Cearta dintre PNL și USR a blocat Parlamentul. 400 de legi așteaptă să fie analizate
Criza politică a blocat Parlamentul și administrația. Aleșii au pe ordinea de zi 400 de legi, a căror dezbatere trenează din cauza lipsei deciziei politice.
Educația sexuală în școli, alegerea primarilor în două tururi sau desființarea pensiilor speciale sunt proiecte lăsate până după 25 septembrie, când se va decide nu doar viitorul lider al PNL, ci și soarta acestor legi.
Din primăvară, deputații au în dezbatere legea privind educația sexuală în școli. S-au blocat, incapabili să decidă dacă se va numi educația sexuală sau sanitară.
La Senat, de luni bune trenează proiectul ”Fără penali în funcții publice”, la fel ca textul prin care se desființează secția specială. Nici pensiile speciale nu au fost scoase în afară legii, cum nici legea privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu a obținut votul, pentru că partidele de la guvernare nu s-au înțeles asupra formei finale.
Adoptată pe repede înainte în Guvern și măr al discordiei în coaliția de guvernare, nici măcar ordonată de urgență privind cele 50 de miliarde de lei pe care ar urma să îi primească primarii nu ajuns în dezbaterea senatorilor, deși este pusă formal pe ordinea de zi.
Anca Dragu, președintele Senatului: "Trebuie să înțelegem de unde vin banii, de unde facem finanțarea, care e impactul asupra deficitului, sunt lucruri foarte serioase care au fost tratate cu superficialitate".
Social democrații dau vina pe congresul PNL, care a pus pauză nu doar la dezbaterea moțiunii de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR, ci și dezbaterilor parlamentare.
Robert Cazanciuc, senator PSD: "Practic, nu participa la lucrările anumitor ședințe, amânând sine die sau mă rog, până după congres, pentru că nu se întâmplă nimic în țară asta, se pare, până la congres".
Singură lege importantă adoptată de Parlament în actuală sesiune a fost cea referitoare la consumatorul vulnerabil și ajutoarele pentru încălzire.