Ce ordonanțe pregătește Guvernul pentru următoarea ședință. Anunțul făcut de Cîțu

Administrația Prezidențială
Administrația Prezidențială

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri seară, priorităţile pentru următoarea şedinţă de Guvern, care va avea loc săptămâna viitoare.

"În această seară nu facem şedinţă de guvern. Sunt doar câteva lucruri pe care le pregătim pentru şedinţa următoare, care o să fie săptămâna viitoare. Sunt câteva priorităţi, în special pentru combaterea efectelor negative generate de pandemie şi câteva necesare pentru susţinerea mediului de afaceri şi finalizarea construcţiei bugetului pe anul 2021. (...) Mâine, când se va face transferul la ministere - acolo deja există materiale pregătite şi ar trebui să începem avizarea, să intrăm în procedură de avizare, pentru ca să avem toate avizele inclusiv de la Consiliul Legislativ la şedinţa de guvern de săptămâna viitoare", a spus Cîţu, potrivit Agerpres.

El i-a solicitat ministrului Muncii, Raluca Turcan, promovarea proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea măsurilor active până la 30 iunie 2021, arătând că acesta trebuie să fie gata săptămâna viitoare.

"Promovarea proiectului de ordonanţă de urgenţă privind prelungirea termenului de aplicare a programului guvernamental IMM Invest până la 30 iunie 2021 şi aprobarea noului subprogram Agro IMM Invest, cu aplicare până la acelaşi termen, imediat după primirea deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene, până în data de 24 decembrie. Va fi emisă decizia de autorizare de către Comisia Europeană, avem această decizie, deci trebuie să mergem mai departe. Tot legat de scheme de ajutor de stat, Comisia Europeană a emis decizia de prelungire cu şase luni a perioadei de funcţionare a schemei de ajutor de stat pentru companiile mari, norme de finanţare şi garantare aferente au fost aprobate şi sunt înaintate spre publicare în Monitorul Oficial", au fost alte priorităţi anunţate de premier.

Schema de ajutor pentru HoReCa

 

Citește și
Administrația Prezidențială
Decretul pentru numirea Guvernului Cîțu, semnat de Iohannis. Miniștrii au depus jurământul la Cotroceni
Grigore Leșe a spus că melodia „Așa-i românul” e din folclorul maghiar. Doi cântăreți cunoscuți au reacționat

Cîţu a făcut referire şi la proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care este instituită schema de ajutor de stat pentru întreprinderi din domeniul HoReCa.

"Avem promovarea proiectului de ordonanţă de urgenţă prin care este instituită schema de ajutor de stat privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderi din domeniul HoReCa - turism, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID-19. Aici este domnul ministru Claudiu Năsui - pentru săptămâna viitoare ar trebui să fim gata cu toate avizele. Această schemă a fost prenotificată la Comisia Europeană. După ce se vor transmite toate clarificările necesare în vederea verificării compatibilităţii schemei de ajutor de stat se va realiza şi notificarea oficială", a spus premierul.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că la Ministerul Economiei, pe care l-a condus, a fost prezentată în primă lectură o ordonanţă de urgenţă cu prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă şi trebuie reluat circuitul de avizare cu noile ministere.

"Mai avem o problemă cu o lege modificată în Parlament, legea apelor prin care s-a impus o aberaţie de către Parlament: un preţ al apei uzinate de către centralele de producere de energie electrică hidro de vreo trei ori mai mare în cazul în care nu-şi montează contoare de măsurare a apei, ori nu există aşa în România. A fost introdusă pe uşa din dos în Parlament şi trebuie să rezolvă şi asta pentru că vor creşte foarte mult costurile cu apa", a spus Popescu.

Două ordonanțe la Justiție

 

De asemenea, premierul a precizat că la Ministerul Justiţiei sunt pregătite două ordonanţe.

"Da, trebuie o ordonanţă de urgenţă de prorogare a intrării în vigoare a legii care reglementează numărul de judecători la completurile de apel", a menţionat ministrul Justiţiei, Stelian Ion, iar Florin Cîţu a spus că aceasta "ar trebui să intre atunci în avizare de mâine ca să poată fi luate toate avizele pentru săptămâna viitoare".

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a spus că este în pregătire un proiect de OUG care este aşteptat şi de autorităţile publice locale legat de posibilitatea prelungirii obiectivelor de investiţii pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală etapa I, care ar expira la sfârşitul acestui an.

"Mâine pornim în avizare şi sperăm să reuşim să venim cu el săptămâna viitoare", a adăugat Cseke Attila.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a amintit de legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, iar premierul a precizat că aceasta va fi săptămâna viitoare.

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Mesajul lui Iohannis pentru Guvernul Cîțu, la depunerea jurământului:
Mesajul lui Iohannis pentru Guvernul Cîțu, la depunerea jurământului: "Vom face ce-am promis"

Membrii Guvernului condus de Florin Cîţu au depus, miercuri seară, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis a vorbit pe scurt despre obiectivele noii echipe de la Palatul Victoria.

Decretul pentru numirea Guvernului Cîțu, semnat de Iohannis. Miniștrii au depus jurământul la Cotroceni
Decretul pentru numirea Guvernului Cîțu, semnat de Iohannis. Miniștrii au depus jurământul la Cotroceni

Hotărârea Parlamentului privind învestitura Guvernului Cîţu a fost publicată, miercuri seara, în Monitorul Oficial, iar miniştrii au depus jurământul de învestitură într-o ceremonie la Palatul Cotroceni.

Premierul Cîțu, după ce noul Guvern a obținut votul de investitură:
Premierul Cîțu, după ce noul Guvern a obținut votul de investitură: "Mulţumesc şi la treabă!"

Guvernul condus de premierul desemnat Florin Cîţu a fost învestit miercuri, prin votul plenului reunit al Parlamentului.

Recomandări
Casa Albă avertizează Ucraina că „a rămas fără timp și bani” pentru a o ajuta să lupte în războiul cu Rusia
Casa Albă avertizează Ucraina că „a rămas fără timp și bani” pentru a o ajuta să lupte în războiul cu Rusia

Administrația președintelui american Joe Biden i-a avertizat pe liderii Congresului SUA că fondurile alocate pentru a ajuta Ucraina se vor epuiza până la sfârșitul acestui an.

Cum s-a ales Cherecheș cu sângele de pe față în momentul arestării. Avocat: „O frecare de un plan dur”
Cum s-a ales Cherecheș cu sângele de pe față în momentul arestării. Avocat: „O frecare de un plan dur”

Cătălin Cherecheș nu s-a opus arestării din Germania și nici nu ar fi vrut să fugă din țară. Asta susține avocatul din România al fostului primar din Baia Mare, care nu exclude ipoteza ca edilul să fi fost păcălit de cineva să fugă din țară.

Iohannis anunță că România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră, dar șeful summitului COP28 spune că nu era nevoie
Iohannis anunță că România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră, dar șeful summitului COP28 spune că nu era nevoie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la summit-ul COP28, care are loc în Dubai, că țara noastră şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce şi-a multiplicat produsul intern brut.