CCR: "Legea uninominalului pur este NECONSTITUTIONALA"
Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca Legea uninominalului pur este neconstitutionala. Anuntul a fost facut de catre presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.
"Legea in intregul sau a fost declarata neconstitutionala", a sustinut Zegrean, intrebat despre decizia judecatorilor in cazul votului uninominal.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Curtea Constitutionala a discutat, miercuri, sesizarea PDL in cazul legii privind sistemul uninominal de vot propusa de USL, care prevede ca vor fi alesi deputati si senatori cei care au castigat colegiul in care au candidat si prin care pragul electoral a fost eliminat.
PDL a depus, in 31 mai, la Curtea Constitutionala sesizarea privind legea uninominalului pur initiata de Victor Ponta si Crin Antonescu.
Deputatul PDL Sulfina Barbu sustinea atunci ca legea votului uninominal initiata de Ponta si Antonescu "este croita pentru interesul electoral al USL", incalca normele privind suveranitatea poporului exprimata prin referendumul din 2009 si nu respecta rezultatele acestuia.
Deputatul PDL a mai spus ca USL incalca normele privind principiul egalitatii si al reprezentativitatii in drepturi.
La randul sau, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a spus ca USL a adus "modificari abuzive la legea electorala" si ca scopul legii, exprimat de Ponta si Antonescu este de a distruge PDL.
Contestatia PDL impotriva legii uninominalului initiata de USL a fost depusa "la misto" si reflecta serviciile celor mai prosti juristi sau o uriasa ipocrizie, deoarece sistemul parlamentar poate fi modificat doar prin revizuirea Constitutiei, nu printr-o simpla lege, spunea atunci premierul Victor Ponta.
"Am vazut contestatia si sunt doar doua explicatii: ori au cei mai slabi si mai prosti juristi din Romania, ori isi bat joc de toti romanii, pentru ca ei contesta ca noi prin lege nu am desfiintat Parlamentul bicameral, sa-l facem unicameral. Orice copil de la liceu stie ca in Constitutie este sistemul bicameral, nu puteam noi prin legea uninominalului sa modificam Constitutia. Sa ataci la Curtea Constitutionala faptul ca noi prin lege nu am modificat Constitutia ori este o uriasa ipocrizie, ori au depus contestatia la misto, absolut neserios, stiind ca oricum le va fi respinsa", preciza Ponta.
Camera Deputatilor a adoptat, in 22 mai, cu 180 voturi "pentru", 30 "impotriva" si 26 abtineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal initiat de Crin Antonescu si Victor Ponta, respingand toate amendamentele PDL si UDMR.
Proiectul prevede ca vor fi alesi deputati si senatori cei care au castigat colegiul in care au candidat, iar, suplimentar, in judetele in care minoritatile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi in plus un mandat de parlamentar.
Pragul electoral a fost eliminat si a fost adoptata o prevedere potrivit careia delimitarea colegiilor va ramane aceeasi ca in 2008.