PDL va ataca la CC proiectul noii Constitutii. "De Parlament unicameral nu vor scapa cei de la USL"

11-06-2013 15:09

parlament

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca PDL va ataca la CC proiectul de revizuire a Constitutie.

El a avertizat USL ca nu va scapa niciodata de Parlamentul unicameral, oricat ar fugi.

Daniel Buda a amintit ca intr-o decizie a Curtii Constitutionale din 2012 se arata ca suveranitatea unui popor se exercita prin alegeri libere, periodice si corecte, dar si prin referendum, astfel incat nu va putea fi ignorat referendumul din 2009 privind Parlamentul unicameral cu maximum 300 de parlamentari.

"Ii spun domnului Antonescu ca inteleg ca nu are capacitatea de a aprecia consecintele unor decizii ale Curtii Constitutionale. Tot ce fac Crin Antonescu si Comisia de revizuire a Constitutiei se situeaza in afara prevederilor contitutionale cu privire la modificarile aduse Constitutiei. Noi vom ataca la CC proiectul de revizuire si sa nu fie surprins daca, in motivarea Curtii, se va regasi Decizia nr. 682/2012 a CC ca motiv sa fie declarate neconstitutionale modificarile la Legea fundamentala. in decizie se spune clar ca suveranitatea unui popor se exercita prin alegeri libere, periodice si corecte, dar si prin referendum. Adica un referendum are aceeasi valoare juridica cu niste alegeri corecte. Nu exista cale de intors, ca vreau sau nu vreau sa respect referendumul din 2009. De Parlamentul unicameral nu vor scapa niciodata cei de la USL, oricat ar fugi", a spus Buda.

Potrivit acestuia, in cazul in care CC admite sesizarea PDL la proiectul de modificare a Constitutiei, nu se va mai ajunge la referendum in toamna, iar proiectul se va intoarce la Comisia de revizuire, care va trebui sa introduca prevederea legata de Parlamentul unicameral si un numar de 300 de parlamentari, pentru a se respecta rezultatul referendumului din 2009.

"Dupa ce se introduce aceasta prevedere, proiectul de revizuire a Constitutiei se retrimite iar CC, pentru verificare de constitutionalitate, dupa care, in cazul in care CC decide ca totul este in regula, se organizeaza referendumul de revizuire a Constitutiei", a afirmat Buda.

Totodata, liderul PDL a criticat lucrarile Comisiei de revizuire a Constitutiei si a spus ca aceasta da dovada de "amatorism ieftin".

"In urma modificarilor la Constitutie vom avea un stat extrem de stufos, birocratic, aproape imposibil de gestionat", a conchis liderul PDL Cluj.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, anunta, la sfarsitul lunii mai, ca partidul sau va boicota prezenta la referendumul pentru revizuirea Constitutiei, daca modificarile nu vor prevedea Parlament unicameral si 300 de parlamentari.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la ceremonia de depunere a juramantului de catre noii judecatori ai CC, ca singura justificare de revizuire a legii fundamentale era referendumul din 2009, iar ceea ce se intampla acum cu revizuirea Constitutiei reprezinta "un risc de blocare a statului".
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26