Ciolacu, misiune imprevizibilă la Bruxelles. Premierul cere înțelegere pe tema deficitului bugetar
Premierul pleacă, miercuri, la Bruxelles pentru discuții cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Va fi însoțit de responsabilii de la Finanțe și Investiții Europene și, conform unelor surse, va încerca o negociere pe tema deficitului bugetar, care pare scăpat de sub control.
Statul a depășit de câteva luni pragul impus la nivel european, deși a primit avertizări de la Bruxelles să-și gestioneze mai bine cheltuielile chiar, dacă este an electoral.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oficialii noștri merg la Bruxelles să testeze apele. Vor să vadă dacă vor primi o nouă păsuire pentru deficitul bugetar peste limita acceptată la nivel european.
Victor Negrescu, europarlamentar PSD: „Țara noastră are până la finele lunii octombrie să prezinte un plan pentru atingerea țintei de deficit, dorim să negociem cu Comisia Europeană un plan pe șapte ani, așa cum se întâmplă de regulă atunci când statele membre nu îndeplinesc țintele de deficit. Mergem pe premisa că vom ajunge la un acord. Sunt lucruri pozitive în ce privește absorbția și sunt dificultăți în privința cheltuielilor, pe această dimensiune urmează ca Guvernul să prezinte o serie de măsuri pentru a reduce cheltuielile bugetare”.
Potrivit unor surse politice, planul ar fi ca statul să amâne unele plăți, pe anul viitor, astfel încât ele să nu intre în calculele pentru 2024. Din planul făcut la Finanțe, ar reieși ca s-ar putea aduce la buget 10 miliarde de lei - 5 miliarde din reduceri de cheltuieli și alte 5 ca efecte ale investițiilor. Chiar de s-ar concretiza, tot nu ar fi suficiente pentru echilibrarea bugetului.
Prin discuțiile de la Bruxelles, România vrea să evite să fie sancționată la încasarea de bani europeni pentru că și anul acesta va avea deficit excesiv, adică va depăși pragul european de 3% din Produsul Intern Brut. Am trecut de acest nivel încă de la jumătatea anului.
Ba chiar, atrag atenția bancherii din Consiliul Fiscal, am putea ajunge anul acesta la o gaură uriașă în buget, de 7% sau chiar 8% din PIB. Asta înseamnă cheltuieli cu peste 140 de miliarde de lei mai mari decât veniturile.
Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari: „Aceste deficite nu pot fi susținute, trebuie împrumutați o grămadă de bani pentru a le susține. Vedem cât de neeficient sunt cheltuiți acești bani dacă undeva peste 7% deficit bugetar generează doar 1% creștere economică, deci e ceva în mare neregulă - practic, arătăm că noi cheltuim o grămadă de bai publici fără un efect în economie, ne împrumutăm și-i băgăm în bunuri pe care le luăm din import”.
În acest scenariu, am ajunge la un deficit bugetar alarmant, ca în timpul crizei economice din 2009 ori ca în 2020, în plină pandemie.
Sursa: Pro TV
Etichete: marcel ciolacu, bruxelles, deficit bugetar,
Dată publicare:
20-08-2024 19:39