Comisia privind prezidenţialele din 2009 se va adresa preşedintelui Iohannis

comisia de ancheta a alegerilor din 2009
Inquam

Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 îi va trimite o informare preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la faptul că răspunsurile date de ambasadorul George Maior în cadrul audierii nu au fost „satisfăcătoare”,

Anunţul a fost făcut luni, de preşedintele comisiei, deputatul PSD Oana Florea.

„De asemenea, la propunerea colegului nostru domnul Pleşoianu, colegii au votat o informare către preşedintele României cu privire la faptul că răspunsurile date de domnul Maior nu au fost satisfăcătoare”, a spus Oana Florea.

Membrii Comisiei vor trimite o adresă şi către SRI pentru a afla poziţia instituţiei vizavi de faptul că doi angajaţi ai Serviciului au fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în seara alegerilor prezidenţiale din 2009.

„De asemenea, o adresă către SRI pentru a şti poziţia acestei instituţii cu privire la faptul că doi angajaţi au fost sau nu în casa domnului Oprea în noaptea alegerilor”, a subliniat deputatul PSD. Totodată, Comisia va solicita mai multe documente de la generalul Dumitru Iliescu cu privire la scrutin.

Citește și
calin popescu-tariceanu
Tăriceanu: Comisiile vor decide dacă sesizăm CCR cu privire la un conflict juridic între Ministerul Public şi Parlament
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

A treia propunere a fost de a solicita domnului general Iliescu noi documente, având în vedere că a făcut afirmaţii atunci când a venit la comisie cu privire la faptul că deţine şi informaţii şi documente. Deci, am solicitat documente suplimentare”, a completat Oana Florea.

Întrebată ce se aşteaptă de la informarea pe care o va transmite preşedintelui Klaus Iohannis, deputatul PSD a răspuns că nu aşteaptă nimic.

După cum aţi văzut, eu m-am abţinut de la vot, ăsta a fost votul membrilor Comisiei. Nu aştept nimic, decât îl informez cu privire la faptul că domnul Maior, în calitate acum de ambasador, s-a prezentat la comisie, membrii comisiei care au votat se pare că nu au fost satisfăcuţi de răspunsurile primite şi consideră că nu e în regulă această atitudine a domnului Maior”, a afirmat preşedintele comisiei de anchetă.

Chestionată în continuare dacă ar fi cazul ca şeful statului să îl sancţioneze pe George Maior, Florea a spus că nu poate să se pronunţe în acest sens, rămânând „la latitudinea preşedintelui ce decizie va lua”.

De asemenea, întrebată ce solicită de la SRI având în vedere că George Maior şi Florian Coldea nu mai sunt în Serviciu, ea a spus că membrii comisiei doresc să ştie poziţia SRI în privinţa lui Geroge Maior şi Florian Coldea.

„Şi de la acest vot eu m-am abţinut, membrii comisiei au decis că este util un punct de vedere al SRI cu privire la faptul că doi angajaţi au fost sau nu, depinde ce informaţii are Serviciul. Deci, punctul de vedere al Serviciului cu privire la aceste fapte”, a răspuns Oana Florea.

Conducerea Comisiei privind prezidenţialele din 2009 se va întâlni cu Lazăr şi Toader

Conducerea Comsiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 va avea o întâlnire, săptămâna aceasta, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi cu procurorul general, Augustin Lazăr, pentru a discuta despre dosarul clasat al scrutinul pe care acesta din urmă a refuzat să îl transmită comisiei, a anunţat Oana Florea.

„La şedinţa de azi am lămurit câteva aspecte. În primul rând, domnul Tudorel Toader îşi va exercita rolul de mediator şi în cursul acestei săptămâni Biroul comisiei de anchetă va avea o întâlnire cu procurorul general pe tema dosarului clasat la Parchet. Domnul Lazăr, domnul Toader şi membrii biiroului Comisiei de anchetă, pentru a lămuri cu toţii. Discuţiile eu zic că sunt bune, lămurim aspecte legate de dosarul clasat, dosarul solicitat de comisia noastră”, a spus Oana Florea.

Deputatul PSD a mai spus că întâlnirea cu Tudorel Toder şi Augustin Lazăr va avea loc la Ministerul Justiţiei, iniţiativa fiind a procurorului general.

„Am stabilit că la biroul domnului ministru vom avea o întâlnire fie miercuri, fie joi, în orice caz, în această săptămână, pentru că termenul de redactare al raportului este foarte curând, undeva săptămâna viitoare. Eu cred că un dialog este bun şi sper să ieşim cu nişte răspunsuri la întrebările noastre. Iniţiativa este a domnului Lazăr (de a se întâlni la Ministerul Justiţiei – n.r.), este propunerea domnului Lazăr. Doresc doar nişte informaţii care să mă ajute să redactez un raport cât mai clar şi cât mai asumat”, a afirmat preşedintele Comisiei de anchetă.

În 16 august, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a sesizat, în urma unei discuţii cu procurorul general Augustin Lazăr, Inspecţia Judiciară, în vederea verificării conduitei procurorului general în ceea ce priveşte reţinerea de a trimite documente comisiei de anchetă parlamentară privind alegerile din 2009.

Tudorel Toader declara anterior că nu consideră că era cazul ca procurorul general Augustin Lazăr să se adreseze CSM pentru a afla dacă trebuie sau nu să transmită documente comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi că va discuta cu acesta, iar în funcţie de răspunsurile pe care le va primi, va sesiza Inspecţia Judiciară.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 i-a solicitat procurorului general Augustin Lazăr dosarul clasat privind scrutinul, acesta solicitând CSM să precizeze dacă poate fi transmisă comisiei o copie şi să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească.

În 7 august, Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis procurorului general Augustin Lazăr că nu este de competenţa CSM să stabilească dacă pot fi trimise sau nu Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 documentele solicitate de comisie şi pe care Ministerul Public a refuzat să le transmită. De asemenea, CSM a stabilit că în acest caz nu se impune să sesizeze Curtea Constituţională.

Parchetul ICCJ a anunţat că a luat act de această decizie, precizând că "solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 - aflată în faza de analiză şi de clarificare a unor probleme de drept - are în vedere o cauză în care s-a pronunţat o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”.

În 10 august, preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a declarat că membrii comisiei îi vor transmite o nouă solicitare procurorului general, Augustin Lazăr, în care îi cer dosarul clasat privind scrutinul, urmând să îi ceară şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să-şi exercite atribuţiile şi să verifice sarcinile de serviciu ale lui Lazăr.

O zi mai târziu, Comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009 a trimis Ministerului Justiţiei o scrisoare în cere îi cere lui Tudorel Toader să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la atitudinea procurorului general, Augustin Lazăr, faţă de lucrările comisiei şi să facă o evaluare a modului în care el şi-a îndeplinit atribuţiile.

Augustin Lazăr spune că nu are cunoştinţă despre întâlnirea cu conducerea Comisiei privind prezidenţialele din 2009

Procurorul general Augustin Lazăr spune că nu are cunoştinţă despre întâlnirea anunţată de conducerea Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 între el, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii comisiei, dar îşi exprimă "disponibilitatea pentru dialog în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare".

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, nu are cunoştinţă despre o asemenea întâlnire la Ministerul Justiţiei şi cu atât mai puţin despre obiectul acesteia. Menţionăm însă faptul că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi exprimă disponibilitatea pentru dialog în conformitate cu atribuţiile specifice funcţiei şi dispoziţiilor legale în vigoare", a precizat Ministerul Public, luni după-amiază, pe Facebook, referindu-se la "afirmaţiile apărute în spaţiul public" potrivit cărora Augustin Lazăr urmează să aibă o întâlnire cu Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din decembrie 2009.

Preşedintele Comsiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a anunţat, luni, după şedinţa comisiei, că reprezentanţii comisei vor avea o întâlnire, săptămâna aceasta, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi cu procurorul general, Augustin Lazăr, pentru a discuta despre dosarul clasat al scrutinul pe care acesta din urmă a refuzat să îl transmită comisiei.

„La şedinţa de azi am lămurit câteva aspecte. În primul rând, domnul Tudorel Toader îşi va exercita rolul de mediator şi în cursul acestei săptămâni Biroul comisiei de anchetă va avea o întâlnire cu procurorul general pe tema dosarului clasat la Parchet. Domnul Lazăr, domnul Toader şi membrii biiroului Comisiei de anchetă, pentru a lămuri cu toţii. Discuţiile eu zic că sunt bune, lămurim aspecte legate de dosarul clasat, dosarul solicitat de comisia noastră”, a spus Oana Florea.

Deputatul PSD a mai spus că întâlnirea cu Tudorel Toder şi Augustin Lazăr va avea loc la Ministerul Justiţiei, iniţiativa fiind a procurorului general.

„Am stabilit că la biroul domnului ministru vom avea o întâlnire fie miercuri, fie joi, în orice caz, în această săptămână, pentru că termenul de redactare al raportului este foarte curând, undeva săptămâna viitoare. Eu cred că un dialog este bun şi sper să ieşim cu nişte răspunsuri la întrebările noastre. Iniţiativa este a domnului Lazăr (de a se întâlni la Ministerul Justiţiei – n.r.), este propunerea domnului Lazăr. Doresc doar nişte informaţii care să mă ajute să redactez un raport cât mai clar şi cât mai asumat”, a afirmat preşedintele Comisiei de anchetă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Mesajul transmis de Kovesi Comisiei care anchetează alegerile din 2009
Mesajul transmis de Kovesi Comisiei care anchetează alegerile din 2009

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis, marţi, o scrisoare Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Tăriceanu: Comisiile vor decide dacă sesizăm CCR cu privire la un conflict juridic între Ministerul Public şi Parlament
Tăriceanu: Comisiile vor decide dacă sesizăm CCR cu privire la un conflict juridic între Ministerul Public şi Parlament

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că scrisoarea Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 privind o posibilă sesizare a CCR cu privire la un eventual conflict juridic de natură constituţională va fi soluționată în comisii..

Ioana Basescu si Elena Udrea, plimbate intre instantele de judecata.
Ioana Basescu si Elena Udrea, plimbate intre instantele de judecata. "Judecatorii nu stiu cine ar putea sa judece dosarul"

Fiica fostului presedinte al Romaniei, Ioana Basescu si fostul Ministru al Turismului, Elena Udrea, sunt puse in incurcatura chiar de instantele de judecata care ar trebui sa decida daca sunt sau nu vinovate de coruptie.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.