Conditiile in care se va putea organiza in Romania noul referendum cerut de Traian Basescu
Organizarea referendumului se poate face doar dupa consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere in 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerandu-se indeplinita chiar daca Legislativul nu si-a exprimat pozitia.
Conform articolului 11 din Legea referendumului, "presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national".
"Problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia se stabilesc de Presedintele Romaniei, prin decret", se arata la alineatul 2 al articolului.
Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de Presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, in termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea presedintelui.
Daca Parlamentul nu isi transmite punctul de vedere in termenul de 20 de zile, seful statului emite decretul privind organizarea referendumului dupa expirarea acestui termen, procedura constitutionala de consultare a Parlamentului considerandu-se indeplinita. Limitarea la 300 a numarului de parlamentari implica modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, in timp ce instituirea Parlamentului unicameral implica modificarea Constitutiei.
Presedintele Traian Basescu declara, in 7 martie, ca punctul de pornire pentru modificarea Constitutiei trebuie sa fie referendumul din 2009 privind legislativul unicameral cu 300 de parlamentari, iar orice alta varianta i-ar situa pe cei care o aplica "deasupra vointei poporului".
"Nimeni nu poate ignora articolul 1 din Constitutia Romaniei, care precizeaza foarte clar ca suveranitatea este a poporului, se exprima in mod direct prin alesi sau in mod direct prin referendum. Orice plecare de pe alte baze la revizuire este, dupa parerea mea, eronata, nedemocratica si ar situa pe cei care fac gestul revizuirii, fara sa tin cont de actul de suveranitate din decembrie 2009, deasupra vointei poporului. Sunt vorbe mari pe care ne-am obisnuit sa le spunem, ca reprezentam poporul, ca actionam in numele poporului, dar consider ca este timpul sa punem egal intre vorba si fapta", a afirmat Basescu.
De asemenea, el a aratat ca procesul de revizuire a fost declansat in 2010 in baza Art.150 din Constitutie de catre Guvernul condus de Emil Boc. Basescu a amintit ca aceasta propunere a trecut prin Consiliul Legislativ, a fost inaintata Presedintiei, care a adus "ajustarile necesare" multor articole, apoi proiectul a obtinut avizele Consiliului Legislativ si Curtii Constitutionale si a fost transmis Parlamentului.
In 11 aprilie seful statului a spus ca ii va indemna pe romani sa nu mearga la referendumul de revizuire a Constitutiei daca nu va rezulta Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, adaugand ca ar putea si el sa mai convoace un referendum prin care sa clarifice aceasta problema.
"Va asigur ca s-ar putea, s-ar putea, sa mai aiba loc referendumuri pana imi termin mandatul. Spre exemplu, cu ocazia europarlamentarelor, pentru a lamuri eventual ceea ce nu respecta parlamentarii in revizuirea Constitutiei. Nu spun ca va fi neaparat, dar s-ar putea, pentru ca e dreptul meu si nu vreau sa imi reproseze cineva dupa incheierea mandatului «Domnule presedinte, dar aveai dreptul sa lansezi un referendum si nu ai facut-o, sa ne fi intrebat». Deci nu exclud aceasta posibilitate, sunt hotarat sa folosesc in favoarea romanilor toate instrumentele date de Constitutie", a afirmat Basescu la Digi 24.
Basescu a reafirmat ca ii va indemna pe romani sa nu mearga la vot la referendumul de revizuire a Constitutiei daca noua lege fundamentala nu va aplica referendumul din 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de alesi.
"Voi avea un singur mesaj. Daca nu se respecta referendumul din 2009, care a fost valid, au venit 51% din electori la vot, romanii nu au de ce sa mearga la votul pentru Constitutie. Da, sigur ca da, ii voi indemna sa nu mearga la referendumul pentru revizuirea Constitutiei pentru ca sunt inselati", a spus Basescu.