Cat vom plati din propriul buzunar pentru campania electorala a partidelor. Singura conditie pentru decont: pragul de 3%
De anul acesta, partidele politice vor face campanie electorala oficial pe banii nostri. Potrivit noii legislatii, publicitatea electorala, afisele si banerele candidatilor la alegerile locale din 5 iunie vor fi achitate de la bugetul de stat.
Aspirantii la un post de primar sau de consilier pot deconta facturile din campanie, in maximum trei luni de la data alegerilor. Potrivit unor estimari, pretul suportat de stat pentru batalia electorala va fi de peste 40 de milioane de euro.
De teama problemelor penale provocate de banii negri cheltuiti in campaniile electorale trecute, politicienii au modificat legea, insa tot in favoarea lor. Asa ca, de anul acesta, isi vor face campanie electorala pe banii... de la bugetul de stat. Este drept, au fost stabilite plafoane de chetuieli.
Concret, in termen de 30 de zile dupa duminica alegerilor, mandatarii financiari ai partidelor pot cere decontarea sumelor cheltuite de candidati, in campanie. Pentru asta, insa, trebuie sa depuna la Autoritatea Electorala Permanenta toate chitantele si facturile, evident in limita de cheltuieli admisa de lege. O alta conditie este ca partidul sau candidatul independent care cer decontarea sa obtina 3% din voturi. Atentie! Primesc banii inapoi toti candidatii, nu doar cei care sunt alesi.
Un partid mare, parlamentar va deconta cheltuieli de circa SAPTE milioane de euro. Pentru campania care va incepe pe 5 mai, legislatia electorala prevede un plafon de cheltuieli pentru fiecare candidat.
O formatiune politica poate deconta 151 de mii de euro pentru un candidat la Primaria Generala a Capitalei si pentru lista acestuia de consilieri municipali.
Iar pentru primariile de sector, 35.200 este suma maxima care poate fi chetuita, in cele 30 de zile de campanie electorala.
Pentru cele 42 de consilii judetene, suma de 23.500 de euro a fost considerata suficienta pentru fiecare lista de candidati.
Sume considerabile de bani pot deconta si candidatii din municipiile si orasele Romaniei.
Iar in cele 2.861 de primarii de comune din Romania, aspirantii la functii au la dispozitie mai putin de 1.500 de euro.
Tinand cont ca sondajele de opinie pentru scrutinul din 5 iunie coteaza la peste 3% in intentia de vot nu mai putin de sase partide, ne putem astepta ca peste 40 de milioane de euro de la bugetul de stat sa fie decontul pentru alegeri. Asta fara sa calculam si decontul candidatilor independenti. Interesant este ca nu a fost prevazuta nicio suma pentru campania electorala in momentul intocmirii bugetului pe 2016, asa ca va fi nevoie de o rectificare.
Pana atunci, insa, candidatii si partidele au furat startul campaniei electorale. In lipsa unor reglementari stricte, orasele si comunele sunt pline de corturi si afise electorale. Sub aparenta promovare a unor idei, sau chiar strangere de semnaturi, aspirantii la fotoliile de primari sunt prezenti aproape peste tot. Sumele chetuite in aceasta perioada nu vor fi insa decontate si provin - cel putin declarativ - din donatii si cotizatii.