Oamenii pe care Traian Basescu i-a numit "generatia ratata" a Romaniei. Ce a zis despre Iohannis, Vosganian si Udrea

Traian Basescu

Fostul presedinte Traian Basescu a fost, pentru prima data de la incheierea mandatului, luni seara, la o emisiune televizata. Acesta si-a inceput declaratiile prin a-si apara mandatele din fruntea tarii.

Traian Basescu a vorbit si despre acuzatiile aduse de procurori Elenei Udrea, despre Varujan Vosganian, Klaus Iohannis sau situatia din Ucraina.

Sinteza declaratiilor lui Traian Basescu:

Despre revenirea in viata publica

- Aproape doua luni am tacut, dar spatiul public nu ma lasa in pace. A inceput o campanie furibunda de desfiintare a mandatului meu si ma ved nevoit sa il apar.

Citește și
Basescu
Cum arata "LISTUTA" lui Basescu. Fostul presedinte i-a multumit Elenei Udrea pentru absenta de la Congresul PMP
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

- Voi reveni in viata publica. Nu mai am aspiratii sa devin presedinte, primar, premier, dar nu voi tacea.

Despre mandatele de presedinte

- Dupa mandatul meu ramane o justitie functionala, nu spun ca e perfecta, dar este functionala. In al doilea rand, uitati-va ce s-a intamplat in mandatul meu cu Romania in securitate nationala. Avem un parteneriat puternic cu SUA. Romania are mai multa suprafata, prin castigarea procesului de la Haga. Am trecut tara prin criza, intr-un moment extrem de greu, a spus Basescu, la TVR.

- Am negociat in favoarea Romaniei bugetul 2014 - 2020. Am accelerat toate procesele de a ramane conectati de eurozona.

Despre Elena Udrea

- Eu n-am avut nicio informatie inainte de a pleca din mandat ca Elena Udrea este implicata in lucruri ilegale. Nu voi intra in corul mediatic la adresa Elenei Udrea, mai ales ca maine acest om se prezinta in fata judecatorilor. Am incredere in acest om. Cand un judecator va spune ca este vinovata, voi recunoaste decizia judecatorului. DNA scrie ca prezumtia de nevinovatie functioneaza.

- Este o situatie de Guiness Book, o avalansa. Trebuie sa ai un caracter foarte puternic sa rezisti, altfel te prabusesti moral. Un om care nu se mai poate bate, este un om condamnat. Elena Udrea este, cum o stiu eu, un om care nu minte si in care poti sa ai incredere. Am investit enorm incredere si politic in ea.

- Fiecare are dreptul sa spuna ce crede si ce stie. Niciodata n-am sa spun ca SRI este o institutie compromisa. Pot fi oameni, poate fi un om, pot fi doi. Romania are doua servicii extrem de puternice, SRI si SIE. Practic nu sunt controlate, au autonomie foarte mare.

Despre denuntul lui Gabriel Sandu si acuzatiile la adresa PDL

- Eu nu am cunostinta de acest lucru, pentru ca nu mi-am gestionat niciodata campaniile si mai ales in 2009 fiind presedinte, in 2004 am facut campania in sediul PDL. In 2009 fiind presedinte in functie n-am putut sa utilizez infrastructura de campanie a PDL. Sunt convins ca cei responsabili de gestionarea campaniei vor da raspunsurile adecvate.

- Un candidat nu se poate ocupa de finantarea campaniilor.

Despre oamenii condamnati din Guvernul Boc

- Eu n-am sustinut pe nimeni in fata justitiei, nimeni nu a gasit un culcus la mine. Videanu nu e condamnat. Cei condamnati se aseaza in galeria Muresan, Voiculescu, avem aproape un guvern intreg condamnat.

Despre Varujan Vosganian

- La Elena Udrea s-au votat patru cereri de arestare in o singura seara, iar Vosganian nu a fost lasat nici sa apara in fata procurorilor. S-a facut bine remarca aia in presa, cu cine-i femeia si cine-i barbatul.

- Regret ca nu citesc Facebook-ul domnului presedinte, dar este o pozitie corecta.

- Sa nu existe imunitate pentru abuz in serviciu, pentru coruptie. In acelasi timp, trebuie sa existe tratament egal.

- Nu am avut niciodata si nu am conturi in strainatate.

Despre mandatul lui Klaus Iohannis

- Cred ca este devreme. Imi dau seama cum e sa vii de la Primarie la Presedintie. Ce nu ii putem reprosa este lipsa de vointa si de mesaje corecte. Ce cred ca nu se va realiza din dorintele lui este sa guverneze cu un guvern PNL. Atata timp cat il mangaie intre cornite pe Victor Ponta n-ai cum sa generezi venirea la putere a PNL. Sunt doar doua luni si e grea schimbarea.

- Sunt lucruri pe care presedintele si PNL le-au promis in campania prezidentiala si daca nu ai o majoritate, macar doi parlamentari in plus, nu poti sa treci...

Despre cazul fratelui sau, Mircea Basescu

- Am toate elementele sa cred ca a fost o inscenare.

- Ma deranjeaza atacurile zilnice ale Antenei 3 si Ghita TV, ca si cum as mai avea interese politice. Stiu ce interese au, dar nu le discut acum.

- Atunci cand voi avea acordul fratelui meu, pentru ca stiu dosarul, este public, voi vorbi, pentru ca nu am putut sa fac nimic pentru el, cand eram presedinte. Acum nu mai sunt presedinte, imi iau un grad de libertate putin mai mare, fara a ataca solutiile si mersul procesului. Voi incerca sa explic.

Despre salariile si arestarile demnitarilor

 - Tariceanu poate sa va spuna ca i-am cerut sa mareasca salariile la demnitari, la primari. Si lui Boc i-am cerut la fel..

- Nu poti sa ii dai 800 de euro pe luna. Trebuie facut ceva si pentru salarizarea demnitarilor. Daca vrei sa ii ai imbracati, parfumati, cu un costum care sa stea bine pe ei, sa nu te faca de ras pe afara.

Despre noul Cod Electoral

- Primul lucru care trebuie facut este legat de legea finantarii partidelor. O spun telespectatorilor, nu vom termina cu coruptia pana cand nu facem finantarea partidelor transparenta. si mai spun un lucru, care stiu ca n-o sa placa nimanui, campaniile electorale trebuie finantate pentru partidele parlamentare din bugetul de stat. Pe un criteriu, cate functii de numar de parlamentar de orice, astfel incat nu poti sa-i faci pe toti egali, dar numai atunci va exista control. Pai uitati-va am vazut campanii prezidentiale acum, am vazut o campanie care nu gaseai loc sa pui un chibrit de bennere-le nici ale lui Klaus Iohannis, nici ale lui Victor Ponta si aflam cu stupoare ca au costat un milion si ceva de euro. Nu va suparati, experienta mea e ca au fost campanii de cel putin 15-20 de milioane.

- Trebuie sa facem finantarea partidelor transparenta. Va asigur ca e mai ieftin pentru romani sa finantam, o data la patru ani, alegerile parlamentare din bugetul de stat, si dam pentru fiecare candidat, nene, ai pentru ca esti in colegiu, ai bani pentru cinci afise, ti le pui unde vrei tu, pentru 30 de bannere (..) ar face si regula, nici nu am mai umple toata tara, si patria, si ogoarele cu toate mascarile, si am incheia una din marile probleme, problma care e si pentru televiziuni, pentru mass-media.

- I-am cerut fostului premier Tariceanu de nenumarate ori sa mareasca salariile demnitarilor si primarilor. Pe Emil Boc, deasemenea l-am rugat. Ponta a spus el la un moment dat ca le va mari, nu a facut-o. E o chestiune de asumare.

Despre Parlamentul unicameral

- Sugestia mea este sa se tina cont de referedum la revizuirea Constitutiei. Pana atunci, problema celor 300 de parlamentari se poate rezolva in legea electorala.

- Romania a probat pana acum ca nu poate produce foarte multi oameni politici valorosi. Eu cred ca aceasta natiune poate da 300 de parlamentari buni.

Despre "generatia ratata"

- Nu, am spus ca raman un partener al PMP. Avem o generatie ratata, de tineri. Din care face parte Ponta, Sova, din pacate Ridzi, pe care am sustinut-o enorm. E o generatie tanara, ratata. Au venit tinerii si sunt o dezamagire.

- Ma uit la Tomac. Incep investitia in el.

Despre Ucraina

- Este o ciorba in care nu ne putem amesteca. Lucrurile sunt atat de complicate incat fortele politice si economice mari nu pot obtine un raspuns. Riscurile cu Ucraina sunt majore. Romania nu are nevoie de o frontiera cu Rusia. Ucraina trebuie sa ramana.

- Romania e stat membru NATO. Romania nu trebuie sa mai aiba niciodata frontiera cu Rusia.

- N-am ajuns inca la viziunea asupra a ceea ce trebuie sa regret in cele doua mandate. Un regret generic este ca n-am avut tot timpul o majoritate care sa sprijine reformarea Romaniei.

Despre Republica Moldova

- Romania, decat sa se gandeasca la vizite la Kiev, la cum sa ne bagam in Ucraina, mai bine se baga la Chisinau. Aveam chei pe care le stiu cei care trebuie sa le stie, cu care puteam sa ne asezam la masa alaturi de cele trei partide politice proeuropene. N-au fost folosite si s-a ajuns aici.

- Era previzibil si inadmisibil faptul ca guvernul Leanca nu a primit votul de incredere al Parlamentului Republicii Moldova. S-au dus in Parlament neavand aliantele facute. Greu de explicat logica politica, n-au avut alianta nici cu Partidul Liberal, cele doua partide PLDM si PDM, n-au avut aliante cu un al treilea, trebuia ori cu PL ori cu comunistii lui Voronin. Nu stiu ce-a fost atat de drag lor incat n-au reusit sa-i faca o concesie celui mai pro-romanesc partid, Partidul Liberal. L-au lasat in afara si guvernul a cazut. In locul lui Leanca nu m-as fi dus in Parlament pentru nimic in lume, stiind ca o sa cad. La ce s-a gandit el, ca or sa-l sustina comunistii in ultima clipa n-a functionat.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Traian Basescu nu renunta inca la sustinerea Elenei Udrea:
Traian Basescu nu renunta inca la sustinerea Elenei Udrea: "Cred in omul asta, indiferent cat de suparati sunt toti pe mine"

Fostul presedinte Traian Basescu a fost miercuri la sediul PMP, unde si-a luat in primire biroul care i-a fost amenajat inca din luna decembrie a anului trecut.

Cum arata
Cum arata "LISTUTA" lui Basescu. Fostul presedinte i-a multumit Elenei Udrea pentru absenta de la Congresul PMP

"Elena Udrea trebuie sa imi confirme ca este un om cinstit!" Dupa zile apasatoare de tacere, iata mesajul pe care Traian Basescu i l-a transmis public Elenei Udrea, de la tribuna congresului organizat de ''Partidul Miscarea Populara''.

Guvernul ii ofera lui Basescu fosta vila a Mioarei Roman:
Guvernul ii ofera lui Basescu fosta vila a Mioarei Roman: "O casa comunista, cu camere mici. N-a incaput nici mobila mamei"

Vila in care a locuit in anii '90 Petre Roman, iar pana acum o saptamana fosta lui sotie, Mioara Roman, ar putea deveni resedinta lui Traian Basescu.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort
Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort

Inspecţia Judiciară a anunţat, marţi, că a trimis Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcţie, până la finalizarea procedurilor disciplinare, a Ioanei Ancuţa Popoviciu.