Conducerea lui Blaga. PDL isi alege sambata prim-vicepresedintii, vicepresedintii si secretarii
Consiliul National de Coordonare al PDL se va reuni, sambata, la Palatul Parlamentului, pentru a alege noii prim-vicepresedinti, vicepresedinti, secretarul general si secretarii executivi ai partidului.
La reuniune participa 619 delegati, care ii vor vota pe cei care vor ocupa peste 50 de functii de conducere in partid, pentru care s-au inscris mai mult de 120 de candidati.
Vor fi mai multe etape de vot, in prima etapa fiind alesi cei 4 prim-vicepresedinti ai partidului si secretarul general, in a doua vicepresedintii, iar in ultima etapa vor fi votati secretarii executivi si membrii comisiilor de integritate, litigii si statut si, respectiv, de revizie si control.
Pentru toate functiile s-au inscris atat cei care au sustinut, la Conventia Nationala din 23 martie, motiunea lui Vasile Blaga, cat si cei care au sustinut motiunea Elenei Udrea.
Udrea nu si-a inscris candidatura pentru nicio functie, in schimb sustinatorii ei au venit in ultima zi de depunere a candidaturilor si au ales sa candideze la functiile din conducerea partidului.
"Am decis ca toti cei care au sustinut motiunea mea sa candideze, sambata, la CNC, pentru functii de conducere in partid, cu exceptia mea. Fac ce am promis si anume raman simplu membru de partid. Nu candidez la CNC, insa, avand in vedere ca motiunea pe care am sustinut-o pentru presedintia PDL a obtinut la Conventie jumatate din voturi, am luat decizia la nivelul grupului celor care m-au sustinut ca toti cei care doresc sa candideze dintre sustinatori sa fie sprijiniti de noi, sambata, la CNC", a spus Elena Udrea.
Astfel, pentru functiile de prim-vicepresedinte s-au inscris 6 candidati, acestia fiind Liviu Negoita, Anca Boagiu, Dorin Florea, Andreea Paul, cunoscuti sustinatori ai lui Vasile Blaga, precum si Theodor Paleologu si Ion Ariton, cei care au fost de partea Elenei Udrea la Conventie.
Prim-vicepresedintii vor fi alesi pe domenii dintre candidatii care au intrunit cel mai mare numar de voturi, Andreea Paul si Ion Ariton urmand sa concureze pentru domeniul economic, Theodor Paleologu si Dorin Florea pentru domeniul politici publice, Liviu Negoita pe domeniul comunicare si Anca Boagiu pe strategii politice.
Pentru cele 16 functii de vicepresedinte s-au inscris 29 de candidati, intre acestia fiind Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Cezar Preda, Ioan Oltean, Lucian Bode, Mircea Hava, Alin Popoviciu, Marian Jean Marinescu, Petru Luhan, Romeo Raicu, Radu F. Alexandru, Ioan Balan, dar si Roberta Anastase, Florin Popescu, Lucian Bode, Vasile Gherasim, Gheorghe Tinel, care au sustinut-o pe Udrea.
Pentru 16 functii de secretar executiv s-au inscris 39 de candidati, intre care Traian Igas, Mircea Toader, Petru Calian, Cristian Poteras, Valeria Schelean, Gigi Chiru, Alexandru Ciocalteu, dar si George Scripcaru, Eugen Tomac, Mircea Man, Cristian Petrescu si Adrian Trif.
Pentru cele doua functii de secretar general adjunct s-au inscris cinci candidati: Costica Canacheu, Clement Negrut, Bogdan Cantaragiu, Sorin Muntean, Marian Zlotea.
Pentru functia de trezorier al partidului candideaza Ion Ivascu.
Gheorghe Flutur este singurul candidat pentru functia de secretar general al PDL.
Unii dintre democrat-liberali candideaza pentru mai multe functii, cum ar fi Theodor Paleologu, care candideaza si la prim-vicepresedinte si la functia de vicepresedinte, Lucian Bode candideaza si la vicepresedinte si la secretar executiv, la fel si Gheorghe Tinel.
CNC va alege sambata si membrii Comisiei de integritate, litigii, statut, unde pe opt locuri candideaza 30 de democrat-liberali, si membrii Comisiei de revizie si control, unde pe sase locuri sunt inscrisi 12 candidati.
Potrivit noilor prevederi ale Statutului stabilite la Conventia Nationala din 23 martie, PDL va avea 16 vicepresedinti responsabili cu urmatoarele departamente: pentru strategii, relatii politice si internationale, de imagine, comunicare, mass-media, pentru politici economice, mediul de afaceri, fonduri europene, pentru politici sociale, sindicate, patronate, ONG, pentru politici privind administratia publica, justitie, siguranta nationala, ordine publica, pentru politici in agricultura, pentru politici in edcatie, cercetare, cultura, minoritati si pentru sanatate. Dintre acesti 16 vicepresedinti, 8 vor fi vicepresedinti regionali responsabili cu regiunile de dezvoltare. Dintre cei 16 secretari executivi, 8 sunt responsabili pe domenii, iar alti 8 vor fi responsabili pentru regiunile de dezvoltare.
Secretarul general al partidului va coordona activitatea de organizare, a organizatiilor judetene, a secretarilor generali adjuncti, dar si a vicepresedintilor si secretarilor pentru regiunile de dezvoltare.
Din Biroul Permanent National al PDL vor face parte si fostii presedinti ai partidului, care sunt membi ai PDL.
"Competitie puternica la PDL", a apreciat Gheorghe Flutur, actual secretar general, aratand ca aceia care candideaza o fac in nume propriu, nu in numele uneia dintre cele 3 motiuni de la Conventie, Vasile Blaga, Elena Udrea sau Monica Macovei, ceea ce este "un semn de unitate a PDL".
"Conducerea partidului este important sa fie una puternica si as vrea ca din conducerea partidului sa faca parte reprezentantii tuturor motiunilor", a afirmat si Elena Udrea.
La Conventia Nationala extraordinara din 23 martie, PDL l-a ales pe Vasile Blaga ca presedinte, iar pe Daniel Buda si Gheorghe Ialomitianu drept presedinti ai comisiilor de integritate, litigii si statut si, respectiv, de revizie si control.