Comisia juridica a Senatului a amanat dezbaterile legate de Legea gratierii. Ar putea fi retrasa


Ultimul update: Vineri 24 Martie 2017 07:01
Data publicarii: Marti 21 Martie 2017 08:04
Categorie: Stiri Politice

Comisia juridica a Senatului a amanat, pentru trei saptamani, discutiile privind proiectul Legii gratierii, la solicitarea Ministerului Justitiei, pe motiv ca Executivul va veni cu un set de masuri complementare pentru situatia din penitenciare.

Ministrul Tudorel Toader a afirmat ca va discuta cu premierul Sorin Grindeanu inclusiv posibilitatea retragerii proiectului.

Propunerea amanarii a venit de la ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care a afirmat ca Executivul lucreaza acum la un draft de proiect care sa contina patru masuri complementare pentru rezolvarea problemelor din penitenciare.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Serban Nicolae, a fost de acord cu propunerea, dar a dorit sa aiba loc totusi discutii si in sedinta de marti.

"Mai exista dubii cu privire la utilitatea unei asemenea masuri (gratierea - n.r.)? (...) Sa clarificam chestiunea, sa nu se creada ca e cineva care are vreun interes", a spus el.

PNL, prin senatorul Alina Gorhiu, a afirmat ca liberalii nu sustin actuala forma a proiectului, care este "inoportuna", si a spus ca doreste amanarea pentru cel putin trei saptamani, pentru ca Guvernul sa vina cu un pachet complet. Si senatorul PSD Robert Cazanciuc a sustinut ideea.

Serban Nicolae a insistat totusi pentru dezbateri, avand in vedere ca proiectul initiat de Guvern, aflat acum in dezbaterea Senatului, va fi adoptat tacit pe 25 aprilie, astfel incat este nevoie de dezbateri pana in acel moment.

"Niciun salariu nu e considerat indestulator, dar asta nu inseamna ca renuntam la el o luna", a spus senatorul, incercand sa isi convinga colegii sa nu renunte la discutii.

Asociatia Magistratilor din Romania s-a impotrivit amanarii, afirmand ca specialistii din institutie au "muncit" pentru a veni in fata Parlamentului cu raspunsuri la amendamente si nu ar fi corect ca dezbaterea sa nu aiba loc.

"Nu ar fi corect ca aceasta propunere sa plece fara sa facem o dezbatere, (...) cu atat mai mult cu cat sunt chestiuni tehnice clare care trebuie lamurite", a spus reprezentantul AMR.

In final, Serban Nicolae a fost de acord cu ideea amanarii, spunand ca Ministerul Justitiei ar putea chiar sa retraga din Parlament proiectul, avand in vedere ca nu a fost inca inclus pe ordinea de zi a primei Camere.

"Orice proiect se poate retrage pana la inscrierea pe ordinea de zi a plenului. Dumneavoastra veti aprecia daca este solutia corecta", a spus el, fiind sustinut si de Alina Gorghiu.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus ca el nu poate lua aceasta decizie in numele Guvernului.

"Va spun ceea ce dumneavoastra stiti foarte bine: nu este initiativa Ministerului Justitiei, ci este a Guvernului. Eu nu am abillitatea ca acum, in fata dumneavoastra, sa spun ca da, retrag, ceea ce Guvernul poate sa decida. Daca mergem pe varianta asta, ne asiguram ca nu ne mai incadram nici in cele trei saptamani. (...) Nu am sa spun daca accept sau nu sugestia, pana nu ma consult cu premierul si cu Guvernul in ansamblu", a spus ministrul.

Prin vot unanim, dezbaterile au fost amanate pana pe 11 aprilie.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, marti, ca Executivul va prezenta un draft de proiect de lege privind masuri complementare gratierii, care sa rezolve problemele din penitenciare, afirmand ca gratierea trebuie discutata, pentru ca nu este "o institutie decorativa", dar este nevoie ca masura sa si rezolve real problemele.

Aviz favorabil in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor pentru revizuirea Constitutiei pe tema definitiei familiei
Aviz favorabil in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor pentru revizuirea Constitutiei pe tema definitiei familiei
Comisia Juridica a Senatului amana dezbaterea proiectului gratierii. Serban Nicolae:
Comisia Juridica a Senatului amana dezbaterea proiectului gratierii. Serban Nicolae: "Oamenii sunt fie prosti, fie ticalosi"
Proiectul prin care este aprobata OUG 14, avizata cu scandal la Senat. Reprezentanta Parchetului data afara de Serban Nicolae
Proiectul prin care este aprobata OUG 14, avizata cu scandal la Senat. Reprezentanta Parchetului data afara de Serban Nicolae
VIDEO PROTVPLUS.RO
Teodor Meleșcanu
Lider ALDE, despre Meleșcanu: „O fantomă trădătoare, care bântuie prin Parlament”
Meleșcanu, atac dur la adresa lui Tăriceanu: „Să se salveze, vinde ALDE. E orbit de ură”
Tăriceanu, despre PSD: „O încercare de tip mafiot - îţi fur oamenii, ţi-i iau cu forţa”
Dan Barna, validat pentru un nou mandat de preşedinte al USR
Fifor, către Iohannis: „Parafrazându-vă, 'trebuie să moară oameni' ca să numiţi miniştri?”
Iohannis, despre Pactul propus de Dăncilă: Au încercat și alții. Citim, trecem mai departe
Dan Barna
Condițiile puse de Barna ca USR să semneze Pactul propus de Dăncilă
Reacția lui Ponta la Pactul propus de Dăncilă: „Mailul apare ca fiind trimis de Dragnea”
Iohannis: Dezastrul PSD-ist a răpit României șansa la dezvoltare. Tinerii pot reda țării speranța
Ponta: ALDE a luat sub 5% la alegeri pentru că a susținut prostiile lui Dragnea și Dăncilă
Dăncilă propune partidelor semnarea unui Pact naţional pentru bunăstarea românilor
Paleologu: Iohannis a făcut compromisuri. E evident că o vrea pe Dăncilă în turul II