Alegeri parlamentare 2012. Legea votului uninominal a fost adoptata de Camera Deputatilor

22-05-2012 08:19

Legea votului uninominal, dezbatuta in plenul Came...
Alegeri parlamentare 2012. Legea votului uninomina...

Camera Deputatilor a aprobat, luni, proiectul privind sistemul de vot uninominal majoritar, initiat de liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu.

Proiectul a fost adoptat cu 180 voturi "pentru", 30 "impotriva" si 26 abtineri, fiind respinse toate amendamentele PDL si UDMR.

Potrivit proiectului adoptat vor fi alesi deputati si senatori cei care au castigat colegiul in care au candidat, iar suplimentar, in judetele in care minoritatile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi in plus un mandat de parlamentar.

Deputatii din Comisie au acceptat propunerea USL de eliminare a pragului electoral si au introdus un amendament potrivit caruia delimitarea colegiilor va ramane aceeasi ca in 2008.

In timpul dezbaterilor, mai multi reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale au protestat de la balcoanele salii de sedinta fata de adoptarea acestui proiect de lege.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege. Textul legislativ urmeaza sa fie trimis spre promulgare presedintelui Traian Basescu.

Anterior, comisia juridica a respins si un amendament al PDL privind reducerea numarului de parlamentari la 300. La dezbaterile generale liderul PDL Mircea Toader a precizat ca PDL nu sustine acest proiect pentru ca nu respecta vointa populatiei de reducere a numarului de parlamentari si reprezinta "o modalitate in care se forteaza ca un partid sa fie avantajat".

Florin Iordache (PSD) a spus ca proiectul este bun deoarece cel care castiga colegiul va fi reprezentat in Parlament, in timp ce Marton Arpad (UDMR) a precizat ca UDMR sustine un sistem electoral proportional.


VIDEO PROTVPLUS.RO