Ce au decis liberalii la Neptun: Stoparea creşterii ”aberante” a salariului minim

parlament
Pro TV

Liberalii au decis, sâmbătă, prioritățile legislative pe care le vor susține în noua sesiune parlamentară, între care se numără "stoparea creșterii aberante a salariului minim".

Liberalii au decis sâmbătă, la Neptun, că printre priorităţile legislative ale partidului în sesiunea parlamentară care a început se numără stoparea creşterii ”aberante” a salariului minim, interzicerea traseismului politic parlamentar, introducerea votului electronic şi alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene în două tururi, relatează news.ro.

”Un proiect important pentru PNL încearcă stoparea creşterii aberante a salariului minim pentru că se pierd foarte multe locuri de muncă în ţara asta prin creşterea din pix a salariului minim”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu la finalul reuniunii Biroului Politic Naţional cu parlamentarii şi europarlamentarii partidului.

Întrebat dacă PNL propune ca salariul minim să crească în baza unui anumit algoritm, Dumitrescu a explicat că nu este vorba despre aşa ceva, ci liberalii vor care acesta să nu mai fie crescut ”din pix”.

”Ar trebui să existe corelaţie fie între salariul mediu şi salariul minim sau ar trebui să fie corelat fie cu productivitatea, fie cu inflaţia. Cam cum se face la pesnii, dar în alt algoritm. În orice ţară civilizată trebuie să existe o corelaţie fie cu salariul mediu, fie cu productivitatea şi cu alţi indicatori”, a mai spus Iulian Dumitrescu.

Citește și
Raluca Turcan - stiri
Turcan cere Guvernului 1% din PIB în plus pentru Educație la rectificare
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Prim-vicepreşedintele PNL a enumerat alte două proiecte legislative cu care liberalii vor veni în această toamnă în Parlament: eliminarea ajutoarelor sociale pentru cei care refuză un loc de muncă şi modificarea Codului fiscal pentru reducerea TVA şi reducerea taxelor pe muncă.

La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus că liberalii vor veni cu iniţiative legislative pentru interzicerea traseismului politic parlamentar, introducerea votului electronic şi alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene în două tururi.

”S-a demonstrat clar că sistemul de vot prin corespondenţă cu preînscriere restrânge dreptul de vot al cetăţenilor români care se află şi muncesc în alte ţări. Şi este vorba despre peste trei milioane de cetăţeni români care au trebuie să-şi poată exercita dreptul de vot şi cărora trebuie să li se ofere această capacitate efectivă”, a spus Orban.

”Declarăm Guvernul Tudose inamicul public numărul unu al mediului de afaceri. Prioritatea noastră este să respingem în Parlament toate ordonanţele care au fost emise de Guvernul Tudose şi care au majorat fiscalitatea şi au atacat mediul de afaceri cu reglementări care vor afecta grav toate companiile din România”, a mai spus liderul PNL.

Priorităţile PNL pentru administraţia locală:Venituri mai mari, 80% din redevenţe şi modificarea legii Curţii de Conturi

Liberalii au stabilit sâmbătă, la Neptun, ca în sesiunea legislativă din această toamnă să promoveze şi să susţină cinci legi pentru administraţia publică locală: cote mai mari din TVA şi impozitu pe profit pentru autorităţile locale, rămânerea a 80% din redevenţe la nivel local şi modificarea legii Curţii de Conturi astfel încât această instituţie să nu mai verifice oportunitatea, ci doar legalitatea.

”PNL este partidul primarilor şi îşi propune să ajute primarii în ceea ce priveşte o autonomie locală clară şi debirocratizare la nivel local (…)Avem două propuneri legislative de susţinere a veniturilor la bugetul local. Prima se referă la creşterea cotelor din impozitul pe venit de la 41,5% la 44,5% pentru primării şi de la 11,25% la 13,25% la nivelul consiliilor judeţene. Dacă acest proiect devine lege fiecare judeţ din România obţine venituri proprii în medie de trei-patru sute de miliarde de lei vechi, adică echivalentul investiţiilor pe care un consiliu judeţean le face în drumurile judeţene pe parcursul unui an”, a declarat vicepreşedintele PNL Florin Roman la finalul reuniunii de la Neptun.

O altă propunere a liberalilor vizează rămânerea a 80% din redevenţe la nivel local ”pentru repararea şi întreţinerea căilor de acces”.

”Trebuie modificată legea Curţii de Conturi pentru ca cei de la Curtea de Conturi să facă ceea ce trebuie ca să verifice legalitatea şi nu oportunitatea. Nicăieri în lume nu se poate intra peste decizia administrativă a unui consiliu local sau consiliu judeţean liber ales de cetăţeni. Curtea de Conturi trebuie să verifice legalitatea proiectelor pe care le gândesc consilierii locali şi judeţeni”, a anunţat Roman cel de-al treilea proiect al PNL în sprijinul administraţiei publice locale.

Alte două proiecte vizează trecerea clădirilor părăsite, aflate în proprietatea Ministerului Apărării şi a AVAS, în proprietatea primăriilor sau a Consiliilor Judeţene pentru a putea fi reabilitate pe bani europeni.

”Încercăm să îndepărtăm acele aberaţii. La ora actuală o primărie care lucrează la un sistem de alimentare cu apă, de canalizare, care are nevoie de avize, de relocarea unor utilităţi plăteşte sume importante unor alte instituţii ale statului, adică plăteşte avize la inspecţia în construcţii, la apele române, la alte organisme care ţin de organismul român şi practic prin proiectul pe care îl pregătim ne propunem să acordăm primăriilor şi consiliilor judeţene o dispensă, o scutire. Pentru primării şi consiliile judeţene este anormal ca acestea să fie taxate de către statul român pentru lucrările de utilitate publică”, a mai spus Florin Roman.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Orban: ”Dacă ajungem la guvernare îi dăm afară pe toţi cei angajaţi de PSD”
Orban: ”Dacă ajungem la guvernare îi dăm afară pe toţi cei angajaţi de PSD”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, la Neptun, că dacă vor ajunge la guvernare, liberalii vor trebui să îi dea afară pe toţi cei angajaţi de PSD, pentru că este nevoie de o reformă a dministraţiei publice.

Turcan cere Guvernului 1% din PIB în plus pentru Educație la rectificare
Turcan cere Guvernului 1% din PIB în plus pentru Educație la rectificare

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan solicită Guvernului ca la rectificarea bugetară din această toamnă să acorde minim 1% din PIB în plus pentru educaţie,

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.