Ce spunea Klaus Iohannis despre gratiere in 2014, la Pro TV, inainte sa fie presedinte al Romaniei. Promisiunea scrisa de el

×
Codul embed a fost copiat

Pe 28 octombrie 2014, inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, Klaus Iohannis se afla in studioul emisiunii "Dupa 20 de ani", facand promisiuni in fata jurnalistului Cristian Leonte despre gratierea politicienilor condamnati pentru coruptie.

Nu a trecut mult timp dupa aceste declaratii si, pe 16 noiembrie 2014 - printr-o rasturnare spectaculoasa de situatie - Klaus Iohannis, pe atunci presedinte al PNL, a castigat alegerile prezidentiale din Romania.

Au trecut 2 ani de atunci, iar Klaus Iohannis - acum, presedinte al Romaniei - s-a vazut pus in situatia de a asista la scenariul politic despre care chiar el a vorbit pe vremea cand era doar un candidat la functia de sef al statului: acela al aparitiei unei legi a gratierii.

Iata ce spunea Klaus Iohannis in 2014, invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani", despre justitie, statul de drept si gratierea politicienilor care au fost condamnati pentru coruptie.

Klaus Iohannis: Vreau sa schimb felul in care se face politica in Romania. Vreau sa fiu alt presedinte. Presedintele trebuie sa fie un exemplu de comportament public. Pe de alta parte, vreau sa fiu un presedinte mediator si integrator. Dincolo de aceste lucruri, evident ca intervin aspectele clasice ale functiei de presedinte.

Citește și
Gabriela Firea
Gabriela Firea il ataca pe Klaus Iohannis, pentru referendum: "Doi ani de zile ce a facut? Pentru ca nu a facut nimic"
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. „L-am întrebat dacă recunoaște că i-am spus «Nu!» în mod repetat”. Umilințele pe care acuză că le-a trăit în secția de poliție

Vreau sa fiu garantul unei justitii independente si a unui stat de drept.

Cristian Leonte: Cum puteti garanta dumneavoastra ca justitia si statul de drept vor functiona in Romania?
Klaus Iohannis: Este atributul presedintelui si o poate face.

Cristian Leonte: Cum?
Klaus Iohannis: Foarte simplu. Veghind asupra justitiei. Sa nu apara imixtiunea politicului si presedintele este cel care chiar poate sa garanteze. Si tot in domeniul garantarii, un exemplu foarte concret, eu nu voi gratia pe niciun politician care a fost condamnat pentru acte de coruptie. Simplu. Nu voi promulga o lege a amnistiei si a gratierii, care este...

Cristian Leonte: Domnule presedinte, nu veti promulga o data. A doua oara, dupa ce v-o trimite Parlamentul sunteti obligat sa o promulgati.
Klaus Iohannis: Asta ramane de vazut. Poate pana atunci se schimba raportul de forte in Parlament...

Interviul integral acordat de Klaus Iohannis in 2014 in emisiunea "Dupa 20 de ani" poate fi vazut si citit aici.

De altfel, la finalul emisiunii, Iohannis a fost rugat de catre jurnalistul Cristian Leonte sa scrie pe o coala de hartie o promisiune importanta pentru Romania.

Promisiunea asumata in scris de Klaus Iohannis, pe 28 octombrie 2014, este urmatoarea: "Voi fi presedintele care, in orice intreprinde, va avea in vedere numai interesul Romaniei".
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Reactia presedintelui Klaus Iohannis la raportul MCV. Ce
Reactia presedintelui Klaus Iohannis la raportul MCV. Ce "trebuie sa inteleaga" Guvernul si actuala majoritate parlamentara

Presedintele Klaus Iohannis a salutat faptul ca raportul Comisiei Europene recunoaste progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) cu privire la consolidarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei.

Gabriela Firea il ataca pe Klaus Iohannis, pentru referendum:
Gabriela Firea il ataca pe Klaus Iohannis, pentru referendum: "Doi ani de zile ce a facut? Pentru ca nu a facut nimic"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, considera ca initiativa presedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe tema modificarii legislatiei in materie penala este un "demers ipocrit".

Klaus Iohannis vrea REFERENDUM pe tema gratierii:
Klaus Iohannis vrea REFERENDUM pe tema gratierii: "In realitate, dragi romani, vorbim despre ce fel de natiune vrem sa fim"

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat organizarea unui referendum pe tema modificarii legilor justitiei, afirmand ca exista un larg interes pentru modificarea codurilor penale si gratierii, iar poporul trebuie sa se pronunte asupra acestor teme.

Recomandări
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.