Biroul permanent s-a decis sa se insarcineze comisia juridica cu redactarea textului acestei hotarari, care urmeaza sa reprezinte materializarea solicitatii si deciziei Curtii, pe care urmeaza sa o publicam in Monitorul Oficial”, a mai declarat Calin Popescu Tariceanu.
El a mentionat, despre afirmatia presedintelui comisiei juridice, ca o astfel de hotarare redactata de comisia juridica este ilegala, ca ”a luat nota de aceste opinii politice, dar ca in final trebuie sa prevaleze deciziile Curtii Constitutionale”.
”Senatul trebuie sa redacteze hotararea din 25 martie. Curtea Constitutionala a considerat ca in 25 martie, votul a reprezentat hotararea Senatului si ea trebuie sa fie redactata si trimisa spre publicare”, a mai explicat Tariceanu.
intrebat cine isi va asuma aceasta hotarare, dupa redactarea sa de catre comisia juridica, Tariceanu a replicat: ”Hotararile sunt ale Senatului si hotararea Senatului a fost votul pe care l-a dat”.
El a tinut sa raspunda si acelor ”voci care cred ca presedintele Senatului isi asuma anumite decizii”. ”Presedintele Senatului formalizeaza deciziile pe care le ia Senatul si nu ia hotarari in nume propriu”, a mai explicat Tariceanu.
Sursa: Mediafax
Etichete: curtea constitutionala, tariceanu, dan sova,
Dată publicare:
21-04-2015 15:56