Carmen Dan, despre declasificarea dosarului privind protestele: ”Procurorul general tot cere. Să ceară”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 28 Septembrie 2018 11:44
Categorie: Stiri Politice
Carmen Dan

Ministrul de Interne Carmen Dan afirmă că cererea procurorului general al României referitoare la declasificarea unor documente referitoare la intervenția jandarmilor pe 10 august este în prezent analizată de o comisie din MAI.

”Nu sunt documente asupra cărora poate dispune ministrul declasificarea, însă și această cerere a procurorului general este în analiza unei comisii din cadrul ministerului și bineînțeles că dacă acea comisie va dispune în sensul declasificării parțiale a unor date din raport sau din celalalte documente puse în dosar vom proceda în consecință.” - a spus ministrul de Interne.

Întrebată de jurnaliști când vor fi declasificate aceste documente, Carmen Dan a refuzat să dea un termen exact, însă s-a arătat puțin iritată de solicitarea procurolului general al României, Augustin Lazăr.

De asemenea, ea a spus că o instanță ar putea declasifica aceste documente în regim de urgență.

Procurorul general tot cere. Nu-i nicio problemă, poate să ceară, noi vom răspunde de fiecare dată și-am mai spus că n-a fost nicio cerere a Parchetului militar care să fie amânată sau să întâmpine greutăți din partea conducerii ministerului.

Am și expus toate demersurile pe care le-am făcut în așa fel încât să nu ne acuze nimeni că prejudiciem sau îngreunăm ancheta.

Referitor la declasificare, cred că este îndeajuns să ne uităm în codul penal. Avem un articol acolo care spune foarte clar că instanța este cea care decide declasificarea de urgență atunci când consideră că informații esențiale sunt utile cercetării judiciare și poate dispune în sensul declasificării totale, declasificării parțiale sau trecerea la alt nivel de declasificare.” - a spus Carmen Dan.

În urmă cu o săptămână, procurorul general Augustin Lazăr spunea că documentele solicitate în ancheta privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei nu au fost încă desecretizate şi că procurorii continuă să solicite şi alte acte şi aşteaptă declasificarea lor.

"Nu putem face niciun fel de afirmaţii până nu vor prezenta colegii care instrumentează acest dosar", a spus Augustin Lazăr, întrebat dacă există jandarmi puşi sub acuzare în dosarul privind violenţele din 10 august.

Întrebat dacă mai există documente pe care procurorii le-au cerut şi nu le-au primit, Lazăr a răspuns: "Mereu sunt documente care sunt solicitate pentru a se clarifica... Din păcate, nu au fost desecretizate, trebuie declasificate".

El a spus că cercetările sunt, într-adevăr, mai dificile din această cauză, dar "până la urmă" documentele vor fi declasificate.

Numărul plângerilor înregistrate în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei a ajuns la 763, anunţa Parchetul General în urmă cu o săptămână.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti au deschis un dosar penal şi fac cercetări după ce 169 de jandarmi dintre cei care au participat la protestul din 10 august au reclamat că au fost agresaţi fizic şi moral. Activităţile de cercetare au fost delegate către organele de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO