Ioana Basescu si Elena Udrea, plimbate intre instantele de judecata. "Judecatorii nu stiu cine ar putea sa judece dosarul"


Ultimul update: Sambata 22 Iulie 2017 07:09
Data publicarii: Miercuri 19 Iulie 2017 13:08
Categorie: Stiri actuale

Fiica fostului presedinte al Romaniei, Ioana Basescu si fostul Ministru al Turismului, Elena Udrea, sunt puse in incurcatura chiar de instantele de judecata care ar trebui sa decida daca sunt sau nu vinovate de coruptie.

Nu pot afla deocamdata raspunsul, cata vreme nici Inalta Curte de Casatie si Justitie, nici Curtea de Apel Bucuresti nu vor sa le judece. Elena Udrea a declarat, miercuri, la Curtea de Apel Bucuresti, unde se discuta in procedura de Camera preliminara cine ar trebui sa judece dosarul privind platile ilegale din campania electorala din 2009, ca acest dosar ar trebui sa se intoarca la DNA si ca acuzatiile din rechizitoriu nu corespund cu incadrearea juridica, judecatorii nestiind cum sa procedeze cu acest dosar.

"Acesta este dosarul in care eu sunt judecata pentru modul in care s-au platit niste panouri publicitare in campania prezidentiala si referendum din 2009. Ma consider clar nedreptatita daca ma refer la situatia generala. Toata lumea a facut campanii. Daca vrem sa cercetam cum se finanteaza o campanie, sa cercetam pe toata lumea, nu doar pe Elena Udrea. (...) Dupa mine, este aplicabila legea 334 privind finantarea partidelor politice, care spune ca intr-o astfel de situatie suntem in fata unei contraventii, si nu a unei infractiuni. Legea 344 prevedea o amenda pentru partidul politic sau pentru trezorier, nu o acuzatie penala la adresa mea”, a sus'inut Elena Udrea dupa dezbaterile cu usile inchise de la Curtea de Apel Bucuresti.

Ea a mai sustinut ca in orice campanie electorala politicienii se duc la oamenii de afaceri si le cer bani. "Intr-o campanie se cer bani. Acuma...nu i-am cerut eu. O campanie asa se finanteaza. Politicienii se duc la oameni de afaceri si ii roaga sa le finanteze campania electorala sau partidul, de aia este contraventie pe legea 334, nu este infractiune”, a completat Elena Udrea.

Avocatul Elenei Udrea a aratat ca faptele din rechizitoriu nu corespund cu incadrarea juridica si a solicitat restituirea dosarului la DNA. "Inalta Curte a apreciat ca aceasta instanta ar fi competenta. Curtea de Apel a apreciat astazi ca n-ar fi competenta. Am avut aceeasi pozitie procesuala si la Inalta Curte si la Curtea de Apel si apreciem ca aceste trimiteri dintr-o parte in alta a cauzei nu rezolva fondul chestiunii, care este simplu: restituirea rechizitoriului procurorilor pentru refacere”, a precizat avocatul Alexandru Chiciu.

Ela  fost completat de Udrea, care a aratat ca "procurorii au facut asa un rechizitoriu prost, incat au incurcat pe toata lumea". "In dorinta lor de a ma acuza de fapte penale, au facut asa un rechizitoriu incat judecatorii nu stiu cine ar putea sa judece dosarul. Graba a fost mare. Sa fie si Ioana Basescu acuzata, acum vedem din ceea ce spun procurorii cum s-au facut dosarele mele, cu presiuni, amenintari...Justitia este incurcata in acest moment”, a mai spus Elena Udrea.

Fostul deputat a mai spus ca nu a facut inca plangere la CSM in urma declaratiilor fostului procuror DNA Mihaela Moraru, dar o sa faca acest lucru in curand. "Nu am dreptul sa nu fac actiunile posibile, legale, in sensul de a denunta presiunile doamnei Kovesi pentru a mi se face dosare si pentru a fi arestata”, a incheiat Elena Udrea.

Elena Udrea si Ioana Basescu s-au prezentat, miercuri dimineata, la Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul privind finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009, iar un judecator de camera preliminara va analiza cererile si exceptiile ridicate de avocatii acestora, dar si legalitatea masurilor preventive.

Marti, instanta suprema a revocat controlul judiciar pentru Ioana Basescu, in timp ce in cazul Elenei Udrea aceasta masura a fost mentinuta. De asemenea, instanta a admis solicitarile Elenei Udrea si Ioanei Basescu de a pleca din tara in perioada 20 iulie-10 august, pentru a merge in Grecia si in Germania, ele invocand motive medicale.

In dosarul privind campania prezidentiala din 2009 sunt acuzati Elena Udrea, Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Basescu, si Dan Andronic.

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a fostului ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, implicata direct in campania lui Traian Basescu pentru alegerile prezidentiale din 2009, pentru instigare la luare de mita si spalare a banilor, a fostului secretar general al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheorghe Nastasia si a fostului presedinte al Consiliului Judetean Tulcea Victor Tarhon pentru luare de mita, a Ioanei Basescu, fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu, notar public, pentru instigare la delapidare si instigare la spalarea banilor si a lui Ioan Silviu Wagner, director general al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare. De asemenea, DNA a dispus trimiterea in judecata, in libertate, a lui Dan Andronic pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Procurorii mentioneaza in rechizitoriu ca in cursul anului 2009, in contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni de coruptie, delapidare si evaziune fiscala care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate in campania electorala.

Potrivit procurorilor, legatura dintre persoanele care obtineau banii pe cale nelegala si prestatorii de servicii legate de campanie era facuta de catre Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidati si, din aceasta pozitie, coordona atat achizitiile de servicii de campanie, cat si persoanele care au actionat ca intermediari pentru platile realizate, astfel incat sumele de bani sa ajunga la societatile prestatoare.

Remiterea foloaselor infractionale era disimulata prin contracte fictive incheiate cu firme care prestau in realitate servicii in cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradala, tiparire de afise, reclame publicate in mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole si prestarea de servicii de consultanta, mentioneaza procurorii DNA.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO