Burduja, „reîncărcat” ca ministru la Energie: „Vom continua proiectele mari, Neptun Deep, retehnologizarea Cernavodă”
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, a primit aviz favorabil, luni, în comisiile de specialitate reunite din Parlament.
Burduja a fost validat cu 32 de voturi "pentru" şi 19 "împotrivă".
"Mulţumesc colegilor care au avut încredere în mine pentru un nou mandat. Le-am prezentat viziunea pe care o avem, Strategia energetică naţională, pe care după 17 ani am reuşit să o adoptăm în Guvern recent, şi, practic, viziunea pentru o Românie cu energie sigură, accesibilă şi competitivă ca preţ şi cât mai curată", a declarat Burduja la finalul audierilor.
El a făcut o trecere în revistă a proiectelor de investiţii pe care le-a finanţat ministerul, respectiv peste 14 miliarde de euro, fonduri nerambursabile atrase în 18 luni.
"Acum noi trebuie să continuăm aceste proiecte, inclusiv cele mari, Neptun Deep, de asemenea reactoarele trei şi patru de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii unu, toate iniţiativele din zona de stocare de energie, pentru a putea să acoperim vârfurile de consum, în special seara, şi pentru a putea să avem un preţ cât mai bun în facturile românilor", a spus Burduja.
Acesta a reiterat că termocentrala de la Iernut va fi gata anul viitor, în mai-iunie, şi va aduce 430 de megawaţi "în inima sectorului energetic", şi a menţionat şi investiţia privată de la Mintia, prima parte, şi alte proiecte solare şi eoliene ce vor aduce câteva mii de MW noi, la toate acestea adăugându-se şi stocarea.
Sebastian Burduja a subliniat că proiectele în domeniul energiei nu pot fi făcute de la o lună la alta, nici chiar de la un an la altul, cele precum reactoarele nucleare sau o termocentrală pe gaz, şi de aceea este bună continuitatea.
"Mă bucur că Ministerul Energiei a rămas de sine stătător, pentru că este un domeniu suficient de important şi în România şi la nivel european încât să merite acest statut", a punctat ministrul.