Cine este Eduard Hellvig, propus de presedintele Iohannis la sefia SRI. Fostul broker la bursa care a mizat pe politica

19-02-2015 17:17


Eduard Hellvig

Liberalul Eduard Hellvig a fost propus de presedintele Klaus Iohannis pentru functia de sef al Serviciului Roman de Informatii.

Din septembrie 2013, Hellvig este membru al Parlamentului European. Face parte din Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor, Delegatia la Comisia parlamentara de cooperare UE-Moldova, Delegatia la Adunarea Parlamentara Euronest, este membru supleant in Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara si in Comisia pentru afaceri juridice.

La alegerile parlamentare din decembrie 2012 a fost ales deputat in Colegiul uninominal nr. 4, Ilfov. A fost vicepresedinte al Camerei Deputatilor si a facut parte din Comisia pentru Afaceri Europene si din Delegatia Romaniei la Adunarea Parlamentara a NATO. In septembrie 2013 a demisionat din Parlamentul Romaniei pentru a prelua mandatul de europarlamentar liberal.

In 2012 a facut parte din Guvernul Victor Ponta, ca ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului. In acea perioada, Hellvig a declarat ca sub conducerea Elenei Udrea, ministerul a fost caracterizat de "dispret pentru banul public, dar si pentru cetatean".

La nivel de partid, Hellvig este vicepresedinte al PNL responsabil cu relatiile externe iar in 2011 a fgost chiar secretar general al PNL. Cu doi inainte, in 2009, a fost coordonatorul campaniei liberalului Crin Antonescu pentru alegerile prezidentiale.

In perioada 2004-2008, Hellvig a fost deputat din partea PC si secretar al Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor, iar intre anii 2006 si 2007 a fost europarlamentar. Inainte de terminarea mandatului, Hellvig a demisionat din PC si s-a alaturat echipei liberale din Bihor. Filiala PNL Bihor l-a desemnat candidat pentru un al doilea mandat de deputat, dar acesta nu a castigat alegerile.

Dupa esecul de la alegerile generale din 2008, Eduard Hellvig s-a mutat in Bucuresti, unde a devenit un apropiat al presedintelui PNL, Crin Antonescu, iar liderul liberal l-a desemnat, la un moment dat, ca posibil ministru intr-un potential guvern liberal.

Hellving a fost, inainte de 2004, pe rand, consilier politic al fostului vicepresedinte PNL Horia Rusu in perioada1998-1999, consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu in perioada 1999-2000, in 2000 consilier al candidatului la Presedintia Romaniei Mugur Isarescu si in 2004 director general al Institutului de Studii Sociale.El a fost si broker la Bursa de Valori Bucuresti in perioada 1997-1998 si coordonator de programe la Fundatia Soros in 1995.

Pe plan profesional, Eduard Hellving a absolvit specializarea Stiinte Politice din cadrul Facultatii de stiinte Politice si Administratie Publica, Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca (1997), a urmat studii post-universitare in domeniul securitatii si apararii la Colegiul National de Aparare, Universitatea "Carol I", Bucuresti si la Centrul European de Studii de Securitate "George C. Marshall", Garmisch - Partenkirchen. Din 2009 este Doctor in Stiinte Politice al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative Bucuresti.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO