Dăncilă, după votul din PSD. "Pot fi președintele tuturor românilor”


Ultimul update: Marti 23 Iulie 2019 20:11
Data publicarii: Marti 23 Iulie 2019 17:27
Categorie: Alegeri Prezidentiale 2019

Viorica Dăncilă a fost votată marţi în Comitetul Executiv Naţional al PSD pentru a fi candidat la Preşedinţie, decizia urmând să fie validată la congresul din 3 august.

UPDATE 17:20 Viorica Dăncilă a ieşit la declaraţii după CEX. Ea a cerut ca membrii PSD să fie "aliniaţi" şi a anunţat că vor fi sancţionaţi cei care prin acţiunile lor vor "leza" candidatul. 

Ea a precizat că în BpN Liviu Pleşoianu a avut un singur vot, iar Gabriela Firea s-a retras din cursă. Şi în CEX Pleşoianu a avut un singur vot - cel al lui Dumitru Buzatu, astfel că s-a votat pentru ca Viorica Dăncilă să reprezinte partidul la prezidenţiale.

"Vom merge pe un mesaj de unitate, de încredere", a mai spus preşedintele PSD. 

"Cred că am şanse în faţa lui Klaus Iohannis. Am demonstrat că pot fi premierul tuturor românilor, cred că pot fi preşedintele tuturor românilor. Cred că am demonstrat că pot să-mi reprezint ţara cu demnitate pe plan extern. Este timpul unui preşedinte al României femeie".

"Trebuie să ne asumăm istoria acestui partid"

"OUG 114 a avut şi lucruri bune - în construcţii, în creşterea pensiilor. Mi-am asumat greşelile şi am încercat să le îndrept."

Despre numirea la CNAS a lui Vasile Ciurchea, premierul a spus că "e nevoie de un specialist, un om care cunoaşte sistemul, e foarte bine pregătit, lucrează acolo. L-am numit pe domnul Ciurchea pentru că m-am uitat la aceste nereguli de care ziceti, nu a fost audiat, nu există nicio acuzaţie la adresa domniei sale. Doar a fost un dosar. Pot exista plângeri pentru fiecare dintre noi. Daca există ceva concret, il vom schimba".

"Există o anchetă, dar nu avem certitudinea că e vinovat. E o directivă care spune că există prezumpţia de nevinovăţie".

"Eu am avut dosar de înaltă trădare, ce trebuia să fac, să îmi dau demisia? Nu există o hotărâre judecătorească, nu pot să îl acuz eu. Nu îl apăr, nici nu îl cunosc. Va fi trimis în judecată, căutăm altă persoană".

"Dacă nu îmi asumam un posibil eşec, nu candidam"

 

 

 

 

Singurul contracandidat în interiorul PSD care ar fi vrut să intre în cursa pentru Cotroceni, Gabriela Firea, nu are susținerea partidului.

Decizia social-democraților vine după ce au eșuat negocierile cu ALDE, partenerii de guvernare, și cu PRO România, partidul lui Victor Ponta, pentru găsirea unui candidat comun.

De asemenea, potrivit unor surse, decizia a fost votată cu majoritate de voturi, existând doar două voturi împotrivă. Urmează și votul din congresul din 3 august.

Anterior, Biroul Permanent Naţional al PSD a ales-o pe Viorica Dăncilă, cu majoritate de voturi, candidat la prezidenţiale din partea partidului.

Cronologia evenimentelor:

ora 17.00 Surse: Viorica Dăncilă a fost votată în Comitetul Executiv Naţional al PSD pentru a fi candidat la Preşedinţie. 

ora 12.50 Surse: Viorica Dăncilă a fost votată în Biroul Permanent Naţional al PSD pentru a fi candidat la Preşedinţie.

ora 12.30 Surse: Firea a anunțat că nu mai candidează

 

Potrivit unor surse politice, Gabriela Firea a anunțat în ședința Biroului Permanent al PSD că renunță să mai candideze la alegerile prezidențiale. Anterior, primarul general a avut o discuție cu premierul Viorica Dăncilă.

ora 11.40 Oprişan: Dăncilă este o soluţie pentru alegerile prezidenţiale

 

"Viorica Dăncilă este o soluţie pentru alegerile prezidenţiale. Astăzi vom avea o discuţie în interiorul Comitetului Executiv şi Biroului Permanent şi vom lua o decizie în acest sens, dar eu cred că, din punctul meu de vedere, doamna Dăncilă este o soluţie", a afirmat Marian Oprişan, înainte de şedinţa BPN al PSD.

El a susţinut că Dăncilă ar avea "şanse mari" într-o competiţie cu preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat despre varianta intrării la guvernare a PRO România în schimbul susţinerii candidatului PSD la prezidenţiale, Oprişan a afirmat: "Nu ştiu, asta trebuie discutat foarte serios şi cu conducerea PRO România şi cu ALDE, în aşa fel încât coaliţia să aibă o largă majoritate în Parlamentul ţării".

ora 11.30 Zetea: Atâta vreme cât Viorica Dăncilă îşi menţine intenţia de a candida la Preşedinţie, va fi aleasă de CEx

 

Liderul PSD Maramureş, Gabriel Zetea:

"Nu ştiu, vom vedea. E o şedinţă importantă, până la urmă, a Comitetului Executiv, se vor prezenta sondajele de opinie care au fost realizate în această perioadă. Suntem curioşi cu toţii să le vedem, să vedem situaţia în care se află astăzi Partidul Social Democrat. Nu cred că o să fie foarte multe surprize astăzi. În discuţiile pe care le-am avut un colegii, atâta vreme cât doamna preşedinte PSD, doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, îşi va menţine intenţia de a candida, eu cred că va fi aleasă de către marea majoritate a colegilor", a afirmat Zetea înainte de şedinţa Biroului Permanent al PSD, potrivit Agerpres.

El a spus că dacă preşedintele partidului îşi doreşte să îşi asume o candidatură, 'are şanse mult mai mari de a mobiliza o mai mare partea a partidului de a-l pune în spatele ei".

Acesta este de părere că, în momentul în care începe campania electorală, electoratul îşi schimbă părerile şi în funcţie de prestaţia personală a fiecărui candidat, iar întotdeauna liderul poate să mobilizeze mai bine partidul în spatele său.

Zetea a adăugat, legat de intenţia Gabrielei Firea de a candida, că aceasta "reprezintă o singură organizaţie, cea de Bucureşti".

"Dar celelalte organizaţii din ţară eu am impresia că au o altă părere", a mai spus Zetea, susţinând că Viorica Dăncilă a reuşit să câştige organizaţiile partidului "prin foarte multe dialog".

"O să fiţi surprinşi să vedeţi cât de multă răbdare are să stea să vorbească cu fiecare preşedinte de organizaţie, cu fiecare primar în parte, în acest tur de forţă pe care l-a făcut în ultima perioadă în cadrul organizaţiilor locale şi chiar dacă unii intră cu idei preconcepute în discuţiile cu doamna Dăncilă, ies de acolo foarte mulţumiţi", a afirmat Zetea.

El a apreciat că Viorica Dăncilă are "şanse egale" cu Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale.

ora 10.55 Dăncilă: ALDE nu va ieși de la guvernare

 

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat că ALDE nu va ieşi de la guvernare, declaraţia fiind făcută înaintea şedinţei Biroului Permanent al PSD. "Nu cred că ALDE va ieşi de la guvernare. Sunt oameni responsabili, îşi dau seama că stabilitatea în această ţară este foarte importantă", a precizat liderul social-democrat.

Dăncilă a mai precizat că pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale va exista un vot în şedinţele BPN şi CEx. Întrebată dacă-şi va anunţa candidatura la prezidenţiale, ea a răspuns: "Vedem ce spun colegii".

"Bineînţeles că un sprijin din partea ALDE şi PRO România este un sprijin important, pentru că fiecare aduce un aport, dar PSD este hotărât să meargă în aceste alegeri nu numai să intre în turul 2, ci să le câştige", a afirmat Dăncilă, întrebată dacă prezidenţiabilul social-democrat va reuşi să intre în turul 2 al alegerilor prezidenţiale fără susţinerea ALDE şi a PRO România.

Ea a punctat că "nu a eşuat nicio negociere" în urma discuţiilor avute cu ALDE şi PRO România.

"A fost un început de discuţii, bineînţeles că fiecare lider trebuie să vorbească cu membrii săi", a adăugat ea.

ora 10.45 Gabriela Firea: ”Dragoste cu de-a sila nu se poate”

Gabriela Firea face declarații înainte de ședința Biroului permanent Național al PSD, care începe la ora 11.00:

Punctul meu de vedere și al unor colegi a fost acela că aș reprezenta o variantă mai bună, o soluție mai potrivită în acest context politic, că aș fi, să spunem, o gură de oxigen pentru Partidul Social Democrat, după pierderea alegerilor europarlamentare.

Așa cum în viața personală dragostea cu de-a sila nu se poate, eu am vrut să fac un bine partidului sau așa am considerat că este bine pentru partid. Dacă colegii mei, majoritate covârșitoare, nu consideră că această cale este potrivită pentru ei și doresc o altă variantă, nu pot decât să accept votul. Sau nu neapărat, poate nu se va ajunge neapărat la vot, discuția, decizia care se va lua la Biroul Permanent și la Comitetul Executiv. Eu voi spune colegilor mei cum am văzut și văd lucrurile și care sunt atuurile mele pentru a deveni candidatul la alegerile prezidențiale al PSD.

Repet, eu nu pot să impun ceva colegilor mei, nu știu, poate va veni vreodată și vremea mea, să spunem, normal este să respect decizia colegilor.”

Viorica Dăncilă are prima șansă să fie desemnată candidatul PSD la prezidențiale

 

Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta nu au căzut de acord, luni, să susțină un candidat comun la alegerile prezidențiale.

Social-democrații insistă să aibă un membru de partid în cursă, în condițiile în care șeful ALDE nu renunță la propria candidatură, iar Ponta îl va susține pe Tăriceanu doar dacă acesta iese de la guvernare.

Astfel, social-democrații își aleg marți candidatul pentru Cotroceni, iar Viorica Dăncilă are prima șansă.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de înscrierea oficială a candidaţilor la cea mai înaltă funcţie în stat, partidele de la putere nu par dispuse să susţină aceeaşi persoană. Ultimele discuţii dintre partide nu i-au făcut pe liderii politici să se răzgândească, în condiţiile în care nici PSD, nici ALDE nu vor să renunţe la propriul candidat.

Cu nicio concluzie comună, doar partidul lui Victor Ponta e dispus să facă o alianţă şi asta doar în anumite condiţii. Şeful Pro România l-ar susţine pe Calin Popescu Tariceanu în cursa pentru Cotroceni, dacă iese de la guvernare.

Doar că şeful ALDE nu vrea să renunţe la putere. După ultimele negocieri cu PSD şi Pro România, Călin Popescu Tariceanu îşi doreşte să candideze la şefia statului, chiar şi fără susţinerea politică a celorlalte partide.

În tot acest timp, Viorica Dăncilă se îndreaptă spre o candidatură oficială, mai ales că Eugen Teodorovici şi Mihai Fifor au renunţat la idee, lăsându-i astfel cale liberă şefei de partid.

Potrivit ultimelor sondaje din interiorul PSD, Viorica Dăncilă are cea mai bună cotă în rândul social-democraţilor, deşi cu un scor foarte mic - doar 11% la încredere.

Viorica Dăncilă, preşedintele PSD: "Avem nevoie de alianțe, de discuţii cu liderii celor două partide, unul dintre partide fiind partenerul nostru de guvernare."

Viorica Dăncilă mai are însă o piedică. Gabriela Firea vrea şi ea să candideze la preşedinţia României.

”Eu cred că este o mare greşeală a spune întâi: «Vreau să decidem după sondaje». Nu ne plac sondajele, le dăm la o parte. Doi: «Vreau să decidă organizaţia». Când simţi că organizaţiile nu sunt unanime (...) elimini şi acest criteriu şi mergi la al treilea, răspândit deja de trei zile: «Ne dorim un candidat care să aducă pace, să aducă linişte, fără conflicte». Păi noi avem nevoie de dezbateri! Noi avem nevoie de luptă!”, a declarat Gabriela Firea, sâmbătă seară. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Dăncilă, Firea și Tăriceanu se înghesuie la prezidențiale. Pe cine vrea Ponta să susțină
Dăncilă, Firea și Tăriceanu se înghesuie la prezidențiale. Pe cine vrea Ponta să susțină
Ameninţarea lui Dăncilă pentru Firea. Ce riscă primarul dacă va candida la preşedinţie
Ameninţarea lui Dăncilă pentru Firea. Ce riscă primarul dacă va candida la preşedinţie
Firea, convinsă că îl va învinge pe Iohannis la prezidenţiale. Ce condiţie pune
Firea, convinsă că îl va învinge pe Iohannis la prezidenţiale. Ce condiţie pune
FULLSCREEN
Dăncilă, după votul din PSD. "Pot fi președintele tuturor românilor”
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis si Ludovic Orban
Iohannis, în Piaţa Universităţii, la lansarea campaniei de strângere de semnături
Numărul românilor înregistrați pe www.votstrainatate.ro. Cum vă puteţi înscrie
Dăncilă propune un premier pentru cazul în care câștigă alegerile prezidențiale
Tăriceanu, contracandidatul lui Dăncilă: ”Nu suntem legaţi ombilical de guvernare”
ALDE l-a desemnat oficial pe Tăriceanu drept candidat la alegerile prezidențiale
Dăncilă, după votul din PSD. "Pot fi președintele tuturor românilor”
Dumitru Buzatu
Liderul PSD Vaslui, despre Gabriela Firea: ”M-a iritat și pe mine”
Ponta a început negocierile cu PSD și ALDE pentru prezidențiale: ”Ținem doar cu România”
Dăncilă ar putea avea o discuţie cu liderii ALDE şi Pro România pentru prezidențiale