Cezar Preda: Funeriu, un vehicul ce a dus Legea educatiei spre promulgare
Cezar Preda a declarat ca Daniel Funeriu este "doar un vehicul care a dus Legea educatiei catre promulgare", adaugand, in acest context, ca "nu intotdeauna cei mai destepti sunt si cele mai bune vehicule in a duce un lucru dintr- un punct in altul".
Democrat-liberalul a dat startul, miercuri, la Buzau dezbaterilor publice pe trei proiecte legislative la care a lucrat in ultima vreme:
-obligativitatea introducerii uniformelor scolare la clasele 1-8,
- interzicerea accesului minorilor in unitati de alimentatie publica de duminica pana joi dupa ora 21.00
- modificarea regulilor privind achizitiile de suplimente alimentare pentr elevi in cadrul programului guvernamental demarat in scoli.
Pentru ca Preda sa poata pune pe tapet proiectele in cauza, democrat-liberala Florina Stoian, inspector scolar general al ISJ Buzau, a convocat, miercuri dupa-amiaza, directorii de scoli din intreg judetul. Unul dintre profesorii nemultumiti de starea sistemului de invatamant l-a intrebat pe deputatul buzoian de ce a fost instalat la sefia Ministerului Educatiei tocmai Daniel Funeriu, "om din afara sistemului", in conditiile in care PDL are multi oameni din care ar fi putut face selectia. Preda a raspuns: "Funeriu este doar un vehicul care a dus Legea educatiei catre promulgare, nu intotdeauna cei mai destepti, cei mai dotati, cei mai minunati sunt si cele mai bune vehicule in a duce un lucru dintr-un punct in altul. Domnul Funeriu va ramane omul care a dus legea la promulgare".
Elevi, aflati ce va asteapta! S-a schimbat Legea educatiei
Vezi principalele schimbari aduse de noua Lege a educatiei:
- Invatamantul obligatoriu va dura 10 ani. Scoala va incepe prin clasa pregatitoare obligatorie, in care vor intra copiii care au implinit varsta de sase ani pana la inceperea scolii.
- Pentru cei care incep clasa a V-a in anul scolar 2011-2012, respectiv clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013:
-► bacalaureatul sa va da din probe “transdisciplinare” – adica nu va mai exista acea separare “artificiala” intre materii. Va exista, de exemplu, o proba transdisciplinara la “stiinte”, in care un examen va fi compus din aspecte legate de chimie, fizica, biologie sau stiintele naturii.
-► admiterea la liceu sa va face in urmatorul mod: in proportie de 70% se vor lua in considerare “portofoliul educational” si rezultatele la evaluarea nationala, iar 30% va fi luat in considerare examenul care se da la nivelul fiecarui liceu.
In afara de note, se va tine cont si de comportament, absente, atitudine, dorinta de invatare, implicare la ore, toate trecute in ceea ce se va numi "portofoliu educational".