Deputatul Gheorghe Coman, liber de sarbatori. ICCJ a respins cererea DNA de arest preventiv

×
Codul embed a fost copiat

Instanta suprema a respins cererea DNA de arestare preventiva a lui Gheorghe Coman, dispunand ca deputatul sa fie cercetat in libertate.

 

Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat in cazul lui Gheorghe Coman masura interdictiei de a parasi localitatea pe o perioada de 30 de zile.

Decizia nu este definitiva, putand fi contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au adus la cunostinta, vineri, deputatului Gheorghe Coman ca este cercetat pentru "folosirea influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite". Invinuirea i-a fost adusa la cunostinta lui Coman dupa ce plenul Camerei Deputatilor a votat incuviintarea cererii de arestare preventiva a deputatului.

Citește și
Gheorghe Coman
Stenograme cu "combinatiile" deputatului Gheorghe Coman: "O sticla de whisky n-ai si tu pă undeva?"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

La scurt timp dupa i-a fost prezentata invinuirea, procurorii au trimis instantei supreme propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile a deputatului Gheorghe Coman, care a fost judecata de magistratul Daniela Encean.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Ploiesti au solicitat arestarea preventiva a inculpatului Coman Gheorghe, deputat in Parlamentul Romaniei si presedinte al organizatiei judetene Buzau a unui partid, in prezent suspendat din aceasta functie, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de folosire a influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite", a aratat DNA, intr-un comunicat de presa.

Gheorghe Coman declara, la iesirea de la DNA, ca nu a luat bani si ca va colabora cu procurorii.

Bogdan Vlad, avocatul lui Coman, a spus ca, in fata anchetatorilor, pozitia procesuala a lui Coman a fost aceea ca doreste sa se foloseasca de dreptul la tacere.

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat, prin vot secret cu bile, solicitarea Ministerului Justitiei privind incuviintarea arestarii preventive a deputatului Gheorghe Coman, fiind intrunite 190 de voturi in favoarea solicitarii procurorilor. La sedinta de plen, Gheoghe Coman nu a fost prezent pentru a-si prezenta punctul de vedere.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a trimis saptamana trecuta presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PC Gheorghe Coman, intr-un dosar penal instrumentat de DNA.

DNA arata, intr-un comunicat, ca deputatul a fost prins in 19 decembrie, dupa ce a fugit cu masina la momentul flagrantului. Gheorghe Coman a fost dus atunci la sediul DNA - Serviciul Teritorial Ploiesti, unde a stat peste trei ore.

Conform referatului trimis de DNA Camerei Deputatilor, prin care s-a solicitat incuviintarea arestarii lui Gheorghe Coman, deputatul si-a stabilit un cerc relational format din persoane care ocupau functii de conducere in cadrul autoritatilor si institutiilor publice atat la nivel central, cat si la nivel local, printre demnitari si lideri politici.

Procurorii au aratat ca deputatul Gheorghe Coman intermedia prin aceste persoane rezolvarea, in afara cadrului legal, a unor interese private vizand, in principal, sprijinul politic pentru accesul in functii publice importante.

Potrivit anchetatorilor, Gheorghe Coman facea aceste lucruri in schimbul unor servicii, precum: asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia intalnirilor de lucru organizate in cadrul formatiunii politice judetene pe care o conducea, angajarea intr-o functie publica de conducere a presedintelui executiv al Organizatiei Judetene Buzau a Partidului Conservator, interventia la o echipa de control constituita din angajati ai DSVSA Buzau in sensul de a favoriza o societate comerciala verificata, administrata de un consilier al Partidului Conservator.

Intr-o discutie telefonica din 3 noiembrie, interceptata de procurori, Gheorghe Coman vorbea despre functia de director adjunct la DSV, care, in urma unor "intelegeri", ar reveni Partidului Conservator.

In discutiile telefonice interceptate de anchetatori apar si numele ministrului Agriculturii, presedintele PC Daniel Constantin, al consilierului personal al acestuia, al presedintelui ANSVSA, al secretarului de stat in Ministerul Muncii, al presedintelui ANFP, al directorului APIA Buzau, al presedintelui Consiliului Judetean Buzau.

Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar in martie s-a mutat la PC. El a fost ales presedinte PC Buzau saptamana trecuta.

Conducerea PC a hotarat suspendarea deputatului Gheorghe Coman din calitatea de membru al partidului, pana la clarificarea situatiei acestuia in justitie.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Comisia juridica a avizat favorabil solicitarea de arestare preventiva a deputatului Gheorghe Coman
Comisia juridica a avizat favorabil solicitarea de arestare preventiva a deputatului Gheorghe Coman

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil, luni, solicitarea de arestare preventiva a deputatului Gheorghe Coman, cu 13 voturi pentru si o abtinere.

Stenograme cu
Stenograme cu "combinatiile" deputatului Gheorghe Coman: "O sticla de whisky n-ai si tu pă undeva?"

Conform referatului trimis de DNA Camerei Deputatilor, prin care se solicita incuviintarea arestarii deputatului PC Gheorghe Coman, acesta se lauda ca el "doar combinatiile le face".

Deputatul Gheorghe Coman, urmarit penal, a fost suspendat din PC.
Deputatul Gheorghe Coman, urmarit penal, a fost suspendat din PC. "Sunt nevinovat!"

Conducerea PC a hotarat suspendarea deputatului Gheorghe Coman din calitatea de membru al partidului, pana la clarificarea situatiei acestuia in justitie, potrivit unui comunicat al formatiunii politice.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.